E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Fed kazdığı kuyuya kendi düştü"---

"Fed kazdığı kuyuya kendi düştü"

Fed kazdığı kuyuya kendi düştü
03 Mart 2023 - 15:09 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in derin bir çukura saplandığını ve enflasyonu düşürmek için bundan sonra yapacak  çok fazla şeyi olmadığını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yıldan bu yana enflasyonla mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını artıran Fed’e yönelik eleştiriler devam ediyor. Bu isimlerin başında ise üst düzey ekonomist Mohamed El-Erian geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in yaptığı hamlelerle piyasalara ve ekonomiye büyük zarar verdiğini söyleyen El-Erian, yolun sonuna gelindiğini ve Fed’in bundan sonra yapacağı hamlelerin enflasyonu kontrol altına alma noktasında işe yaramayacağını belirtiyor.

Fed faiz artış hızını düşürmemeliydi

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Ekonomist Mohamed El-Erian, Fed'in derin bir çukura hapsolduğunu ve bundan sonra ne yaparsa yapsın enflasyon üzerindeki güvenilirliğini daha fazla kaybetmekten başka şansı olmadığını ifade ediyor.

El-Erian'a göre, Fed, Mart toplantısında hangi politika kararını verirse versin bir güvenilirlik kaybıyla karşı karşıya durumda. Perşembe günü yazdığı analizde El-Erian, önceki toplantıdan önce Fed'in faiz artırımını 50'den 25 baz puana düşürmemesi gerektiğini güçlü bir şekilde hissettiğini yineliyor. El-Erian, Fed’in artık daha küçük bir oran artışına yönelmesi nedeniyle, politika zorluğunun daha da büyüdüğünün altını çiziyor.

El-Erian, “Kendinizi bir çukurda bulmanın ilk kuralının kazmayı bırakmak olduğu sık sık söylenir” diye yazıyor. El-Erian, “Fed zaten kendine derin bir çukur kazmışken, şu anda doğru politika adımının ne olması gerektiği benim için artık çok net değil. Ve maalesef sanırım böyle düşünen bir tek ben değilim” diyor.

El-Erian, Fed’in ikileminin ilk olarak Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonu yanlış bir şekilde ‘geçici’ olarak nitelendirmesi ve ardından fiyatların düşmediğini fark ettikten sonra da Merkez Bankası’nın politikasını ayarlamakta çok yavaş hareket etmesiyle başladığını ifade ediyor.

İhtimal yüzde 68

Wall Street ise, Fed'in para politikası sıkılaştırması nedeniyle bu yıl baş gösteren bir ekonomik gerileme konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak bazı stratejistler istihdam ve tüketici harcamalarındaki son güçlü ekonomik verilere atıfta bulunarak yumuşak iniş senaryosunda kalmaya devam ediyor.

CME'nin FedWatch Tool'una göre, Fed’in bu ay 25 baz puanlık bir faiz artışına gitme olasılığını yüzde 68 olarak görüyor.

Bununla birlikte El-Erian, Fed'in oranları bir önceki hamleden daha yüksek bir miktarda artırması halinde kredibilitesini zedeleme riskiyle karşı karşıya kalacağını, ancak agresif kalmamanın da zararlı olabileceğini söylüyor. El-Erian, “50 baz puanlık artışlara devam etmek ve önceki ileriye dönük politika rehberliğinin çoğunu esasen reddetmek, Fed'in zarar görmüş duruşuna bir başka önemli darbe olacaktır” diye yazıyor.

El-Erian son olarak, “Ancak bir dizi olumsuz enflasyon verisine yanıt vermemek de Fed'in güvenilirliği açısından oldukça kötü bir izlenim doğuracaktır” diyor.

"Borsalar daha agresif bir Fed olasılığına karşı dirençli"

 

Fed yetkilisinden 'ek faiz artışı' mesajı

 

Cramer uyardı: FED’in faiz artışları bitmeyecek

 

"Hisse senedi piyasalarında türbülansa hazır olun”

 

Bu gösterge ayı piyasasının sona erdiğine işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E g.05 Mart 2023 20:54

    FED'İN ENFLASYON İLE BİRLİKTE İŞSİZLİĞİ ÖNLEME GÖREVİ DE VAR FAİZLERİ 0,50 DÜZEYDE ARTIRMASI DAHİ İŞSİZLERİN ALEYHİNE OLUR 0,25 ARTIŞ BİLE FAZLA DOĞRUSU FAİZLERİ STABİL/SABİT BIRAKMASIDIR

  • baran03 Mart 2023 16:16

    Fed in enflasyonu düşürmek gibi vir derdi yok.