E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNakit moda olsa da Fed’in U dönüşü olasılığına dikkat---

Nakit moda olsa da Fed’in U dönüşü olasılığına dikkat

Nakit moda olsa da Fed’in U dönüşü olasılığına dikkat
06 Mart 2023 - 11:18 borsagundem.com

Stratejistler, para piyasası fonları ve kısa vadeli nakit enstrümanlarının yeniden moda olduğunu ancak bu alanların da bazı riskleri barındırdığını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası Fed’in birkaç on yılın en agresif faiz artırım serisine başlamasından bir yıl sonra, bazı riskler barındırmasına rağmen nakit başta olmak üzere sabit yatırımların yeniden moda olduğu gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, yüksek faiz ortamı ve resesyon endişeleriyle birlikte hisse senetlerine yatırım yaparken daha dikkatli olmak zorunda. Piyasalardaki belirsizliğin yüksek riski de beraberinde getirmesi, yatırımcıların nakite yönelmesine neden oluyor. Elbette bu tercih de bazı riskler barındırıyor.

Kısa vadeli getiriler

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, kişisel finans platformu SoFi Yatırım Stratejisi Başkanı Liz Young, kısa vadeli nakit getirilerinin yüzde 5 civarında seyrederek yeniden moda olduğunu, ancak yatırımcıların Fed politikasındaki olası bir U dönüşe dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor.

Fed'in son birkaç on yılın en agresif faiz artırım serisine başlamasından bir yıl sonra, bazı risklere rağmen, bir zamanlar pek rağbet edilmeyen yatırım alanlarının yeniden moda olduğu görülüyor. Yatırımcılar, enflasyonun kalıcı olmaya devam edeceği görünürken Fed'in gösterge faiz oranını artırmaya devam etmesi için hazırlanırken, özellikle ABD Hazine getiri eğrisinin kısa ucu iştahları kabartıyor.

Yatırım Stratejisti Liz Young, “Şimdi, sıkıcı para piyasası fonları ve kısa vadeli 'nakit' enstrümanlar yeniden moda oldu” diye yazıyor. Young, bir yıldan kısa vadeli fon akışlarında son zamanlarda kayda değer bir artış yaşandığını ifade ediyor.

Aslında, genel olarak para piyasası hesaplarında 4,8 trilyon dolarlık rekor bir nakit tutuluyor ve yalnızca bireysel yatırımcıların bu birikime Şubat sonunda 9,9 milyar dolar eklediği görülüyor. Young, “İyi haber şu ki, yatırımcılar 2007 yılından bu yana 3 aylık Hazine bonolarındaki en yüksek getiriyi elde edebiliyorlar” diyor. 3 aylık Hazine getirisi yüzde 4,9 seviyesinde seyrediyor. 6 aylık ve 1 yıllık bono getirilerinin ise yüzde 5'e ulaştığı görülüyor. Young, “Kötü haber şu ki, getiri eğrisindeki bu tersine dönüş, 80'lerin başından beri görülen en derin seviyeye karşılık geliyor” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar, enflasyonun kalıcı olmaya devam edeceği görünürken Fed'in gösterge faiz oranını artırmaya devam etmesi için hazırlanırken, özellikle ABD Hazine getiri eğrisinin kısa ucu iştahları kabartıyor.

1962’den beri ilk

Getiri eğrisinin tersine dönmesi, kısa vadeli getirilerin uzun vadeli getirilerin üzerine çıkmasını ifade ediyor ve bu tür tersine dönmeler bir durgunluk uyarısı anlamına geliyor. Sinyal geçen yıldan beri yanıp sönüyor ve 2022 yılında hisse senetlerinin ayı piyasasında seyretmesine katkıda bulunduğu anlaşılıyor.

Young, daha da spesifik bir tersine dönüşün 3 aylık ve 10 yıllık Hazineler arasında olduğunu söylüyor. Young, 10 yıllık Hazine getirisinin yüzde 3,9 civarında seyrettiğini belirtiyor. Aynı zamanda, BNY Mellon Investment Management'ta eski bir pazar stratejisi direktörü de olan Young, bu spesifik tersine dönüşün 1962 yılından bu yana sadece bir kez durgunluktan önce geldiğini söylüyor. Young, “1966 yılının hemen ardından bir durgunluk yaşanmadan bir tersine dönüş meydana geldiğinde bile, enflasyonun çözülmemiş bir sorun olduğunu ve yalnızca birkaç yıl sonra derin bir durgunluğa neden olduğu bir dönemdi” diye not ediyor.

Borsalarda düşüş

Yatırımcılar ise güçlü iş gücü piyasası şimdilik bu tür endişeleri telafi ediyor olsa da, Fed'in agresif faiz artırım hızının sonunda ekonomiyi bir durgunluğa sürükleyeceğinden endişe ediyor. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 21-22 Mart'taki toplantısında dokuzuncu faiz artışını gerçekleştirmesi bekleniyor. Olasılıklar hala 25 baz puanlık bir artıştan yana ancak Ocak ayı için beklenenden daha sıcak enflasyon okumaları ve Fed'in yarım puanlık bir oran artışına biraz açık bir tavır sergilemesi, 50 baz puanlık faiz artırım ihtimalini artırıyor.

Ancak Young, Fed'in rotasını değiştirip faiz oranlarını düşürmeye başlaması durumunda kısa vadeli getirilerin hızla düşeceğini söylüyor. Young, ”Enflasyon bu seviyelerdeyken, enflasyon hedefine yaklaşmadan önce Fed'in politikasındaki olası dönüşün tek nedeni, ekonomik verilerin kötüleşmesi ve onları endişelendirmesi olur. Verim eğrisi düzleşmez veya tersine dönmez ancak bunun tek nedeni işlerin daha iyiye gitmesi değil, daha kötüye gitmesidir” diyor.

Young, kötüleşen ekonomik ortamı muhtemelen şirket kazançlarında bir düşüşün ve hisse senedi fiyatları üzerindeki negatif yönlü baskının izleyeceğini belirtiyor. Young, “Bu, durgunluk üçlüsünü üretiyor: Piyasa düşüşü, kazanç daralması ve ekonomik acı” diyor.

Buffett’ın firması neden nakit biriktiriyor?

 

Jim Bianco: Nakit artık çöp değil

 

"Fed kazdığı kuyuya kendi düştü"

 

"Borsalar daha agresif bir Fed olasılığına karşı dirençli"

 

Art Cashin: “Borsalar bu hafta büyük bir şokla karşı karşıya kalabilir”

 

"Borsalarda düşüş şiddetli olacak"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)