E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı---

FED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı

FED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı
21 Mart 2024 - 10:58 borsagundem.com

FED yönetiminin 2024’te üç faiz indirimi planını değiştirmemesi yatırımcılar tarafında memnuniyetle karşılandı. Wall Street endeksleri Powell’ın açıklamalarıyla rekora koştu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) bu yıl üç kez faiz indirimi gerçekleştirmeyi beklediklerini belirterek ABD borsalarını rekor seviyelere yükseltti. Çarşamba günkü borsa rallisi ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) politika faizlerini 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ila %5,5 aralığında sabit tutma kararı almasının ardından geldi.

Amerikan merkez bankası ayrıca enflasyonun beklenenden biraz daha yüksek olacağını söyledi ve bu yıla ilişkin ABD’nin ekonomik büyüme tahminini keskin bir biçimde yükseltti.

Açıklamalar FED’in yaz ayıları gibi erken bir tarihte faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı anlamına geliyor. Açıklamalar aynı zamanda borçlanma maliyetlerinin ve mortgage faizlerinin kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinden hemen önce düşmeye başlayabileceği anlamını taşıyor.

FED Başkanı Jerome Powell FOMC açıklamasının hemen ardından gerçekleştirilen basın toplantısında, “Ekonomi iyi performans gösteriyor” dedi. FED yetkilileri ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının bu yıl %2,1 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. FED’in daha önceki tahminleri ABD ekonomisinin %1,4 büyüyeceği yönündeydi.

Bu yıl FED’in çekirdek enflasyon tahminlerinin beklenenden biraz daha yüksek olması ve %2,6 olarak açıklanması yumuşak inişe giden yolun karmaşık olabileceğinin sinyallerini de verdi.

FED’in enflasyon hedefine atıfta bulunan Powell %2’ye giden yolun engebeli olduğunu söyledi ve bu konuya temkinli yaklaştıklarını da sözlerine ekledi.

Enflasyonla ilgili endişeler FED’in noktasal grafiklerine de yansıdı. Yetkililer faizlerin 2024’ü %4,5 ila %4,75 aralığında sonlandıracağına inandıklarını gösteriyor. Bu üç çeyrek puanlık faiz indirimi anlamına geliyor. Bununla birlikte az sayıda FED üyesi Amerikan merkez bankasının daha fazla faiz indirimi riskini almasını bekliyor.

Fed'in politika açıklaması, ocak ayındaki açıklamaya göre çok az değişiklik gösterdi. Açıklamada farklı olarak işgücü piyasasındaki yavaşlamaya yapılan atıf kaldırıldı. FOMC açıklamasında "İstihdamdaki kazanımlar güçlü ve işsizlik oranı düşük kaldı" denildi.

Borsalardaki hareketlilikse FED’in 2024 içerisinde 3 kez çeyrek puanlık faiz indirimi planını masada tutmasının ardından geldi. Zira bazı ekonomistler son zamanlarda yükselen enflasyona dair işaretlere dikkat çekerek FED’in yalnızda iki faiz indirimi gerçekleştirebileceğini düşünüyordu.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 ekim ayından bu yana sürdürdüğü ve %27’lik yükseliş kaydedilen ralliyi devam ettirdi ve seans boyunca %0,9 yükselerek yeni bir rekorla kapandı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,3 yükseldi.

Faiz oranı beklentileriyle hareket eden 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi, 0,09 yüzdelik puan düşerek bir haftanın en düşük seviyesi olan %4,60'a geriledi. Asya piyasaları ABD borsalarındaki yükselişi takip etti ve Hong Kong'un gösterge endeksi Hang Seng bölgedeki yükselişlere öncülük etti.

Financial Times’ın haberine göre BlackRock Amerika Kıtası iShares Yatırım Stratejileri Başkanı Gargi Chaudhuri konuyla ilgili açıklamasında, “Bugünkü noktasal grafik, kısa vadede hızlı ekonomik büyüme ve biraz daha yüksek enflasyon beklentisine rağmen, FED’in faiz indirimi planlarında bir değişiklik olmadığını gösteriyor. Hâlâ faizleri kademeli olarak düşürmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Bence bu piyasalar için, hisse senedi piyasaları ve tahvil piyasaları için gerçekten harika bir sonuç. Yatırımcılar için gerçekten iyi bir sonuç" ifadelerine yer verdi.

Powell’ın açıklamalarıyla birlikte vadeli piyasalarda haziran ayına ilişki faiz indirimi beklentileri %65’ten %85’e yükseldi.

Cornell Üniversitesi Ekonomi Profesörü Eswar Prasad, "FED’in muhafazakar yaklaşımı, son açıklanan ekonomik veriler ve finansal piyasa katılımcılarının FED’in öngörülen faiz oranları patikasına görev bilinciyle uyması üzerinden doğrulanıyor. Faiz oranlarını düşürmek için zorlayıcı bir neden yokken ve enflasyonun hedefin üzerinde kalmaya devam etmesi FED yönetimine çok az indirim alanı bırakırken, FED’in faiz oranları konusundaki pasifliği tamamen haklı görünüyor” ifadelerine yer verdi.

FOMC raporunda, ekonomik büyüme için daha iyimser tablo beklendiğini açıklandı. Manşet ve çekirdek tüketici fiyat endeksi beklentilerini bu yıl sırasıyla yüzde 2,4 ve yüzde 2,6'ya yükseltildi. İşsizliğinse yüzde 3,9'dan yüzde 4'e yükselmesi bekleniyor. Aralık ayında FOMC, 2024 için manşet ve çekirdek TÜFE rakamlarını yüzde 2,4 olacağını tahmin ediyordu ve işsizliğin yüzde 4,1'e yükselmesini bekliyordu.

Powell, özellikle hizmet sektöründe enflasyonun beklenenden daha yapışkan olduğuna dair son işaretlerin devam edip etmeyeceğini bilmek için çok erken olduğunu öne sürdü. FED Başkanı, son enflasyon verilerinde ortaya çıkan fiyat baskılarının yüzde 2'ye doğru yavaşlamaya giden ekonomideki genel hikayeyi gerçekten değiştirdiğini düşünmediğini sözlerine ekledi.

FED yönetimi ayrıca, parasal sıkılaştırma olarak bilinen bir süreç olan tahvil ve mortgage varlıklarına dayalı menkul kıymet varlıklarını azaltma hızını şimdilik koruyacağını açıkladı.

Ancak Powell, FOMC’nin "oldukça yakın bir zamanda” parasal sıkılaşma ikinci tur hızının yavaşlatılabileceğini de belirtiyor. Ancak FED Başkanı bunun merkez bankası bilançosunun daha yavaş küçüleceği anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

Deutsche Bank'ın ABD Faiz Araştırma Başkanı Matthew Raskin, daha yüksek büyüme ve enflasyon tahminlerinin FED’in planlandığı faiz indirimi beklentileriyle çelişmesi nedeniyle toplantının genel olarak "güvercin" bir ton oluşturduğunu düşündüğünü söyledi.

Raskin, "Açıklamayla ilgili çarpıcı olan şey, ne kadar az değişiklik olduğuydu. Bir süredir gördüğümüz türden açıklamalardan çok az değişiklik vardı" ifadelerine yer verdi.

Metaller fiyatlarına 'Fed' desteği

 

Altında Fed sonrası rekor seviye

 

Powell'dan faiz indirimi mesajı: Dikkatli olmaya devam ediyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ21 Mart 2024 11:16

    Siz öyle zannedin hisse senetlerini KY eline patlatacaklar bunlar numara.Riskli varlıklardan uzak durun.