E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED resesyonu görene kadar faiz artıracak---

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak
09 Mart 2023 - 14:08 borsagundem.com

FED Başkanı Powell’ın salı günkü şahin açıklamaları Wall Street’e bomba gibi düştü. TS Lombard’ın Baş Ekonomisti Steven Blitz FED’in bir resesyon gelene kadar faiz artışlarına devam edeceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı şahin açıklamalarla sarsıldı. Powell’ın faiz politikasının sertleşebileceğini belirten açıklamaları Wall Street çevrelerinde resesyon beklentilerini de güçlendirdi. TS Lombard Baş ABD Ekonomisti Steven Blitz, FED’in, dünyanın en büyük ekonomisi resesyona sokmadan faiz artışı döngüsünü bozamayacağını öngörüyor.

CNBC’nin haberine göre Blitz çarşamba günü yaptığı açıklamada FED Başkanı Jerome Powell’ın faiz politikasına değindi. Ünlü ekonomist, “İşsizlik yükselene kadar, bir resesyon yaratılana kadar geri dönüş yok ve işte o zaman FED faiz oranlarını yükseltmeyi bırakacak” ifadelerine yer verdi.

Blitz sıkı para politikasına rağmen ekonomideki yavaşlamanın bu denli geç kaldığı bir ortamda FED’in faiz artışlarının tavanı konusunda netlikten yoksun olduğunu vurguladı. Ekonomist, “En yüksek faiz oranının ne olacağı konusunda hiçbir fikirleri yok. Zira enflasyonun resesyon olmadan hangi seviyede kalıcı olacağına dair de hiçbir fikirleri yok” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Powell’ın salı günü ABD Senatosu’nda milletvekillerine verdiği demeç hafta içerisinde sadece ABD’de değil küresel piyasalarda deprem etkisi yaptı. Son haftalarda beklenenden daha güçlü gelen ekonomik verilerin ardından Powell enflasyonu kontrol altına almak için nihai faiz artışı seviyesini beklenenin üzerine çıkarabileceklerini söyledi.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bir sonraki para politikası toplantısı 21-22 Mart tarihlerinde yapılacak. Bu toplantıdan çıkacak kararlar küresel piyasalar için büyük önem taşıyor. Yatırımcılar FED’in 25 baz ila 50 baz puanlık faiz artışı kararı arasında seçim yapmasını bekliyor.

Piyasalar aralık ayında FED’in politika faizlerini taşıyacağı nihai seviyeyi %5,1 olarak görüyordu. Ancak beklenen nihai faiz oranı kademeli olarak yükseldi. Goldman Sachs nihai faiz artışı hedef öngörüsünü Powell’ın açıklamasının ardından salı günü %5,5 ila %5,75 aralığına taşıdı. Bu rakam vadeli piyasalarda yatırımcı öngörülerini takip eden CME FedWatch göstergesiyle de aynı doğrultudaydı.

Powell’ın açıklamalarıyla birlikte tahvil getirileri yükselirken ABD hisse senetleri satış dalgasına girdi. Blitz, "Bir resesyon olacak ve FED son noktaya kadar zorlayacak ve işsizlik oranını en az %4,5'e kadar çıkaracaklar, tahminime göre bu oran sonunda muhtemelen %5,5'e kadar yükselecek" dedi.

Blitz ekonomideki yavaşlamanın ayak seslerinin finans ve teknoloji sektörlerinde işten çıkarmalar ve durgunlaşan bir konut piyasası üzerinden hissedilebildiğini belirtti. Baş ekonomist ABD borsasındaki zayıflıkla birlikte bankaların verdiği kredileri geri çekmesi şeklinde görülebilecek “varlık daralması ve potansiyel bir kredi daralması başlangıcının” yaklaşmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Baş ekonomist, “Ya yıl ortasında bir resesyon yaşanır ve en yüksek faiz oranı %5,5 olur, ya da yeterli momentum sağlanır, ocak rakamları doğrudur ve FED yoluna devam eder. Eğer FED yoluna devam ederse benim tahminim gerçekten yavaşlamaya ve para politikasını tersine çevirmeye başlamadan önce faizleri %6,5’e kadar yükseltecekler” dedi.

Blitz, “Riskli varlıklar açısından bakıldığında resesyon bir soru değil. Asıl soru resesyonun ne zaman geleceği ve bu süreç ne kadar uzun sürerse faizler de o kadar yükselecek” açıklamasında bulundu.

ABD’de ocak ayı tüketici fiyat endeksi, yükselen barınma, doğalgaz ve yakıt fiyatlarının tüketicilere zarar vermesiyle aylık bazda %0,5 arttı ve 2022'nin sonlarında düşüş eğilimi gösteren enflasyonun yeniden yükselme potansiyeli taşıdığına işaret etti.

2023’ün başında işgücü piyasası da aşırı güçlüydü. Ocak ayında ABD ekonomisine 517 bin yeni istihdam eklendi. İşsizlik oranı ise son 53 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Cuma günü yatırımcılar ABD Çalışma Bakanlığı’nın paylaşacağı şubat ayı istihdam raporunu izleyecek. Haftaya salı da şubat ayı tüketici fiyat endeksi rakamları paylaşılacak.

"Rekor faiz artışlarına hazırlıklı olunmalı"

 

El-Erian: Powell krizi körükledi

 

"Borsalarda düşüş yıl ortasına kadar sürebilir"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)