E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB'den yeni swap limiti hamlesi---

TCMB'den yeni swap limiti hamlesi

TCMB'den yeni swap limiti hamlesi
22 Nisan 2020 - 10:14 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası işlem limitlerini, Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 20’sinden yüzde 30’una yükseltti.

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği duyuru ile swap limitlerinde değişikliğe gitti. Duyuruya göre, Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası işlem limitlerini, Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 20’sinden yüzde 30’una yükseltti. Böylece yurtdışı ile swap imkanları oldukça daralan bankaları rahatlatıcı bir adım atılmış oldu.

Merkez Bankası 4 Nisan’da yaptığı düzenlemede geleneksel swap ihale limitleri Döviz ve Efektif Piyasası işlem limitlerinin yüzde 20'sinden yani yaklaşık 10 milyar dolardan yüzde 30'una yani yaklaşık 15 milyar dolara yükseltilmişti. Kotasyon swap limitleri ise Döviz Efektif Piyasası işlem limitlerinin yüzde 20’si olarak kalmıştı. Bu da 10 milyar dolar olarak devam ediyordu. Şimdi bu limit de yükseltildi ve yüzde 30’a yani yaklaşık 15 milyar dolara yükseltilmiş oldu.

Yurtdışı swap imkanı kısıtlanmıştı

Değişiklikle bankaların Merkez Bankası’ndan swap işlemi imkanı artırılmış oldu. Bankaların yurtdışı yerine Merkez Bankası ile swap işlemini büyümesi hedefleniyor. Zaten Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararı ile bankaların, yurtdışı yerleşiklerle vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri işlemler için özkaynakların yüzde 10’u nispetinde belirlenmiş olan sınırlamanın, yüzde 1'e çekilmesine karar verilmişti. Swap sınırlamasıyla yurtdışı bankaların swap ile TL alıp bunun açığa satılması ve dövizin Türkiye piyasalarında çıkıp, kısa vadeli işlemlerde kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyordu. Merkez Bankası yurtdışı ile imkanları kısıtlanan bankalara bu kararı ile rahatlama sağlamış oldu.

Yeni Aktif Rasyo formülünde swap imkanı vardı

BDDK’nın aktif rasyosu hedefinin tutturulmasının bir yolu da Merkez Bankası ile swap imkanını artırmaktan geçiyordu. Ancak bilgi veren analistler yurtdışı kapısı sınırlanan bankaları rahatlatmanın yolu olarak limitlerin arttığını belirtti. Yine de daha fazla swap imkanı aktif rasyosu hedefine de yardımcı olacak.

BIST'in gündeminde TCMB var

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

Faiz indirmek için yanlış bir gün…

Borsada dip geride kaldı

TCMB’nin manevra alanı bulunuyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Merkez... 22 Nisan 2020 14:19

    merkes ne yapsın ? devletin borçlarını hukumet düşürümediği mühdetçe ? dış borç. sıfır olsun, merkez bu hamleyi yapsın en az yüzde  500 faha fazla etkılı olur hamleleri. şuan bu borç ve bozuk ekonomi ile, gunu kurtarmak hamleleri bunlar