E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın firması neden nakit biriktiriyor?---

Buffett’ın firması neden nakit biriktiriyor?

Buffett’ın firması neden nakit biriktiriyor?
02 Mart 2023 - 18:06 borsagundem.com

Berkshire Hathaway’in 88 milyar dolarlık dev bir nakit birikimi bulunuyor. Ancak Buffett’ın ortağı Charlie Munger’a göre Berkshire hisselerin ucuzlamasını bekledikleri için değil satın alacak bir şey olmadığı için yeni yatırım yapmıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi 2022 yılında yüzde 19’luk bir düşüş gösterdi. Ancak efsane yatırımcı Warren Buffett’ın ortağı ve Berkshire Hathaway’in Başkan Yardımcısı Charlie Munger’a göre Amerikan hisse senetleri hala ucuzlamış gibi görünmüyor.

Benzinga’nın haberine göre Munger konuyla ilgili bir röportajında, “Yetişkinlik hayatım boyunca hiçbir zaman daha iyi şartları bekleyerek nakit biriktirmedim. Her zaman bulabildiğim en iyi şeye yatırım yaptım” dedi.

Ancak ünlü yatırımcı şu sıralar Berkshire Hathaway’in de milyarlarca dolarlık nakit birikimini tuttuğunu kabul etti. Ancak Buffett ve Munger’a göre bunun sebebi hisse senetlerinin daha fazla ucuzlamasını bekleyebileceklerini düşünmeleri değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre “piyasa zamanlaması” olarak bilinen bu strateji çoğu zaman başarısız yatırım hamlelerine sebep olmasıyla biliniyor. Hisse senetlerini en dip fiyattan satın almak isteyen yatırımcılar genellikle piyasalardaki yükselişleri ve düşüşleri kaçırırlar. Bu sebeple yatırım uzmanlar doğru zamanı bekleme stratejisini tavsiye etmez.

Munger, Berkshire’ın hiçbir şey satın almamalarının sebebinin farklı olduğunu belirtiyor. Borsa uzmanına göre Berkshire için “satın almaya değer hiçbir şey yok”.

Benzinga yazarı William Dahl söz konusu açıklamanın “inanılmaz bir ifade” olduğunu belirtiyor. Zira küresel piyasalarda düzinelerce hatta yüzlerce hisse senedi kelepir düzeyde fiyatlarla işlem görüyor. Ancak borsalarda düşüşlerin hakim olduğu dönemlerde bile dünyanın en ünlü değer yatırımcıları için hisse satın almak cazip gelmiyor.

Berkshire Hathaway ve diğer bütün finans devlerinin yapacaklarının sınırı bulunuyor. Amerikan yasalarına göre büyük finansal kurumlar ve milyarder yatırımcılar ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) ve diğer denetleyici kurumlara bildirim yapmadan bir şirketin yüzde 5’inden fazlasını satın alamıyorlar. Alsalar ve hisse senetlerinden 10 kat kazanç sağlasalar dahi bu söz konusu şirketler için devede kulak sayılabilecek bir miktar.

Bu durum özellikle de Buffett’ı mikro sermayeli yatırım dünyasından uzaklaştırıyor. Zira Berkshire’ın bir şirketi satın alması için tüm bu denetleyici kurumların engelini aşması gerekiyor. Dev yatırım firması bunu yapmaya karar verse dahi satın alınan şirketin Berkshire’a etkisi zar zor fark edilebilir seviyelerde olabiliyor. 2 milyon dolarlık bir hisse 20 milyon dolara dönüşürse, bu, yalnızca Coca-Cola'daki hisselerinden her yıl yüz milyonlarca dolar temettü toplayan bir şirket için hiçbir anlam ifade etmez.

Ancak sıradan yatırımcılar için çok farklı bir hikaye geçerlidir. Onlarca yıldır perakende yatırımcıların yasal sebeplerle erişim sağlayamadığı start-up yatırımları dünyası şimdilerde kitlelere açılıyor. Benzinga haberine göre dünyanın en büyük şirketleri tarafından pazarlanan yeni yatırım platformları, girişim sermayesi yatırımlarına küçük yatırımcıların da girmesine imkan sağlayabilir.

Warren Buffett’tan sessiz yatırım

 

Buffett’ın en önemli kararı

 

Cramer uyardı: FED’in faiz artışları bitmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)