E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPaul Krugman: Faizlerin kaç puan artacağının bir önemi yok---

Paul Krugman: Faizlerin kaç puan artacağının bir önemi yok

Paul Krugman: Faizlerin kaç puan artacağının bir önemi yok
10 Mart 2023 - 15:55 borsagundem.com

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, piyasalarla ilgili kafasının epey karışık olduğunu itiraf ediyor ve öngörüde bulunmanın zorluğundan yakınıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisindeki belirsizlik ve hem olumlu hem olumsuz gelişmelerin aynı dönemde at başı gitmesi, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman’ın dahi kafasını karıştırmış gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, ABD ekonomisine dair verilerin, özellikle de iş gücü piyasasına ait olanların, kafa karıştırıcı olduğunu söylüyor.

İş gücü piyasası ya soğumuyor ya da soğumaya yeni başlıyor

Insider’dan Zehra Tayeb’in haberine göre, Nobel ödüllü Paul Krugman yine şaşkın. ABD iş gücü piyasasının soğuyup soğumadığını anlayamadığını itiraf eden Krugman, Fed'in bir sonraki hamlesinin çok önemli olduğundan ise şüphe ettiğini belirtiyor.

Ödüllü ekonomist Çarşamba günü paylaştığı bir tweet'te, “JOLTS geldi, kafa karıştırıcıydı. Açık pozisyonlar zar zor da olsa azaldı, ancak işten ayrılmalar da önemli ölçüde düştü. Yani iş gücü piyasası ya soğumuyor ya da soğumaya başlıyor” dedi. JOLTS, yani ‘The Job Openings and Labor Turnover Survey’, ‘ABD İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı’ anlamına geliyor.

Çarşamba günü yayınlanan veriler, ABD'deki açık pozisyonların Ocak ayında beklenenden daha az düştüğünü gösteriyor ve bu da iş gücü piyasasının sıkılığını koruduğunu gösteriyor. ABD Çalışma Bakanlığı'nın Açık Pozisyonlar ve İş gücü Ciro Anketi'ne göre (Labor Department's Job Openings and Labor Turnover Survey) açık pozisyonlar 10,5 milyon olan tahminleri aşarak 10,8 milyona düştü. Bu sırada işini bırakanların oranı da yüzde 2,5'a geriledi.

Rapor, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu haftaki şahin yorumlarını daha da önemli hale getiriyor ve Merkez Bankası’nın Mart toplantısında hala yüzde 2 hedefinin çok üzerinde olan enflasyonu kontrol altına almak için 50 baz puanlık bir faiz artışına gidebileceğinin sinyalini veriyor.

Sıcak iş gücü piyasasının, ücret artışı üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğu için enflasyonu artırma eğiliminde olduğu biliniyor. Politika yapıcılar buna, harcama, yatırım ve işe alım yerine tasarrufu teşvik eden daha yüksek faiz oranlarıyla yanıt veriyor ve bu da genel kabul olarak ekonominin soğumasına yol açıyor.

Gözler istihdam raporunda

Yatırımcılar şimdi, ABD iş gücü piyasasının mevcut durumuna biraz daha ışık tutacak olan Cuma günkü istihdam raporunu dört gözle bekliyor. Ancak Krugman, gelecek verileri ‘şüpheyle karşılamanın’ en iyisi olacağını söyleyerek ikna olmuş değil.

Krugman, sıkı bir iş gücü piyasası zemininde ABD ekonomisinin çok sıcak olabileceğini söylerken, Fed'in bir sonraki hamlesinin sanıldığı kadar önemli olacağından şüphe duyduğunu da sözlerine ekliyor. Krugman, “Ekonomi muhtemelen hala sürdürülemez derecede sıcak. Fed'den 50 baz puan için bir işaret görebiliyorum, ama aynı zamanda tersini de görüyorum ve dürüst olmak gerekirse, muhtemelen Fed’in kaç puanlık bir faiz artışına gideceği çok da önemli olmayacak. Önemli olan ve büyük ölçüde önemli olacak olan, Fed’in politikasıyla ilgili piyasa beklentileridir ve bu beklentiler de sadece verilerle yönlendirilir” diyor.

Bu haftanın başlarında Krugman, dalgalanan fiyat şoklarını ve gecikmeli verileri suçlayarak, ABD enflasyonu, işsizlik ve ekonominin sağlığı hakkında nasıl bir öngörüde bulunması gerektiğini bilmediğini söylemişti.

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak

 

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

 

Küresel piyasalar ABD'nin istihdam verilerine odaklandı

 

50 baz puanlık artış için istihdam rakamları kaç gelmeli?

 

ABD’de özel sektör istihdamı tahminleri aştı

 

Jeremy Siegel: Güçlü istihdam verileri hisse senetleri için kötü haber

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)