E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında işler kötüye gidiyor---

Wall Street borsalarında işler kötüye gidiyor

Wall Street borsalarında işler kötüye gidiyor
22 Ocak 2024 - 11:44 borsagundem.com

Cuma günü rekor kapanışa erişen S&P 500 Endeksi’ni WSJ haberine göre bundan sonraki süreçte zor günler bekliyor. Analistler ve borsa uzmanları rallinin en temel katalizörü olan FED’e ilişkin beklentilerin düştüğüne dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street 2024’e girerken mükemmel bir başlangıç bekliyordu. Ancak hisse senetleri ve tahvillerdeki inişli çıkışlı seyir gidişatın kolay olmayacağını gösteriyor.

Hisse senetleri yavaşlayan enflasyon verilerinin altı faiz indirimi beklentilerini artırmasıyla birlikte rekor seviyelere tırmandı. Düşen faizler genellikle tahvilleri daha az cazip hale getirir, şirket hisselerini ve borçlanma maliyetlerini düşürür, şirket bilançolarını artırır. Dolayısıyla hisse senetleri fiyatları da desteklenir.

Ancak cuma günü S&P 500 Endeksi’nin yakaladığı rekor kapanışa rağmen ABD endeksleri son haftalarda duraklama sürecindeydi. ABD’nin gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 bir ay önceki konumuna göre %2’den daha az yükseldi. İstihdam piyasası ve ekonomi de yavaşlamaya dair bazı sinyaller gönderdi. Tahvil faizleri 2023’ün sonundaki sert düşüşlerin ardından yeni yılın başlangıcıyla birlikte yükseldi.

Bu durum bazı analistleri ve portföy yöneticileri hisse senetleri yatırımları konusundaki uyarılarını artırmasına sebep oldu. Zira borsaları yükseltmesi beklenen faiz indirimleri yatırımcıların bahse girdiği kadar hızlı gelmeyebilirdi.

Wall Street Journal’ın haberine göre New York merkezli hedge fonu firması Iocic Capital’ın Portföy Yöneticisi Doug Fincher, “Açık bir şekilde piyasalardaki konsensüs enflasyonun kontrol altında olduğu ve yumuşak inişe doğru ilerlediğimiz yönünde. Bu kesinlikle önemli bir ihtimal. Ancak bu ihtimalin önemli bir kısmı halihazırda satın alındı” diyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi bu yılın başlangıcından itibaren %1,5 yükseldi. Ancak analistler ileride dikkatli olunması gereken bazı işaretler görüyor.

Yatırımcılar, dördüncü çeyrek rallisinde büyük kazançlar elde eden bankaların, küçük şirketlerin ve emlak firmalarının hisselerinden bu yıl geri çekildi. Ralli yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın kasım ayı itibariyle faiz indirimi pozisyonuna geçtiği inancıyla birlikte başlamıştı. Tahvil faizi getirileri yatırımcıların FED yetkililerinin mart ayında faiz indirimine başlayacağı beklentilerinin azalmasıyla yükselişe geçti.

CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar merkez bankasının faiz oranlarını mart ayında sabit tutması şanının %50’den fazla olduğuna inanıyor. Yatırımcılar yılın başında FED’in politika faizlerini %3,85’te bitirmesini bekliyordu. Şimdiyse aynı beklentiler %4,1’i diğer bir deyişle daha az faiz indirimini gösteriyor.

Bu hareketlerin ardında ise Amerikan ekonomisinin enflasyonu yükseltebilecek kalıcı bir güç olacağını gösteren ekonomik veriler var. Borçlanma maliyetleri için bir ölçüt niteliğinde olan ABD Hazinesi getirileri, FED üyesi Christopher Waller'ın faiz oranlarını düşürmek için acele etmeme konusunda uyarmasının ardından geçen hafta yükseldi. Perakende satışlarına, konut başlangıçlarına ve işsizlik başvurularına ilişkin verilerin ekonomistlerin tahminlerini aşmasının ardından getirilerin yükselişi devam etti. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri yıla %3,860'ta başlamasının ardından sonra haftayı %4,145'te tamamladı.

Yatırımcılar şimdi, tüketici fiyat endeksine bağlı swap sözleşmelerine dayanarak, enflasyonun önümüzdeki beş yıl içinde ortalama %2,4'ün üzerinde olacağına bahse giriyor. Bu oran kasım ayından bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Yılın son iki ayında %22 yükselen ABD’nin küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 ocak ayında %4,1 düştü. Spekülatif hisse senetleri darbe aldı. FED rallisi sonrası yükselişe geçen hem Rivian hem de Coinbase hisseleri %25’ten fazla değer kaybetti. Kasım ve aralık aylarında %31 yükselen yerel bankalar endeksi KBW %3’ün üzerinde düştü. Yine aynı dönemde yükselen gayrimenkul ve kamu hizmeti şirketlerinin hisseleri ise daha da düşüşteydi.

Geçen yılın son aylarında düşüşte olan Bloomberg Barclays Toplam Tahvil Endeksi 2024’ün başlangıcıyla birlikte %1,4 yükseldi. Tahvil fiyatları ile tahvil getirilerinin ters orantılı hareket ettiği biliniyor.

WSJ haberine göre, varlık yönetimi şirketi Quadratic Capital Management'ın Kurucusu Nancy Davis, "İnsanlar, teknoloji hisse senetleri ve tahviller gibi uzun vadeli varlıkları satın alarak faiz indirimlerini önden yönetmeye çalıştı. Ya FED bu kadar fazla ya da bu kadar hızlı bir şekilde faiz indirimi yapmazsa? Bu ihtimal yatırımcıların aklında yer ediyor” ifadelerine yer verdi.

Atlanta FED’in GDPNow modeli, ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte enflasyona göre düzeltilmiş %2,4'lük bir hızda büyüdüğünü gösteriyor. Bu tarihsel ortalamalar olan ve esasen 2024’e girerken yatırımcıların beklediği %1,5 puanlık yavaşlama beklentisinin yakınından bile geçmiyor.

Yatırımcıların Hazine tahvilleri üzerinden yüksek kaliteli şirket tahvilleri satın almak için aldıkları ekstra prim, FED’in faiz oranlarını artırmaya başlamasından öncekine göre daha zayıf, şu anda yüzde bir puan civarında. Çürük tahvillerdeki kredi primleri de benzer şekilde sıkıdır ve bu da şirket temerrütleri konusunda çok az endişeye işaret ediyor. Özel sermaye satın alımlarını finanse etmek veya düşük dereceli şirketleri finanse etmek için kullanılan kaldıraçlı krediler o kadar yüksek talep görüyor ki, şirketler borçlanma maliyetlerini düşürüyor.

Bazı yatırımcılar, güçlü bir ekonominin hisse senetlerini hâlâ artırabileceğine inanıyor. Point72 hedge fonu firmasının ekonomisti ve stratejisti olan Sophia Drossos güçlü tüketici harcamalarının ve proaktif bir FED’in resesyonu önlemeye ve şirket bilançolarını desteklemeye yardımcı olmasını bekliyor. Drossos, altta yatan güçlü ABD ekonomisinin "riskli varlıkların fayda sağlayabileceği bir ortam anlamına geldiğini" söyledi.

Ancak herkes aynı iyimserliği taşımıyor. Kızıldeniz’deki Husi saldırıları kaynaklı uluslararası ticaretin kesilmesi ve Panama Kanalı’ndaki kuraklık gibi yeni enflasyonist baskılar yatırımcıları endişelendiriyor.

Teknik göstergeler de borsalardaki kazanımları baltalayabilir. Faiz oranı beklentisine göre yatırım yapan piyasa katılımcıların portföyleri aynı zamanda ani bir faiz indirimini gerektiren bir resesyonu veya bir kriz öngörüsünü de temsil ediyor. Böyle bir yavaşlamanın gerçekleşmemesi halinde yatırımcılar portföylerini bozarak tahvil faizi oranlarını yükseltebilir. Dolayısıyla ekonomik tabloda herhangi bir temel değişiklik olmasa da finansal koşullar sıkılaşabilir ve hisse senetleri fiyatları zarar görebilir.

ABD ekonomisinin gücü göze alındığında faiz indirimlerinin yatırımcıların birkaç hafta önce beklediği kadar agresif olmayacağı tahminleri de güç kazanıyor. Bu da borsalardaki son rallinin en önemli katalizörüne darbe indiriyor.

Fincher konuyla ilgili açıklamasında, “Bu kadar faiz indirimini görmek için ekonominin zıvanadan çıkması gerektiğini düşünürsünüz” diyor.

 

ABD borsalarında ‘hesaplaşma’ zamanı

 

'Söylentiyi al, haberi sat'

 

Morgan Stanley ve JPMorgan'dan yatırımcılara tavsiye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)