E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım sermayenizi korumanın 10 adımı---

Yatırım sermayenizi korumanın 10 adımı

Yatırım sermayenizi korumanın 10 adımı
30 Ocak 2024 - 16:44 borsagundem.com

Yatırımcılar, alım satım serüvenlerine başlamadan önce ve hatta başladıktan sonra da amaçlarının para kazanmak olduğunu düşünür. Oysa bu doğru olsa da eksik bir hedeftir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım serüveni sanıldığı kadar basit bir yolculuk değildir. Para üzerinden para kazanmak kimilerine göre oldukça kolay gibi gözükse de aslında yoğun ve derin bir bilgi birikimi ve dayanıklılık ister. Ancak bunlar da yatırım serüveninde başarı için yeterli olmayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, usta yatırımcıların genellikle ne kadar kazandıklarına odaklanılır. Başarının göstergesinin sadece bu olduğu düşünülür. Oysa efsane isimler de dahil olmak üzere her başarılı yatırımcı, piyasalarda asıl ve öncelikli olan yatırım sermayesini korumak olduğunu bilir.

10 tavsiye

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bir yatırımcı olarak bir numaralı hedefinizin mevcut yatırım sermayenizi güvende tutmak olduğuna işaret ediyor. Burns, “Bir yatırımcı olarak amacınız her ne kadar para kazanmaksa, bir o kadar da para kaybetmemektir” diyor.

Birçok yeni yatırımcı, gerçekten de bu gerçeği ya es geçtiğinden ya da bilmediğinden ilk yılda yatırım sermayelerini kaybeder. Bu durum fazlasıyla acı verici olabilir ve yatırımcı adaylarının, belki de başarılarla dolu bir serüvene erkenden veda etmelerine neden olabilir. İşte Burns’ün sıraladığı 10 tavsiye de, sermayenizi sağlam tutmanıza ve böylece onu büyütmenize yardımcı olacak ipuçları içererek sizi yatırım serüveninizde daha güçlü kılmayı amaçlıyor.

Kendinizi tam olarak eğitene kadar alım satıma başlamayın. Önce yatırım yapıp sonra öğrenme sürecine girdiğinizde, yatırım serüveniniz size oldukça pahalıya mal olabilir.

Komisyonların getirileriniz üzerinde büyük bir engel oluşturacağı kadar küçük bir hesapla işlem yapmayın. Bu durum, başarılı kararlar alıyor olsanız dahi sermayenizin kısa sürede erimesine yol açabilir.

İyi geliştirilmiş ve test edilmiş bir yatırım planına sahip olana kadar alım satım yapmayın. Piyasalarda plansız hareket etmek, mayın tarlasında yürümekten farksız olabilir.

Duygularınızın, yatırım planınıza odaklanamayacağınız kadar gürültülü, yani müdahaleci olmasına izin vermeyin. Bunun için, işlemlerinizi, sermayenize oranla uygun bir pozisyon büyüklüğünde yapın.

Yalnızca tam olarak anladığınız piyasalarda işlem yapın. Bu belli bir süre harcamanızı gerektirecek olsa da, ödevinizi yapmadan piyasalara dalmayın.

Yalnızca geçerli giriş sinyallerini dikkate alın ve işleme girmeden önce mutlaka en öncelikli olarak giriş noktanızın tetiklenmesine izin verin.

Yalnızca likit piyasalarda işlem yapın. Bu sayede alım/satım farkları nedeniyle hesabınızı tüketmemiş olursunuz.

İşlemlerinizi, doğru pozisyon boyutlandırma yoluyla, zarar durdurma noktalarınızı doğru fiyat seviyelerinde belirleyerek ve herhangi bir işlemde toplam yatırım sermayenizin yüzde 1'inden fazlasını kaybetme riski almadan açın ve yönetin.

Hiçbir zaman, herhangi bir zaman diliminde, toplam yatırım sermayenizin yüzde 3'ünden fazlasını kayba maruz bırakmayın.

İşleme girmeden önce belirlediğiniz zarar durdurma noktanızı asla hareket ettirmeyin ve sinyal ilk tetiklendiğinde mutlaka ama mutlaka işlemden çıkın.

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği

 

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

Başarılı bir yatırım için bilmeniz gereken 10 sır

 

Ev tabanlı trader’lar için 4 ipucu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)