E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyondaki yatay seyir Fed’i faiz indirmekten alıkoyabilir---

Enflasyondaki yatay seyir Fed’i faiz indirmekten alıkoyabilir

Enflasyondaki yatay seyir Fed’i faiz indirmekten alıkoyabilir
13 Mart 2024 - 14:33 borsagundem.com

Enflasyon artık ‘aşağı’ yönlü hareket etmekten ziyade ‘yatay’ hareket ediyor ve bu, Fed'in yakın zamanda faiz indirimi yapmasına engel olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de son açıklanan Şubat ayı enflasyon raporu, süregelen düşüşün sona erdiğini ve yatay bir seyirin başladığını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, enflasyondaki yatay seyrin Fed’in olası bir faiz indirimi hamlesi için elini zayıflattığını düşünüyor.

Yatay seyir

Fortune’dan Dylan Sloan ve Alena Botros’un haberine göre, Wall Street güne kötü bir sürprizle uyandı: Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre, artan kiralar ve benzin fiyatlarının etkisiyle ABD enflasyonu geçen ay yıllık bazda hafif bir artışla yüzde 3,2'ye yükseldi.

Artan enflasyonla mücadele etmek için iki yıl süren faiz artırımlarının ardından Wall Street, Fed'in bu yılın sonlarında faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyordu. Enflasyondaki bu artış ise bu anlatıyı taca göndermiş olabilir; ancak üst düzey ekonomistler manşet enflasyonun hikayenin tamamını anlatmadığını söylüyor. Analistlere göre, sözde sıcak enflasyon oranı Fed'e ihtiyatlı olmak için daha fazla neden sunsa da muhtemelen merkez bankasının uzun vadeli planını değiştirmeyeceğe benziyor.

JPMorgan Global Wealth Management küresel yatırım stratejisti Elyse Ausenbaugh, “Piyasanın Mart ayındaki faiz indiriminin sıfıra yakın olması bir oranda fiyatlaması göz önüne alındığında, bugünün beklenenden daha güçlü  gelen TÜFE raporu kısa vadeli piyasa söylemini dramatik bir şekilde değiştirmiyor” diyor.

Analistler, gıda ve enerji gibi değişken emtiaları hariç tutan çekirdek enflasyondaki aylık yüzde 0,4'lük artışı, ekonominin gerçekte bulunduğu seviyenin birkaç ay gerisinde kalan ‘yapışkan' fiyatlara bağladıklarını söylüyor. Ulaşım, tıbbi bakım ve eğitim masraflarını kapsayan Ocak ayındaki hayal kırıklığı yaratan rapora yol açan hizmet enflasyonu ise bir önceki aya göre yüzde 45 oranında düşerek istikrar kazanmış gibi görünüyor.

Morning Consult'un kıdemli ekonomisti Kayla Bruun, “Enflasyon düşüşten ziyade yatay hareket ediyor, tüketiciler arasında artan fiyat hassasiyetini sürdürüyor ve Fed'in yüzde 2 hedefine doğru ilerlemesine meydan okuyor” diye yazıyor.

Öngörülere uygun

Bugünkü enflasyon verileri temelde yatırımcılara zaten bildikleri şeyi söylüyor: Fed'in bu ayın sonlarında faiz indirimine gitmemesi neredeyse kesin ve piyasalar, merkez bankasından herhangi bir faiz indirimi beklemek için muhtemelen Haziran ayına veya sonrasına kadar beklemek zorunda kalacak.

Bankrate kıdemli ekonomi analisti Mark Hamrick, enflasyonun daha az yapışkan olması gerektiğini yazıyor ve şöyle diyor: “Fed bundan ne çıkaracak? Temel olarak daha fazla veri arayacak... Yetkililer, faiz indiriminin ne zaman ve yapılıp yapılmayacağını değerlendirirken sabırlı olabileceklerini söylediler. Faiz indirimi konusunda kendilerini daha rahat hissedeceklerini ifade ettiler. Beklenenden biraz daha güçlü olan TÜFE, onların güvenini artıracak pek bir şey yapmıyor ancak yine de Mayıs, Haziran ve Temmuz olasılıklarını değerlendirebilirler.”

Fed teyit arayacak

Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre yalnızca barınma ve benzin maliyetleri geçen ay genel enflasyonun yüzde 60'ını oluşturdu. Ancak geçen ay yüzde 0,4 oranında artan gıda fiyatları Nisan 2023'ten bu yana ilk kez aynı seviyede kaldı; meyve, sebze ve süt ürünleri gibi bazı ürünlerin fiyatları ise düştü.

Ulusal Emlakçılar Birliği baş ekonomisti Lawrence Yun, konut/barınma bileşeninin yüzde 5,7'ye gerilediğini, bunun da genel TÜFE'yi yüzde 2 hedefinin üzerinde tuttuğunu, ancak daha düşük kira artışının beklendiğini belirtiyor ve “Son veriler Fed'in muhtemelen yapacağı şeyi temelden değiştirmiyor; bu yıl üç faiz indirimi” diyor.

Fed gelecek hafta faiz oranlarını görüşmek üzere toplanacak ve bu rapor kesinlikle akıllarında olacak. Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada, Fed'in enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşma yolunda olduğuna ve bunun da faiz indirimlerine yol açabileceğine ikna olmaktan ‘uzak olmadığını’ söyledi. Ancak bu ayın verileri, Fed'in muhtemelen ekonominin doğru yolda olduğuna dair daha fazla teyit arayacağını gösteriyor.

BlackRock iShares Amerika kıtası yatırım stratejisi başkanı Gargi Chaudhuri, “Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi yapmadan önce enflasyonun gidişatına ‘daha fazla güven duymak istediğini’ belirtti. Mal fiyatları zaten deflasyonist olduğundan, ilerleme için kalan alanın esas olarak temel hizmetlerde yattığını düşünüyoruz” diyor.

Commonwealth Financial Network'ün kıdemli hisse senedi analisti Rob Swanke'ye göre ise piyasalar genel olarak ilk faiz indiriminin Haziran ayında yüzde 60 oranında gerçekleşeceğini öngörüyor. JPMorgan'dan Ausenbaugh, “Temel senaryomuz, Fed'in ilk faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşmesi” diye yazıyor.

Ünlü milyarderden FED’e uyarı: Acele etme

 

Küresel piyasalarda değişen Fed beklentisi risk iştahını destekledi

 

Larry Summers: Borsada balon Fed yüzünden patlayabilir

 

JPMorgan'dan Fed'e: Haziran sonrasını bekleyin

 

Wall Street enflasyona rağmen nasıl yükseldi?

 

Yapışkan enflasyon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)