E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Fed'den 'mecburi güvercin' bekiliyor---

Piyasalar Fed'den 'mecburi güvercin' bekiliyor

Piyasalar Fed'den 'mecburi güvercin' bekiliyor
14 Mart 2023 - 08:10 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Piyasalar Fed’in  para politikası hakkında izleyeceği yolu daha da karmaşık hale getiren enflasyon raporunu beklerken aynı zamanda da  bir bankacılık krizine seyirci oldu. Şimdi fed iki yumrukla baş başa savaşmaya çalışıyor.

Bugün açıklanacak olan şubat ayı enflasyonu Powell’ın önümüzdeki veri setine göre karar vereceğiz açıklamasının ardından oldukça önem kazanmıştı ve piyasa tarafından merakla bekleniyordu. Bununla birlikte 2008 krizinden bu yana en büyük banka krizi olan Silikon vadisi ve Signature bank başarısızlıkları son günlerde piyasada daha fazla ilgi çekti ve piyasanın yönünde belirleyici oldu.

Çok kısa süre önce 50 baz puan faiz artışı konusu gündemin başında yer alıyorken bankacılık sektöründe yaşanan kriz ile birlikle bu durum 25 baz puana hatta ve hatta FED’in mart ayı toplantısını pas geçeceği beklentilerini beraberinde getirdi. Piyasalar artık temmuz ayından itibaren 25 baz puan indirimin gelmesini ve yıl sonuna kadar indirimlerin devam edeceğini bekliyor. Bu nedenle bugün açılanacak olan tüfe verisi ne gelirse gelsin 50 baz puan faiz artışı ihtimali artık sıfır gibi görünüyor. Önceki ay %6.4 olan Tüfenin Şubat ayında  ise %6 gelmesi bekleniyor.

Yaşanan gelişmelerin ardından dolar endeksi 4 gündür yaşadığı geri çekilmeyi sürdürmeye devam ediyor. ABD borsalarında bankacılık ve teknoloji hisseleri başta olmak üzere küresel anlamda da borsalarda sert düşüşler yaşanıyor. Diğer yandan güvenli limanlara talep artarken  2 ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde düşüş yaşanıyor. Hatta para politikalarına en duyarlı olan 2 yıllık ABD tahvil faizi 60 baz puan düşerek %3,99 ile yılın en düşük seviyesine test etti. Altın ise hızla değer kazanmaya devam ediyor.

Tüm piyasaları etkilediği gibi Asya tarafında da bugün negatif bir açılış gözlemlendi. Bu sabah açılış ile birlikte MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,5 düştü, Avustralya hisse senedi endeksi %1 eksideydi. Japonya’nın Nikkei Hisse senedi endeksi ise %2 düştü. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’nın banka endeksi bu sabah itibariyle  %7,4 düştü ve üç yılın en dik düşüşünü yaşadı.

Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşü hisse senedi piyasalarında düşüşe ve yeni bir finansal krizle ilgili endişeleri artırdıkça, petrol fiyatları bugünde düşmeye devam edip  önceki günün düşüşünü uzattı.Brent ham petrol vadeli işlemleri %1.02 düşerek 79.95 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri (WTI) varil başına 16 sent düşüşle 74,64 dolara geriledi. Pazartesi günü Brent ocak ayının başından bu yana en düşük seviyesine ulaşırken, WTI Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine geldi.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, piyasalar ABD’den gelecek tüketici fiyatları verilerine odaklanacaklar.

Günün önemli şirket haberleri 14/03/2023

 

Fed, SVB'nin denetimini inceleyecek

 

8 şirket daha temettü ödeyeceğini duyurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)