E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Borsalarda düşüş şiddetli olacak"---

"Borsalarda düşüş şiddetli olacak"

Borsalarda düşüş şiddetli olacak
04 Mart 2023 - 18:22 borsagundem.com

Dev yatırım bankaları, ABD borsalarında düşüş yaşanacağında ısrarcı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yılbaşından bu yana süren rallide, yatırımcıların bazı gerçeklere gözlerini kapatmasının etkisi olmuş olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, gücü tükenen rallinin yeni bir çöküş için ön hazırlık anlamına gelebileceğini söylüyor.

10 kriter

Markets Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, Bank of America hisse senedi şefi, değerlemeler çok yüksek kalmaya devam ettiğinden ve onlarca yıllık piyasa geçmişi, dip kriterlerinin yarısının dahi henüz karşılanmadığını gösterdiğinden, S&P 500 Endeksi’nin mevcut seviyelerinden yüzde 26 oranında daha düşebileceği konusunda uyarıyor.

ABD hisse senetlerindeki ayı piyasası 15. ayına girdi. Dev yatırım bankası Bank of America analizine göre, bu, uzun bir ayı piyasası anlamına geliyor. Bu süre, 1934-1935 ve 2007-2008 çöküşlerindeki zaman çizelgesiyle eşleşiyor. Bu süreyi geçen yüzyılda sadece 1973-1974 ve 1980-1982 ayı piyasaları geçiyor. Elbette, 12 Ekim 2022’de görülen dip seviyelerin altına inilmeden mevcut geri çekilme sona ererse, bu durumun geçerli olmayacağın not düşülmesi gerekiyor.

Ancak Bank of America'dan Savita Subramanian'a göre, onlarca yıllık piyasa geçmişi değerlendirmesi, daha fazla düşüşün oldukça muhtemel olduğunu gösteriyor.

Subramanian, 1974'ten bu yana her ayı piyasasında, hisse senetlerinin dibe vurmadan önce 10 kriterden en az sekizini karşıladığını söylüyor. 10 kriter şunları içeriyor:

Fed'in ilk 12 ayda faiz oranlarını düşürmesi;
Artan işsizlik;
Yükselişten daha fazla düşüş eğilimi gösteren yatırımcılar;
75 baz puan artan hisse senedi risk primi;
2 yıllık Hazine getirilerinin 50 baz puan düşmesi;
Bank of America Satış Göstergesi’nin ‘Al Sinyali’nin ilk üç ay içinde tetiklenmesi;
Getiri eğrisinin dikleşmesi;
İlk üç ayda yüzde 5'lik ayı piyasası rallisi;
Enflasyon ve S&P 500'ün ilk 12 ayı takip eden fiyat-kazanç oranı toplamının 20'nin altında olması ve
ISM Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin yükselmesi.

10 kriterden 4’ü karşılanıyor

Şu anda 10 kriterden sadece dördü karşılanıyor: Ayıların sayısı boğalardan daha fazla; verim eğrisi dikleşiyor; son üç ayda yüzde 5'lik bir ralli yaşandı ve ISM PMI 12 ayın en düşük seviyesinden yükselmiş durumda.

Yerine getirilmemiş en önemli kriter ise 20 Kuralı, yani enflasyon ve takip eden fiyat/kazanç oranı toplamının 20'nin altında olmaması. Tarihsel olarak, yüksek enflasyon daha düşük değerlemelere yol açmıştır. Ancak piyasa, TÜFE'nin mevcut yüzde 6,4 seviyesine rağmen, 18,3'lük bir fiyat/kazanç oranıyla işlem görüyor.

Endeks hala aşırı değerli

Bir dizi önlemle, S&P 500 Endeksi aşırı değerli olmaya devam ediyor. Bank of America tarafından derlenen 20 değerleme ölçütü listesine göre, bunların 17’si, bir başka deyişle yüzde 85'i geçmiş ortalamalarına göre pahalı seyretmeye devam ediyor.

1974'ten bu yana piyasa dip seviyeleri her gördüğünde, geçmişe göre pahalı kalan değerleme ölçütlerinin yüzde 55 veya daha düşük olduğu görülüyor. Bu da mevcut ayı piyasası sona ermeden önce derecelendirme notu bakımından bir düşüş yaşanmasına ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Subramanian, Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı sıkı para politikası sürecinin ABD ekonomisinin resesyona girmesine neden olacağını ve not indiriminin önümüzdeki aylarda geleceğini düşünüyor. Subramanian, S&P 500 Endeksi’nin mevcut seviyelerden yüzde 25,8 oranında düşmesini ve 3.000 puan seviyesine gerilemesi gerektiğini belirtiyor. Subramanian, yıl sonuna kadar ise endeksin 4.000 puana ulaşmasını bekliyor.

Gerçekten de, kazançların ve buna bağlı olarak değerlemelerin çökmeye başlamasının, Subramanian'ın potansiyel düşüş öngörüsünün gerçekleşme olasılığını artırması bekleniyor.

Küresel piyasalar Powell'a odaklandı

 

"Hisse senedi piyasalarında türbülansa hazır olun”

 

Bu gösterge ayı piyasasının sona erdiğine işaret ediyor

 

Yatırımcılar için zor karar

 

Hisse senetlerine yatırım bu koşullarda büyük risk

 

Borsalarda rallinin süreceğini gösteren üç işaret

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı05 Mart 2023 10:53

    abd düşerse dünya dipler.

  • ALİ TEL04 Mart 2023 22:58

    Bizim borsaya bir şey olmaz.Ben korkmuyorum çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.onlar olmasa borsamız on kat düşer idi.

  • Kamil 04 Mart 2023 19:53

    Orada da enflasyon var. İki yıldır düşen abd daha ne kadar düşecek.

  • Yorum04 Mart 2023 19:29

    Bankof a karşı hiç bir Türk bankası veya kurumunun karşı koyacak gücü yok olsaydı bugüne kadar koyarlardı zaten

  • Adana4404 Mart 2023 19:23

    Bizt 100ün içinden geçen araci kurum. Aldigi ilk 5 hisse hergün arti olan. Sattiginda hisseleri en az eksi 4 yapan. Hergun alt sattan milyonlar kazanan araci kurum.