E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisi enflasyon sınavında---

Wall Street rallisi enflasyon sınavında

Wall Street rallisi enflasyon sınavında
25 Mart 2024 - 16:28 borsagundem.com

ABD borsaları cuma günü açıklanacak enflasyon verilerine hazırlanıyor. Amerikan borsalarının kapalı olduğu gün açıklanacak çekirdek PCE göstergesi FED’in faiz kararı için kritik öneme sahip

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) geçen hafta yatırımcılara duymak istediklerini söyledi. Çarşamba günü FED yönetiminden paylaşılan mesajlar Amerikan merkez bankasının yıl boyunca politika faizlerinin üç kez indirileceğini gösteriyordu. ABD borsaları cuma günkü geri çekilmeye rağmen haftayı %2’nin üzerinde yükselişlerle tamamladı.

ABD’de resmi tatil nedeniyle kısalması beklenen içerisinde bulunduğumuz haftada ise cuma günü paylaşılacak ekonomik göstergeler piyasalar için en önemli gündem maddesini oluşturuyor. Şubat ayı bireysel tüketici harcamaları (PCE) verilerinin açıklanacağı cuma günü piyasalar Kutsal Cuma tatili nedeniyle kapalı olacak.

Şubat ayı PCE verileri aynı zamanda FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ‘çekirdek’ PCE verilerini de içeriyor. Ekonomistler PCE verilerinin bir önceki aya göre yükselmesini bekliyor.

Ekonomi takviminde diğer önemli başlıklar arasında ABD konut verileri ve tüketici güven ölçümleri de yer alıyor. Yatırımcılar için bilanço takvimi ise daha sakin olacak.

FED’in geleceği

Yılın ilk çeyreğine FED yönetimi ile yatırımcılar arasındaki anlaşmazlık damgasını vurmuştu. 2024’ün başında yatırımcılar FED’in altı kez faiz indireceğini veya faizlerin %1,5 düşürüleceğini düşünüyordu. FED ise aralık ayındaki projeksiyonunda faizlerin %0,75 düşürüleceğini öngörüyordu.

İki taraf çarşamba günkü açıklamaların ardından ortak zeminde buluştu. Piyasalar FED’in ‘haklı’ olduğunu onayladı ve hisse senetleri rekor seviyelere ulaştı.

FED’in ABD gayrisafi yurtiçi hasıla tahminlerini yukarı yönde, işsizlik beklentilerini aşağı yönde revize etmesi ve faiz oranları beklentilerini sabit tutması Amerikan merkez bankasının 2024’e yönelik pozisyonun açık hale getirdi.

YahooFinance’in haberine göre Bank of America ABD Ekonomisti Michael Gapen, “Mart FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısından çıkardığımız ana sonuç, FED’in arz tarafındaki pozitif yönlü anlatıyı tamamen benimsediğidir” ifadelerine yer verdi.

Gapen, "Ekonomik büyümedeki yukarı yönlü revizyon işsizlik rakamlarında benzeri yönde düşüşlere veya enflasyonda ciddi bir yükselişe yol açmadı. FED çok daha güçlü bir büyüme öngörmesine rağmen dezenflasyon trendinin devam etmesini bekliyor” açıklamasında bulundu.

FED Başkanı Jerome Powell, mevcut sıkılaştırma döngüsü için faizlerin muhtemelen zirvede olduğunu yineleyerek yatırımcıları cesaretlendirdi. Gapen, "asimetrik tepki fonksiyonu" olarak adlandırdığı FED politikasına dikkat çekti. Buna göre FED, ekonomi iyi durumda olduğunda (yani, büyüme güçlü ve işsizlik düşükken) faiz oranlarını düşürmekten mutluluk duyar. Büyümenin devam etmesi veya işsizliğin artması durumunda ise faizleri düşürmekten daha da mutlu olur.

Konut, tüketiciler ve enflasyon

Bu haftanın en önemli ekonomik verisi cuma günü piyasalar kapalıyken açıklanacak. Ekonomistler, "çekirdek" PCE enflasyonunun şubat ayında bir önceki aya göre %0,3 ve bir önceki yıla göre %2,8 artmasını bekliyorlar. FED’in enflasyon hedefininse %2 olduğu biliniyor.

Powell, çarşamba günkü basın toplantısında, FED’in tahminlerinin bu rakamın konsensüsün altında geldiğini belirtti. Powell'ın yorumunun ardından, Renaissance Macro'dan Neil Dutta, X’teki açıklamasında, ayın başlarında yayınlanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) raporlarından elde edilen girdilerin PCE enflasyonunu tahmin etmede yardımcı olacağını belirtiyor. Dutta her iki endeksin de bu ay yukarı yönlü sürpriz yaptığını hatırlatıyor.

Oxford Economics'in Baş ABD Ekonomisti Nancy Vanden Houten, cuma günü paylaştığı notta, "TÜFE ve ÜFE verilerini haritalamamız, geçen ay çekirdek PCE’de %0,3'lük daha küçük bir artışa işaret ediyor. Bu, FED yetkililerine enflasyonun %2 hedefine ulaşma yolunda olduğuna dair daha fazla güven verecek kadar düşük değil, ancak en azından ocak ayındaki artış ivmesinin çoğunlukla tek seferlik olduğunun altını çiziyor" ifadelerine yer verdi.

Ekonomik tahmindeki bir diğer önemli gündem maddesi salı günü açıklanacak tüketici güven endeksi. Göstergenin geçen ay Kasım 2023’ten bu yana ilk kez düşüşe geçmesi salı günü açıklanacak verileri daha da önemli hale getiriyor. Ocak ayında ise tüketici harcamaları iki yılın en yüksek seviyesini göstermişti.

Halka arzlar yeniden gündemde

Yatırımcılar geçen hafta FED gündeminin yanı sıra Reddit’in çok konuşulan halka arzını da gündemine taşıdı. Sosyal medya platformunun hisseleri cuma günü 45,94 dolardan kapandı ve şirkete 7,3 milyar dolarlık bir piyasa değeri sağladı. Çarşamba gecesi, halka arz hisse başına 34 dolar olarak fiyatlandırıldı ve 748 milyon dolar gelir elde edildi. 2021'de Reddit, 10 milyar doların üzerinde bir değerlemeyle 410 milyon Dolar toplamıştı.

Reddit’in halka arzı CEO’yu zengin edecek

 

Reddit, Wall Street'e hızlı giriş yaptı

 

FED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic, bu yıl bir faiz indirimi öngörüyor

 

FED’in şahin maskesi ne kadar gerçekçi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)