E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Fed'i değil kazanç artışını önemsiyor---

Yatırımcılar Fed'i değil kazanç artışını önemsiyor

Yatırımcılar Fed'i değil kazanç artışını önemsiyor
19 Mart 2024 - 12:42 borsagundem.com

ABD hisse senedi piyasalarını Fed’in para politikasından çok, kazanç artışı etkiliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki ralliye yakından bakıldığında, yatırımcıların şirket karlılıklarını diğer kriterlerin önünde tuttuğu görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senetlerini Fed'in faiz oranı politikası değil, kazanç artışı etkiliyor. Peki bunun altında hangi nedenler yatıyor?

Kazançlar her şeyin önünde

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, DataTrek Research, “Artan kazanç artışı, giderek kasvetli bir politika faizi görünümüne rağmen yatırımcılara hisse senetlerine para akıtmak için yeterli neden sağladığından, ABD hisse senetleri son birkaç yılda dünyanın en güçlü merkez bankasının yüksek faiz oranlarından etkilenmedi” diyor.

DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas, paylaştığı notta, kurumsal kazanç artışının hisse senedi fiyatları üzerinde uzun vadede Fed'in faiz oranı politikasından daha önemli olduğunu söylüyor.

Colas, ABD hisse senetlerinin 2019'dan bu yana yapısal olarak yüksek olan Fed faiz oranlarını ‘tamamen’ görmezden geldiğini ve neredeyse kurumsal kazanç gücüyle aynı doğrultuda hareket ettiğini ifade ediyor. Piyasanın merkez bankasının gelecekteki para politikasına ilişkin beklentilerinin bir göstergesi olan 2 yıllık Hazine tahvili getirisi 2019 yılı sonundaki yaklaşık yüzde 1,6 seviyesinden dün itibariyle yüzde 4,747'ye yükselirken S&P 500 Endeksi, DataTrek tarafından derlenen verilere göre, aynı dönemde yüzde 46 oranında kazanç artışıyla yüzde 58 oranında artış gösterdi.

Colas, “Uzun vadeli faiz oranlarının yüksek olması, hisse senedi değerlemelerine bir nebze olsun zarar vermedi” diyor ve ekliyor: “Fed bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlamasa bile beklenenden daha güçlü bir ABD ekonomisi hala kazanç artışı ve yüksek hisse senedi fiyatları sağlayabilir.”

Faiz indirimi beklentisinde geri çekilme

Bu yıl şu ana kadar beklenenden daha sıcak gelen bir dizi enflasyon raporu, yatırımcıları Fed'in faiz indirimi görünümüne ilişkin beklentileri yeniden düşünmeye zorladı. Faiz oranlarında indirim ihtimali, vadeli işlem piyasasında son iki ayda agresif bir şekilde geri çekildi.

Fed fonu vadeli işlem yatırımcıları artık 2024'te Haziran'dan itibaren üç çeyrek puanlık faiz indirimini fiyatlıyor. Bu, CME FedWatch Tool’a göre, Mart veya Mayıs ayından itibaren yılın başındaki altı veya yedi puanlık beklentilerin altında bir beklenti anlamına geliyor.

Ancak borsa bu değişiklikten pek rahatsız olmuş gibi görünmüyor. Geçen hafta, S&P 500 Endeksi Salı günü Şubat TÜFE raporunun ardından tüm zamanların en yüksek 17. seviyesinde kapandı ve endeksin yılbaşından bugüne getirisi yüzde 8,1'e ulaştı. FactSet verilerine göre, Nasdaq 2024'te şu ana kadar yüzde 7,4 oranında yükselirken Dow Jones aynı dönemde yüzde 3,1 oranında artış gösterdi.

Yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını ve Çarşamba (yarın) günü Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı sonunda Ekonomik Tahmin Özeti'nde yapılacak güncellemeyi sabırsızlıkla beklerken ABD hisse senetleri de dün yükselişe geçti. FactSet verilerine göre, dün Nasdaq yüzde 1'in üzerinde yükselirken, Dow Jones yüzde 0,4 ve S&P 500 yüzde 0,8 oranında arttı.

Fed politikası bir ‘yan etken'

Colas, “Kazanç artışı hisse senedi fiyatlarının en önemli itici gücüdür ve bir durgunluk ortaya çıkmadığı sürece Fed politikası bir yan etken olarak kalmaya devam edecektir” diyor. Colas ayrıca, Powell ve FOMC bu yıl daha az faiz indirimi hakkında konuşmaya başladığında hisse senetlerinin ‘sallantıya girebileceğini’ ancak bunun ‘hisse senetlerinde düşüş eğilimine girmek için yeterli bir neden olmayacağını’ da ekliyor.

Colas, paylaştığı notta, aksine, Fed'in şahin bir dönüş yapmasının ekonominin oldukça güçlü kaldığına dair bir işaret olacağını ve 2024 ve 2025'te kurumsal kazançların artması için iyi bir zemin oluşturacağını yazıyor.

FactSet Research’te kıdemli kazanç analisti olan John Butters da, S&P 500 Endeksi’nin 2024'te hisse başına kazançta yüzde 11,2'lik bir iyileşme kaydetmesinin beklendiğini söylüyor. Butters, ayrıca, 2024'ün ilk çeyreğinde yıldan yıla kazançlarda yüzde 3,3'lük bir artış rapor edilmesinin de beklendiğini ifade ediyor.

Butters, paylaştığı notta, 31 Mart'ta sona eren üç aylık dönem için gerçek büyüme oranının yüzde 3,3 olması halinde, S&P 500'ün yıllık kazanç artışında art arda üçüncü çeyreği de pozitif kapatacağını ekliyor.

Borsalar FED gerçeğiyle karşı karşıya

 

Küresel piyasalarda gözler Fed kararında

 

FED korkusu borsaları neden düşürmüyor?

 

Enflasyondaki yatay seyir Fed’i faiz indirmekten alıkoyabilir

 

Ünlü milyarderden FED’e uyarı: Acele etme

 

Larry Summers: Borsada balon Fed yüzünden patlayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)