E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUBS: Borsada rekor zirve seviyeler yatırımcıları endişelendirmemeli---

UBS: Borsada rekor zirve seviyeler yatırımcıları endişelendirmemeli

UBS: Borsada rekor zirve seviyeler yatırımcıları endişelendirmemeli
23 Ocak 2024 - 13:54 borsagundem.com

UBS, ABD borsalarındaki rekor zirve seviyelerin yatırımcıları korkutmaması gerektiğini ve yapay zeka destekli yükseliş ivmesinin devam edeceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka odaklı güçlü rallinin ardından 2024 yılına durgun başlayan ABD borsaları yeniden yükseliş ivmesi kazandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones’un ardından S&P 500’ün de tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından UBS, yapay zeka destekli bu yükseliş ivmesinin uzun zaman devam edeceğini belirtti.

Rekor seviyeler düşüş anlamına gelmiyor

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, UBS’e göre, yapay zeka iyimserliği, 2020’li yıllarına sonuna kadar hisse senetlerini güçlendirmeye devam edecek. UBS Global Wealth'ten Solita Marcelli, S&P 500 Endeksi’nin tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin piyasaların mutlaka düşmeye başlayacağı anlamına gelmediğini söylüyor.

UBS Global Wealth Management analistlerine göre, yatırımcıların yapay zeka konusundaki heyecanı 2024 yılında ABD borsasının ana teması olmaya devam edecek ve gelecek 10 yılda teknoloji hisselerini daha da yukarılara taşıyacak.

Ralli 2024’te güçlenecek

Solita Marcelli liderliğindeki UBS analist ekibi, “Şu ana kadar görülen güçlü performansa rağmen, yapay zeka ve ilgili şirketler, özellikle de yarı iletken endüstrisindekiler için yatırım durumunun 2024'te devam edeceğine ve aslında güçleneceğine inanıyoruz” diyor.

Banka, gelecek 12 ila 18 ay içinde yapay zeka hesaplama ve grafik işlem birimi çiplerine yönelik ‘güçlü talep’ nedeniyle küresel yapay zeka gelirinin 2022 yılındaki 28 milyar dolardan 2027 yılı sonunda 15 kat artarak 420 milyar dolara çıkmasını bekliyor.

UBS tahmininin, sektördeki en büyük çip üreticilerinden biri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing’in (TSMC) son kazanç raporuna da yansıdığı görülüyor. Perşembe günü geçen yılın dördüncü çeyreğinde beklenenden daha iyi kar ve gelir açıklayan çip üreticisi ayrıca, bu yıl yapay zeka uygulamalarında kullanılan üst düzey çiplere yönelik güçlü talep sayesinde 2024'te güçlü bir gelir artışı beklediğini belirtiyor. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, ABD'de listelenen TSMC hisseleri, geçen hafta yüzde 12,8 oranında artışla 11 Kasım 2022'den bu yana en iyi haftalık performansını kaydetti.

Marcelli ve ekibi şunu yazıyor: “Başka yerlerde benzer büyüme profilleri göremediğimiz için yapay zekanın tartışmasız 10 yılın teknoloji teması olabileceğini düşünüyoruz.”

Değerlemeler adil, yatırımcılar paniğe kapılmamalı

Bu arada analistlere göre megacap teknoloji hisselerinin yüksek değerlemeleri adil gözüküyor. Marcelli, küresel yarı iletken hisse senetlerinin beş yıllık ortalamalarına göre yaklaşık yüzde 25 primle işlem gördüğünü ve bunun, primin, birçok mega trende maruz kalma ve yüksek fiyatlandırma gücü gibi gelişmelerle birlikte son beş yılda yarı iletkenlerin önemli evrimi tarafından desteklendiği anlamına geldiğini söylüyor.

S&P 500 Endeksi ise, 40 yılı aşkın sürenin en agresif parasal sıkılaştırma döngüsüyle mücadele eden ABD finans piyasaları için iki yıllık sancılı bir dönemden sonra 2022 başından bu yana ilk rekor kapanışını gerçekleştirmiş durumda. Büyük ölçekli gösterge endeksi için tüm zamanların en yüksek seviyesine, hisse senetlerinin yaklaşık bir ay boyunca rekorlara çok yakın bir mesafede işlem görmesinin ardından ulaşıldı. Megacap teknoloji şirketlerinin güçlü kazanımları, S&P 500'ün yıla sarsıntılı bir başlangıç yapmasının ardından rekor seviyeye ulaşmasını sağladı.

Sindirme aşaması

Hisse senetleri için tüm zamanların en yüksek seviyeleri genellikle satış düğmesine basmak için yanıp sönen manşetlerle karşılanırken Marcelli ve ekibi, paniğe kapılınmaması gerektiğini ifade ediyor. Ekip, “Son 60 yılda, tüm zamanların en yüksek seviyesini takip eden bir, iki ve üç yıllık dönemlerde S&P 500 getirileri sırasıyla ortalama yüzde 12, yüzde 23 ve yüzde 39 oldu” diye yazıyor.

Ancak UBS analistleri, 2024 yılının, S&P 500'ün yüzde 24'ten fazla arttığı ve Dow Jones’un yılı rekor bir yüksek seviyeye yakın tamamladığı 2023 yılının tekrarı olmayacağının da altını çiziyor. Bunun yerine, ABD hisse senetlerinin yakın vadede ‘sindirme aşaması’na girebileceğinin muhtemel olduğunu belirten Marcelli, ancak ABD'nin yumuşak inişine dair daha fazla kanıtın da desteğiyle rallinin bu yıl boyunca biraz daha uzayabileceğini söylüyor.

Ed Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor

 

Wall Street borsalarında işler kötüye gidiyor

 

Wall Street’in 5 ünlü isminden 2024 borsa tahminleri

 

ABD’de boğa piyasası dolu dizgin

 

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)