E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden---

JPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden

JPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden
28 Şubat 2024 - 13:33 borsagundem.com

JPMorgan, ABD borsalarındaki rallinin temel itici güçlerinden birinin zayıfladığını öne sürüyor ve bunu üç nedene bağlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki ralli hız kesmeden devam etse de uzmanlar, yüzeyin altında zayıflama belirtileri olduğuna işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan, borsa performansının temel itici güçlerinden birinin zayıfladığını söylüyor.

Hisse senetlerinde düşüş beklentisi

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, JPMorgan, “Borsa performansının ardındaki ana itici güç, ileriye dönük olarak zayıflamaya hazırlanıyor” diyor ve bunu 3 ayrı nedenle ilişkilendiriyor.

Banka, ekonomik durgunluk gerçekleşmese bile kurumsal kar marjlarının düştüğünü ve bunda üç nedenin önemli bir payı olduğunu öne sürüyor. Böyle bir senaryo, hisse senedi fiyatlarının da düşeceği anlamına geliyor.

JPMorgan sermaye stratejisti Mislav Matejka, “Kurumsal kar marjları tarihsel bir bağlamda yükseliyor ve zirveye ulaşıyor gibi görünüyor. Kar marjlarının bir sonraki ekonomik gerileme öncesinde her zaman düşmeye başladığı tarihsel modellemeler bağlamında oldukça net bir veridir” diyor.

3 neden

Matejka'yı endişelendiren bu durumun üç yönü bulunuyor. Birincisi, 2022 ve 2023'te artan faiz oranlarının etkisi çoğu işletmeyi henüz olumsuz etkilemiş değil çünkü düşük faiz oranlarından yararlandılar ve Fed'in faiz artırımlarından önce uzun vadeli sabit faizli borçlarını artırdılar. Üstelik nakit bakiyesi yüksek olan şirketler yüksek faiz oranlarından fayda bile gördü.

Ancak kurumsal borçların daha yüksek faiz oranlarıyla yeniden finanse edilmesiyle bu durum normalleşecek. Matejka, “Bu sezgilere aykırı olan gelişmenin zaman geçtikçe normalleşmesi bekleniyor. Şirketler borçlarını daha yüksek kredi maliyetine dönüştürmek zorunda kalacaklar" diyor.

İkinci olarak Matejka, 2022 ve 2023'teki yüksek enflasyon oranlarının şirketlerin fiyatlarını önemli ölçüde artırmasına olanak tanıdığını ve bunun da çok büyük gelir artışına yol açtığını vurguluyor. Ancak Matejka, “Enflasyon dizginlendikçe bu fiyatlandırma gücü de sona erecek ve bu da şirketler için daha yavaş büyüme anlamına gelecek” diyor. Matejka, “Kovid kaynaklı enflasyon artışının hâlâ tamamen çözüleceği görüşündeyiz ve bu da kurumsal karlılık kazananlarının sıfırlanması gerektiğini gösteriyor” diye ekliyor.

Üçüncüsü, Matejka'ya göre genel ekonomi, beklenenden daha güçlü bir 2023 yılına kıyasla yavaşlayan bir büyüme görmeye hazırlanıyor ve bu, kurumsal kârların da yavaşlaması gerektiği anlamına geliyor. Matejka, birim iş gücü maliyetlerine atıfta bulunarak, “Ekonomi, kısmen mali teşvik gibi geçen yıl aldığı desteklerin tekrarlanmaması nedeniyle yavaşlarsa, ULC’ler yani birim emek maliyetleri (unit labor costs) toparlanabilir” diyor. İşçilik maliyetleri artarsa kar marjları düşüyor.

Matejka, “Yukarıdaki üç dinamiği bir araya getirdiğimizde, tam bir resesyon görmeden bile hayal kırıklığı yaratan bir kâr çıktısı ortaya çıkabilir; 2024 hisse başına kazanç tahminlerinin de önemli bölgelerde düşmeye devam ettiğini görüyoruz” diye ekliyor.

JPMorgan, yıl sonu S&P 500 fiyat hedefi olan 4.200 puan ile Wall Street'teki en düşüş eğilimli firmalardan biri olmaya devam ediyor. Bu, mevcut seviyelere göre yüzde 17'lik potansiyel bir düşüşü temsil ediyor.

Wall Street rallisinde FED gölgesi

 

Morgan Stanley açıkladı: ABD borsalarındaki gizli risk

 

Yapay zeka balonu nasıl hasarsız atlatılır?

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere

 

Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)