E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar faiz indirimi olasılığını fiyatlıyor---

Piyasalar faiz indirimi olasılığını fiyatlıyor

Piyasalar faiz indirimi olasılığını fiyatlıyor
14 Mart 2023 - 17:29 borsagundem.com

Silicon Valley Bank’in iflası sonrası piyasalar Fed’in para politikasına dair öngörülerini revize ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, Silicon Valley Bank’in iflasıyla başlayan küçük çaplı bankacılık krizini fiyatlamaya başladı. Yatırımcıların öngörülerinde ilk sırayı Fed’in faiz politikası alıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, SVB’nin iflası sonrası yaşanan kriz aşılmış gözüküyor. Oluşan yeni durum yatırımcıların Fed’in bu yıl uygulayacağı faiz politikasına yönelik öngörülerini fiyatlamalarına yol açıyor.

Radikal bir geri dönüş

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, piyasalar, SVB'nin iflasının diğer bankalar üzerinde paniğe yol açması nedeniyle yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık faiz indirimine gideceğini fiyatlandırmaya başladı.

Silicon Valley Bank'ın iflası, Fed üzerinde ekonomik sıkılaştırmayı yeniden düşünmesi için baskı oluşturdu ve piyasalar bu yıl faiz indirimlerine yönelik keskin bir eksende fiyatlanmaya başladı. Yatırımcıların oranların olası yörüngesi olduğuna inandıkları varsayımıyla ölçülen 30 günlük federal fon vadeli işlem sözleşmelerine bakan CME FedWatch Tool, önümüzdeki hafta gerçekleşmesi olası bir faiz artışı için daha fazla beklenti içine girmiş gözüküyor.

Aslında, CME FedWatch Tool, Pazartesi günü 25 baz puanlık bir faiz artışı için yüzde 72 olasılık öngörüyordu. Bu da gösterge faiz oranının yüzde 4,75-5 aralığına gelmesi anlamına geliyordu. Ancak bundan sonra piyasalar, Aralık ayına kadar Mart zirvesinden 75 baz puanlık düşüş veya mevcut seviyelerden 50 baz puanlık net düşüş ayarında bir U dönüşü öngörüyor.

Bu, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Capitol Hill'deki ifadesinin merkez bankalarının artışları yeniden hızlandıracağını ve oranları daha uzun süre daha yüksek tutacağını öne sürdüğü geçen haftadan büyük bir geri dönüşe işaret ediyor.

Piyasalar daha sonra nihai faiz indirimi tahminlerini geri çekti ve birçok tahminci ilk faiz indirimi öngörüsünü 2024 olarak düzeltti. Mayıs ayına kadar FedWatch Tool, oranların yüzde 4,75-5 aralığında kalmasına yaklaşık yüzde 50'lik bir ihtimal veriyor. Faizlerin tekrar yükselmesi için ise yüzde 38’lik bir ihtimal öngörülüyor.

Haziran ayına kadar, yüzde 43 olasılıkla çeyrek puanlık bir indirim olasılığı öngörülürken, faizlerin aynı kalmasına ise yüzde 41 olasılık veriliyor. Temmuz ayına kadar, ikinci bir çeyrek puanlık faiz indirimi ve faizlerin yüzde 4,25-4,50 bandına düşürülmesi ihtimali ise yüzde 42 olarak gösteriliyor. Temmuz ayına kadar faizlerin yüzde 4,50-4,75 bandında sabit kalmasına ise yüzde 41 ihtimal veriliyor.

Eylül'de ikinci bir çeyrek puanlık indirim beklentisi yüzde 41 ile liderliğini koruyor. Ancak piyasalar ayrıca üçüncü bir çeyrek puanlık düşüş için yüzde 32 olasılığı fiyatlıyor.

Kasım ayı itibarıyla faizlerin yüzde 4,00-4,25 bandında seyretme olasılığı yüzde 35 ile düşük ihtimal görülüyor. Aralık ayında, dördüncü çeyrek puanlık indirim ihtimali ise yüzde 27.

Veriler, “The Bear Traps Report” Kurucusu Larry McDonald'ın, Fed'in SVB krizinin ardından bu yıl oranlarını 100 baz puan düşüreceği tahminini takip ediyor. Bu arada, Goldman Sachs ve Ekonomist Mohamed El-Erian bankanın çöküşünün en azından Fed'i daha fazla faiz artırımı yapmamaya iteceğini belirtiyor.

Şimdiye kadarki en büyük ikinci ABD bankası iflası olan SVB, geçen hafta artan mevduat çekimlerini karşılamaya yardımcı olması amaçlanan bir tahvil portföyünün satışında 1,8 milyar dolarlık zarar açıklayarak bankanın çöküşünü tetikledi.

Fed faiz politikasında sürprizler olabilir

 

Paul Krugman: Faizlerin kaç puan artacağının bir önemi yok

 

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak

 

Fed’in itibarı sıfırlandı mı?

 

Piyasalar Fed'den 'mecburi güvercin' bekiliyor

 

Fed, SVB'nin denetimini inceleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • JP Fairchild15 Mart 2023 09:46

    İndirim yok. Son 0.25 artış. Manipülatif söylemler.

  • Kaçkar KAPLANI14 Mart 2023 20:00

    Be bre akılsızlar; Demek ki neymiş? Faizler piyasalar için bir kurtuluş yolu değilmiş dimi? Bir dönem Türkiye'de bir sürü bankanın batmasının nedeni de pervasızca yapılan faiz artışları değil miydi? Uzanın bankaları öncülüğünde 250 liranıza bile yüksek faiz diye başlayan reklamlar ile bu millet felaketi yaşamamış mıydı? Faiz kurtuluş değil, ötenaziye götüren bir enjeksiyondur. Dünyanın en büyük ekonomisinde bile faiz artırım kararının sürecek olması banka batırmaya yetti.

  • Sallamışsın14 Mart 2023 21:09

    Sn. Büyük ekonomist, zira bankayı batıran kripto para.