E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz indirmek için yanlış bir gün…---

Faiz indirmek için yanlış bir gün…

Faiz indirmek için yanlış bir gün…
22 Nisan 2020 - 09:47 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, sert satış dalgası sonrası Borsa İstanbul’da yatay bir açılış bekleniyor.

Petrol piyasasındaki yangın dünya borsalarına da yayıldı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji üreten ülkeler ve şirketlerde finansal krize ve iflaslara yol açabileceği endişesi ABD hisselerinden dünyaya yayılan %3 civarında bir satış dalgasına yol açtı.

Petrol ithal eden bir ülke olmamıza rağmen biz de küresel satış dalgasından nasibimizi alıyoruz. Emin liman arayan yatırıcıların dolara yönelmesi ile 2018 döviz şokunda gördüğümüz dip seviyelere yaklaşıyoruz.

Ama arada büyük bir fark var. 2018 yılında, kur şoku ile faiz artırarak mücadele etme yolunu seçmiştik. Para politikasındaki sert sıkılaşma ile büyümede kontrollü bir sert iniş yapıp ekonomiyi yeniden dengelemeyi başarmıştık. Bu defa ise ekonomik durgunluk nedeniyle maliye ve para politikasını rekor derecede gevşettiğimiz bir ortamda kur şoku ile karşılaşıyoruz.

Bugün yapılacak Para Politikası Kurulu Merkez Bankası’nın kur şoku ile nasıl bir mücadele izleyeceği konusunda piyasalara sinyal verecek.

Piyasalar Merkez Bankası’nın 50bp ile 75bp faiz indirerek kur şokuna aldırmadan yoluna devam edeceğine inanıyor. Bizim görüşümüz başlıkta da belirttiğimiz gibi “bugün faiz indirmek için yanlış bir gün”.

Doların küresel olarak güçlenmesi, yabancı yatırımcının emin limanlara yönelmesi, Türk lirasının 2018 kur şokunda gördüğü dip seviyelere yaklaşması, beklenen enflasyona göre reel faizin sıfıra yaklaşması faiz indirimi yolunu kapatıyor. BDDK’nın aktif rasyosu ile finansal koşulların zaten gevşemeye başladığı bir ortamda ilave faiz indirimine ihtiyacımız yok.

Sert satış dalgası sonrası Borsa İstanbul’da yatay bir açılış bekliyoruz. Saat 14:00’de açıklanacak Para Politikası Kurulu kararı piyasaların yönünü belirleyecek en önemli gelişme. Faiz indirimine devam edilmesi küresel risk iştahının bozuk olduğu bir ortamda Türk lirası üzerindeki baskıyı artırabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Wow23 Nisan 2020 14:49

    Faiz düşsün tabiki ama bankada mevduata olan para altına ve dövize gecıyor.... Çünkü mevduat sahıplerının cogu borsadan yatırımdan anlamıyor ve güvenmiyor...kensini bıldı bilelı altın ve döviz deger kazanmış oda ezbere devam edıyor...

  • srdr22 Nisan 2020 14:57

    Doğru günmüş bak indirdiler dolara birşey olmadı

  • KERİM22 Nisan 2020 13:40

    HERKES FAİZ İNDİRİYOR TCMB DE İNDİRSE OLUR

  • Vatandaş22 Nisan 2020 14:54

    İndirenler ile bizim aramızda farklar var.

  • A. A.22 Nisan 2020 12:31

    İş yatırım, yada bankalar ne zaman faiz düşsün dedi ki? Faizden kazanan, millete uygun kredi vermeyen bunlar değil mi?

  • Burak22 Nisan 2020 12:02

    Bizim gibi piyasalarda faiz 25% lerdeyken de 10% lardayken de  yabancı yatırımcı açısından pek bir şey farketmiyor. Şu ana kadarki düzenli indirme politikası daha çok piyasamıza güveni arrıtıyor. Bugün 50 baz puan indirimle finans piyasalarına güvenin daha da artacağına inanıyorum.

  • Yatırımcı22 Nisan 2020 14:56

    Piyasaya güven faiz indirmekle gelmez. Doğru ekonomik politikalar ve yaklaşımlarla olur

  • EFE22 Nisan 2020 11:32

    İNDİR İNDİR BU MİLLETİ DOLAR SARMALINDA VURASINIZ DOLARIN KİMLERDE OLDUĞU BELLİ FAİZ HARAM DİYEN GAVUR PARASINA HELAL DİYEN YE KÜRKÜM YE DİYENLERİ AFFETMEZLER BİRAZDAHA YUKARI ÇIKSINKİ ELİNİZDEKİ DOLARI BOZDURASINIZ VE BÖYLELİKLE VE DOLAYLI SOYUN HARAMZADELER MERKEZDE BUNLARA ÇANAK

  • Ali22 Nisan 2020 11:14

    Siz rahat olun 75puan dusmesi lazım hiç birşey olmaz 7200 kabülteninde piyasa var devletinde işine gelir acik azalir

  • muhalif22 Nisan 2020 10:37

    siz faiz indirin bende dolara geçerim  milleti felakete sürüklemeyin

  • Erol22 Nisan 2020 10:17

    Herkes hissedeyken faiz indirsin borsa coşsun

  • Rizeli22 Nisan 2020 10:04

    İş Yatırım ve Şeker Bankasının analizlerine güveniyorum. Gerçekçi yaklaşıyorlar. Piyasaları gerçekler üzerinden yorumlamak ve öngörüyü ona göre yapmak lazım. Hayal alemindeki ideolojik yönetimlerle bir yere varamayız.