E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNoel haftasında borsalar rekorun kıyısında---

Noel haftasında borsalar rekorun kıyısında

Noel haftasında borsalar rekorun kıyısında
25 Aralık 2023 - 11:31 borsagundem.com

Yatırımcıların merakla beklediği yıl sonu rallisi dönemi bu hafta. Ekonomik göstergelerden ve mevcut piyasa ortamından beslenen rallinin bu hafta yeni rekorlar getirmesi de bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023 yılının son işlem haftasına tüm zamanların en yüksek seviyesine oldukça yakın bir noktada giriyor. Ancak hisse senetlerine dair hikaye yalnızca bundan ibaret değil.

Cuma günü açıklanan ABD Merkez Bankası’nın (FED) favori enflasyon göstergesi kasım ayında ABD enflasyonunun %2 hedefine yaklaşmaya devam ettiğini gösterdi. Enflasyon verileri FED’in faizleri düşürme rotasının doğru olduğunu gösterir nitelikteydi.

Amerikan ekonomisine dair resesyon sinyalleri de çok az sayıda ve çok uzaktan geliyor. Tahvil faizleri bu yılın sonbahar aylarında ulaşılan en yüksek seviyesinden çok daha ılımlı hale geldi. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri ise rekorun eşiğinde. Nasdaq Bileşik Endeksi bu yıl %40’ın üzerinde yükseldi.

Geçen hafta Dow Jones Endeksi’nin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından önümüzdeki haftada ise borsa rallisi S&P 500 Endeksi’nde yeni bir rekoru getirebilir. Çalkantılı geçen bir yılın ardından son işlem haftasında ulaşılabilecek yeni rekorlar 2023’e dramatik bir veda niteliği taşıyor.

Wall Street yatırımcıları salı günü açıklanacak konut fiyat verilerini ve perşembe gün açıklanacak işsizlik maaşı başvurusu rakamlarını takip edecek. Hafta boyunca önemli bir bilanço bildirimi de beklenmiyor. Piyasalar Noel sebebiyle pazartesi günü kapalı olacak.

Enflasyon FED’in hedefine yakın

Cuma günü açıklanan Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE) enflasyonun FED’in %2’lik hedefine yaklaştığını gösterdi. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, FED’in favori enflasyon göstergesindeki çekirdek enflasyon geçen yılın kasım ayına göre %3,2’lik bir artışı işaretledi. Bu Nisan 2021’den bu yana en yavaş yıllık enflasyon verisi anlamına geliyor.

Ancak YahooFinance haberine göre veriler daha yakından incelendiğinde Amerikan merkez bankasının hedefine az çok ulaştığı da görülüyor. Altı aylık bazda çekirdek PCE kasım ayında yalnızca %1,9 yükseldi.

Haberde Capital Economics ABD Baş Ekonomist Yardımcısı Andrew Hunter, “Bu hafta, bazı FED yetkililerinin faiz indirimlerine yönelik piyasa beklentilerini geri püskürtmek için yeni bir girişimde bulunduğuna tanık olduk. Ancak çekirdek PCE enflasyonunun son altı ayda yıllık %2'nin altında bir hızda seyretmesiyle, bu son şahinlik çıkışı artık kimseyi kandıramıyor” dedi.

Hunter, "Pandemi sonrası enflasyon korkusunun sona erdiğine dair artan kanıtlar var ve faiz oranlarının gelecek yıl önemli ölçüde düşürülmesini bekliyoruz" öngörüsünde bulundu.

FED’in gelecek yıl faizleri hızla düşürmek için harekete geçecek olması, kısmen piyasanın 2023'teki rallisini destekliyor. Birçok yatırımcı bu yılı zorlu geçen bir 2022'nin ardından gelen yapay zekâ rallisi ile hatırlayacak olsa da yılın ikinci yarısı tamamen faiz oranlarıyla ilgiliydi.

ABD borsalarında sonbahar aylarında başlayan ralli, yavaşlayan enflasyona dair şüphelerin artması, FED’in para politikası faizlerini 22 yılın en yüksek seviyesinden düşüreceğine dair beklentiler ve ABD Hazinesi tahvil getirilerinin 16 yılın en yüksek seviyesinden geri çekilmesi kabaca aynı zamana denk geldi.

Son açıklanan enflasyon verileri de FED’in tahminlerine ilişkin korkuların büyük bir bölümünü ortadan kaldırdı.

2024’ün takibi

Wall Street 2023’ü rekorla kapatmak istiyor. 2024 için tahminlerse daha şimdiden bayatladı.

Geçen hafta, Goldman Sachs'ın hisse senedi strateji ekibi, 2024 için S&P 500 fiyat hedefini 4.700'den 5.100'e revize etti.

Wall Street'teki pek çok kişi kasım ayı ortasında yıl öncesi tahminlerini açıklamaya başladığında, piyasa henüz enflasyon, ekonomi ve FED konusunda ileriye dönük bir rotaya ikna olmamıştı. Şimdiyse enflasyonun hafifleyeceği, Amerikan ekonomisinin büyümeye devam edeceği ve FED’in faiz oranlarını düşüreceği konusunda yoğun bir fikir birliği var. Başka bir deyişle, "yumuşak iniş", piyasaları yükselten temel senaryo haline geldi.

Borsalar son iki yıldır oldukça sert yükselişler ve düşüşlere sahne oldu. Bespoke analistleri ise iki tarihe dikkat çekiyor: 30 Kasım 2023'te S&P 500 4.567,80'den kapandı. 30 Kasım 2021'de S&P 500 4.567,00 seviyesinden kapandı.

Yatırımcılar bu iki tarih arasında S&P 500’ün son bir nesildeki en kötü yılını da yaşadı; Küresel Finans Krizi’nden bu yana en iyi 5 yılından birini de bu tarih aralığında gerçekleştiriyor. Ancak bu süreçte hisse senetleri ‘hiçbir yere gitmedi’ ve analistler de bu iki dönem boyunca yatırıma devam edenlerin bu yılı çok az hatırlayacağını belirtiyor.

Bespoke analistlerine göre 2022’deki satışlar sırasında ABD’nin en büyük 7 teknoloji hissesi toplamda 4,9 trilyon dolar kayıp verdi. Bu yılsa aynı yedi hisse birlikte 4,9 trilyon dolar kazandı.

2024 yaklaşırken Wall Street tahmincilerinde temkinli bir iyimserlik hakim. S&P 500 Endeksi’nin yıllık ortalama getirisi %9 seviyesinde. Çoğu tahminci ise gelecek yıl için %5’lik bir kazanç öngörüyor. Borsalarda gelecek yılın performansının ne olacağını kimse tam olarak bilemez. Ancak Bespoke analistleri son iki yılın hisse senedi performanslarına bakarak uzun vadede borsaların toparlanma eğilimi gösterdiğinin kanıtı olduğunu belirtiyor.

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

 

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

Metallerde mutlu olan kim?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gercek25 Aralık 2023 13:00

    Finansal yönetim hataları enflasyonu ve finansal dengeleri altüst etti. Televizyon da çıkmışlar asrın büyük dünya yalakası spikerler, eyy vatandaş bakım dünyanın enbüyük ekonomistleri enflasyonun altında faiz finansal dengeleri bozar ama asrın büyük dünya ekonomisti ekonomi bilgeliğiyle faizi enflasyonun çok altına düşürünce faizi düşürüyor numaraları yapıp duruyorlardı.

  • BIST 25 Aralık 2023 12:57

    yabancı yatırımcı geliyormuş nasıl egleniyormusunuz hayal dünyam YTD

  • Rrs25 Aralık 2023 12:55

    Ben ekonomistim ekonomi benim işim diyenler ülkeyi ne hale getirdi. Finansal yapı altüst oldu, sosyal adalette tarihi adaletsizlik..

  • Veni vidi vici 25 Aralık 2023 12:23

    Bizim bist te hergün rekor kırıyor MAŞAALLAH.. Spk ya söyleyin yeni halka arzlar yapsın da iyice batalım