E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLarry Summers: Borsada balon Fed yüzünden patlayabilir---

Larry Summers: Borsada balon Fed yüzünden patlayabilir

Larry Summers: Borsada balon Fed yüzünden patlayabilir
12 Mart 2024 - 11:19 borsagundem.com

Eski Hazine Bakanı Larry Summers, Fed’in para politikasının yeteri kadar sıkı olmadığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar borsa rallisinin devam edip etmeyeceğine odaklanmış durumda. Bunu anlamanın yolunun ise Fed’in para politikasından geçtiği görüşü hakim.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski Hazine Bakanı Larry Summers'a göre, Federal Reserve para politikasını yatırımcıların düşündüğü kadar sıkılaştırmadı ve bu da piyasayı balon bölgesine girme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Fed para politikası yeteri kadar sıkı değil

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, eski Hazine Bakanı Larry Summers, Fed politikasının çok sıkı olmadığını ve piyasanın ‘baloncukların eteklerinde’ olduğunu söylüyor.

Summers, ABD ekonomisinin gücüne, istihdamın hala güçlü olduğuna ve büyümenin dirençli olduğuna dikkat çekiyor. Bu, Fed enflasyonla mücadele kampanyasına başlarken daha önce resesyon çağrısında bulunan Jamie Dimon ve Ray Dalio gibi Wall Street devlerini şaşırtmış durumda. Ancak Summers, güçlü bir ekonominin aslında hisse senetleri için kötü haber anlamına gelebileceğini, zira bunun Fed'in para politikasının piyasaların düşündüğü kadar sıkı olmadığını gösterdiğini belirtiyor.

Merkez bankacıları enflasyonla mücadele için faiz oranlarını 525 baz puan artırdı ancak Summers'ın tahminine göre, ekonomik büyümeye ne zarar veren ne de onu engelleyen varsayımsal bir faiz oranı seviyesi olan nötr faiz oranı yaklaşık yüzde 2,5'tan yüzde 4'e neredeyse iki katına çıktı.

Summers, yüksek faiz oranlarıyla ilgili olarak, “Bunun önümüzdeki dönemde de bizimle olacağını düşünüyorum. Fed, piyasaların şu anda beklediği kadar indirim yapmaya karar vermeyebilir” diye uyarıyor.

‘Baloncukların eteklerinde’

Yatırımcıların Fed'in 2024'te agresif faiz indirimleri yapacağını sabırsızlıkla beklemesi nedeniyle piyasalar bu yılın sonlarında hayal kırıklığına uğrayabilir.  CME FedWatch Tool’a göre, piyasalar şu anda Fed'in yıl sonuna kadar faiz oranlarını 100 baz puan veya daha fazla düşürme ihtimalini yüzde 57 olarak fiyatlıyor.

Ancak Summers, 2024'te Fed'in faiz indirimi yapmama ihtimalinin muhtemelen yüzde 15'in biraz üzerine çıktığı ve bunun da hisse senetleri için düşüş eğilimi yaratabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Para politikasının piyasaların düşündüğü kadar kısıtlayıcı olmadığı göz önüne alındığında, hisse senetleri de erken sorun belirtileri gösteriyor olabilir. S&P 500 Endeksi, 2024’te bir dizi rekor kırdı ve piyasa uzmanları bu galibiyet serisinin sürdürülebilir olmadığının altını çiziyor.

Summers, “En azından baloncukların eteklerindeyiz. Finansal piyasaların eski zamanlarda olduğu gibi balon piyasa özelliklerine sahip olduğunu artık düşünmüyorum ancak bundan bir milyon mil uzakta olmadığımızı da görüyorum” diyor.

Bugünkü büyüme hissesi rallisi 90'ların teknoloji balonuna mı benziyor

 

Ünlü milyarder açıkladı: Balon piyasasının 6 kriteri

 

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?

 

Muhteşem Yedili rallisi internet balonundan çok farklı

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere

 

JPMorgan'dan Fed'e: Haziran sonrasını bekleyin

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)