E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in itibarı sıfırlandı mı?---

Fed’in itibarı sıfırlandı mı?

Fed’in itibarı sıfırlandı mı?
14 Mart 2023 - 16:45 borsagundem.com

Uzmanlar, Silicon Valley Bank’in iflasının, Fed’in bir düzenleyici olarak itibarına zarar verdiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de SVB krizi yaşanıyor. Krizin çözümüne ortak olan kurumlar arasında yer alan Fed, krizin doğuşundan da sorumlu tutuluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, SVB’nin iflasının, düzenleyici rolü nedeniyle Fed’in itibarına da zarar verdiği görüşü oldukça fazla taraftar buluyor.

Krize daha önce yanıt verilmeliydi

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, DataTrek, Silicon Valley Bank'in sorunlarının göz önünde saklandığını ve bankanın çöküşünün Fed'in bir düzenleyici olarak itibarına zarar verdiğini söylüyor. DataTrek Research'e göre, Silicon Valley Bank'ın sorunu, bir düzenleyici olarak itibarına zarar veren Federal Rezerv için sürpriz olmamalı.

Pazar günü SVB’nin mudilerinin ABD Hükümeti ve kurumları aracılığıyla kurtarılmasına yol açan geçen haftaki şaşırtıcı çöküşü, bir tahvil portföyü satışındaki kayıpların bir banka iflasını tetiklemesinden sonra geliyor.

DataTrek Kurucu Ortağı Nicholas Colas, Pazartesi günü yayınladığı bir notta, Fed'in tepkisine rağmen, yolun belirsizliğini koruduğuna ve ABD Merkez Bankası’nın bu krize daha önce yanıt vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Colas, “Fed'in bir ABD bankacılık sistemi düzenleyicisi olarak itibarı zedelendi. Kanaatimce, sistematik risk değerlendirme paradigmasının yeniden düşünülmesi gerekiyor” diyor.

DataTrek, Fed'in olumsuz senaryoları belirlemeye yönelik parametrelerinin gerçeklikten çok uzak olduğunu ve SVB'yi bir tehlike olarak işaretlememiş olabileceğini söylüyor.

Ancak bölgesel bankalar, Fed'den daha az katı bir düzenleyici gözetim istiyor; bugüne kadar bunu milletvekilleri aracılığıyla da sağlamış gözüküyorlar.

Fed’in gözetimindeki bir başarısızlık

2018 yılında Başkan Donald Trump, mali krizden sonra yürürlüğe giren 2010 Dodd-Frank yasasının kısmen geri alınmasını imzalamıştı. O sırada Trump, Dodd-Frank düzenlemelerinin 'ülke çapında topluluk bankalarını ve kredi birliklerini ezdiğini’ söylemişti. Bu politika ayarlaması, 'sistematik olarak önemli finansal kurumlar’ için çıtayı 50 milyar dolarlık varlıktan 250 milyar dolara yükseltmişti. Silicon Valley Bank, 2022 yılını 209 milyar dolarlık varlıkla bitirdi. Bu durum nedeniyle yasal olarak bankanın, daha büyük borç veren kurumlar için uygun görülen incelemeye girmediği anlaşılıyor.

Fed'in düzenleyici yetkisindeki değişikliklere rağmen DataTrek, SVB'yi hâlâ Fed’in gözetimindeki bir başarısızlık olarak görüyor. Colas, “SVB'nin sorunları halının altına süpürülüyordu. Bu da Fed'in düzenleyici rolüne yönelik son derece olumsuz bir intiba bırakıyor” diyor.

Colas, “Eğer bu tek seferlik bir durumsa, o zaman Fed'in itibarı toparlanabilir ve kademeli düzenleme pek mümkün olmaz. Ancak daha fazla ABD finans kurumunun aynı duruma düşmesi halinde, daha fazla banka düzenlemesi görebiliriz” şeklinde konuşuyor.

Piyasalar Fed'den 'mecburi güvercin' bekiliyor

 

Fed, SVB'nin denetimini inceleyecek

 

SVB krizinin ardından FED beklentileri tepetaklak

 

SVB’yi FED mi öldürdü?

 

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Palavrayı bırakalım14 Mart 2023 23:01

    Dolar 2 ay sonra 40 TL.

  • Enfalasyon ve FED 14 Mart 2023 21:12

    3 bankanın batması FED in uyguladığı sistemin sonucu sanırım. Ipleri fazla sıkınca at boğulabilir yada nefes alamayınca felç olabilir. 3 bankanin aynı anda batması tesadüf değil bence. FED kendi politikasını değiştirmeli bana göre. Faizlerin fazla artması sonucu oldu bunlar. Faiz olayinda piyasayi fazla sıkmamalı ve biraz boşluk bırakmalı. Enflasyonun düşmemesinin asıl nedeni Rusya ile Ukrayna arasindaki savaştır. Savaş sonrası fiyatlar şişti ve geri düşmedi. Umarım bir gün düşüşe geçer

  • caner14 Mart 2023 19:25

    Beter olun

  • Numan14 Mart 2023 19:06

    ABD efendi yapan çin, elinde dolarları derhal bozdurup altın ve gümüş almalı dünyayı kölelikten kurtarmali,bu düzen böyle gider yoksa kendiside kölelikten kurtulamaz 3tirilyon dolar saklıyor

  • HANIM YAKIN GÖZLÜĞÜM NERDE BENİM14 Mart 2023 18:57

    PAVIL EMCE, DEMANS ALZHEİMER YAKINDIR. KOCA BİR ÜLKEYİ UÇURUMA DOĞRU SÜRÜKLEME TADINDA BIRAK FBI SENİ TUTUKLAMADAN EMEKLİLİK HAKKINI İSTE🤔

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM14 Mart 2023 17:42

    İTİBARI VAR DIMIKİ SIFIRLASIN.REZİL ADAMLAR.ABD BATIŞ ZAMANI GELMİŞ OLABİLİR.YAKINDA BİR NÜKLEER SAVAŞ OLACAK ABD FALAN DOLAR DA KALMAYACAK.

  • MEHMET14 Mart 2023 17:40

    fed kısaca sı.tı ... Para basa basa toparlayacak birgün de küresel kriz olacak