E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in şahin maskesi ne kadar gerçekçi?---

FED’in şahin maskesi ne kadar gerçekçi?

FED’in şahin maskesi ne kadar gerçekçi?
22 Mart 2024 - 11:44 borsagundem.com

FED yönetimi son iki aydır yükselen enflasyon rakamlarına cevap olarak uzun vadeli projeksiyonlarını yükseltti. FT haberine göreyse ABD Merkez Bankası’nın asıl amacı 2024 için hedeflenen faiz indirimlerini gerçekleştirmek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon bir süredir ABD Merkez Bankası’nın (FED) hedeflerinin ve konfor alanının üzerinde seyrediyor. Ancak FED yöntemi hafta içerisindeki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında bu gidişata cevap olarak hiçbir şey yapmayacağını açıkladı.

FED üyelerinin kısa vadeli projeksiyonları ve FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda FOMC’nin planı aralık ayındakiyle aynı. Dört ay öncesinde FOMC enflasyon kanadından gelen olumlu haberlerin tadını çıkarıyordu ve politika faizlerinin yıl sonunda %4,6’ya indirileceğini öngörüyordu. FED yönetimi ocak ve şubat ayında beklentilerin üzerinde gelen enflasyona rağmen aynı noktada. Daha da önemlisi Powell’ın açıklamalarındaki iyimserlik havası da korunuyor.

Powell çarşamba günkü basın açıklamasında istihdam ve enflasyon alanlarında kaydedilen ilerlemenin devam etmesi halinde bundan sonraki süreçte faiz indirimi geleceğinin sinyalini verdi.

Powell, “Ocak ayı TÜFE ve PCE rakamları oldukça yüksekti. Bunda mevsimsel etkilerin görüldüğünü düşünmek için nedenler var. Ancak yine de bu artışları tamamen küçümsemek istemiyoruz. Şubat ayı rakamları yüksekti, beklentilerimizin üzerindeydi, ancak şu anda bile 30 baz puanın oldukça altında olmasını bekliyoruz ki bu da korkunç derecede bir yükseklik değil. Yani ocak ayı rakamlarında olduğu gibi değil. Her ikisini bir arada düşündüğümde bana kalırsa enflasyonla ilgili anlatıyı gerçek anlamda değiştirmediler. Bu asıl anlatı enflasyonun bazen engebeli bir yolda da olsa %2’ye doğru kademeli olarak düşmesidir” açıklamasında bulundu.

FOMC iki aydır zayıf gelen enflasyon verilerinin, dikkat çekici derecede dirençli ekonomik büyüme ortamına ve piyasalardaki coşkulu atmosfere rağmen FED’in pozisyonunu değiştirmesi için yeterli olmadığını düşünüyor.

Elbette bu bakış açısı doğru olabilir. Mevsimsel faktörler ve kira fiyatlarındaki düşüşün konut piyasasında görünmemesi rakamlardaki yükseliş ivmesini hafifletiyor olabilir. Ancak Financial Times haberinde şu konuya özellikle dikkat çekiliyor: FED dezenflasyon hikayesinin bozulmadığına ve yakın gelecekte faiz indirimlerine doğru giden politika duruşlarının değişmediğine karar verdi.

Bu yalın gerçek komitenin uzun vadeli ekonomik projeksiyonlarındaki değişiklerle gizlenebilir. Aralık ayından bu yana 2025 ve 2026’ya dair politika faizleri öngörülerinde önemsiz olmayacak derece artışlar yapıldı. Ekonomik büyüme tahminleri de yükseltiliyor. FED üyelerinin politika faizlerine ilişkin görüşlerinin paylaşıldığı noktasal grafikler de yukarı yönlü hareket ediyor. Ancak FT haberine göre tüm bunlar şahin bir FED sinyali değil.

FT analizine göre, FED yönetiminin ileriye dönük tahminleri ekonomistlerin tahminlerinden çok da farklı algılanmamalı. Zira tıpkı ekonomistlerin geleceği göremediği gibi FED de geleceği göremez. FED yönetiminin bu yıl ne yapılacağı konusunda vermeleri gereken kararlar var ve bu kararlar için nerede pozisyon alacakları noktasında netler. Faiz indirimi istiyorlar. Uzun vadeli projeksiyonlarsa bir plan değil bu tutumun profesyonel ciddiyete bağlı kalındığının bir ifadesi niteliğinde. FED yönetimi projeksiyonlarında kötü veriler gördüklerini kabul ediyor. Ancak bu durumun fikirlerini değiştirmeye yetmediğini gösteriyor.

 

FED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı

 

Fed faiz kararını açıkladı

 

Metaller fiyatlarına 'Fed' desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )22 Mart 2024 12:04

    çok gerçekçi. veriler eodaklandı. sadece verileri görmek istiyor. öyleki verilerde suni hareket olmasın istiyor. söylemlerden kaçınıyor. sadece pıyasanın gerçek kalp atışını dınlemek istiyorum sıfır mudahale diyor. böylece tam zamanında gerekli mudahaleyi doğru büçümce yapacak.