E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKrugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak---

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak
07 Mart 2023 - 15:00 borsagundem.com

Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, mevcut ABD ekonomisinin kafasının karıştığı tespitinde bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi, yüksek enflasyon ve Fed’in rekor faiz artırımlarıyla karışık ve belirsiz bir döneme girmiş görünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinde Fed’in yüksek enflasyonla mücadele etmeye devam edeceği ve karışık ekonomik verilerin ancak bu sayede bir netlik kazanacağı düşüncesi hakim.

ABD ekonomisi ‘karanlık’

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, mevcut ABD ekonomisinin kafasının karıştığını söylüyor ve Fed'in savaşı net şekilde kazanana kadar enflasyonla mücadeleye devam edeceği tahmininde bulunuyor.

Krugman, mevcut ABD ekonomisi hakkında bir öngörüde bulunmanın çok zor olduğunun altını çiziyor ve karar alıcıların da benzer bir kafa karışıklığı yaşadığını söylüyor. New York Times’taki köşesinde, ABD ekonomisinin durumunu ‘karanlık' ve ‘gerçekten kafa karıştırıcı' olarak tanımlayan Krugman, “Şu anda enflasyona ne olduğuna dair çok net bir resme sahip değiliz” diyor.

ABD’de fiyat artış hızı geçen yaz yüzde 9,1’lik rekor seviyelere kadar yükseldi ve bu durum Fed'i enflasyonu soğutmak amacıyla faiz oranlarını neredeyse sıfırdan yüzde 4,5 seviyelerine yükseltmeye teşvik etti.

Daha yüksek faiz oranları bilindiği üzere borçlanmayı daha maliyetli hale getirir ve genellikle ekonomiyi soğutan ve hatta durgunluğa neden olabilen harcama, yatırım ve işe alım yerine tasarruf etmeyi teşvik eder. Bununla birlikte ABD ekonomisine dair son veriler, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini, iş gücü piyasasının hâlâ sıkı durumda olduğunu ve büyümenin henüz durmadığını gösteriyor.

Krugman, köşesinde, mevcut enflasyonu ölçmenin neden zor olduğunun birkaç nedenini ayrıntılı olarak açıklıyor. Krugman, ikinci el araba ve diğer mal ve hizmet fiyatlarında şiddetli dalgalanmalara neden olan ekonomide devam eden şoklara da işaret ediyor.

Krugman yazısında, kira önlemlerinin piyasa oranlarının bir yıl veya daha fazla gerisinde kaldığını ve altta yatan enflasyon önlemlerinin yanlı bir bakışla veya gereğinden fazla öğeyi hariç tutan bir anlayışla ele alınıyor olabileceğini belirtiyor.

Fed emin olana kadar faizleri artıracak

Giderek daha fazla işletmenin hükümet anketlerine katılmayı reddettiğini ve devlet kurumlarının tüketici fiyat enflasyonu ve işçi maaşı gibi geçmiş verilere yaptığı büyük ayarlamaların genel tabloyu bulandırdığını ifade eden Krugman, “Şu anda, açık iş ilanlarına ilişkin resmi ölçümler iş gücü piyasasının son derece sıcak olduğunu gösteriyor. Ancak özel sektör önlemleri önemli ölçüde soğuma gösteriyor” diyerek, şu anda ekonominin sağlığını okumanın neden zor olduğuna dair bir örnek veriyor.

Krugman, “Öyle olsa bile, fiyat artışının geçen yılın başından bu yana yavaşladığını ve Fed'in yüzde 2'lik hedefinin üzerinde kaldığını söylemek mümkün” diyor. Krugman, ABD Merkez Bankası’nın oran artışlarına rağmen ABD ekonomisinin canlılığını koruduğuna ve enflasyonun yerleşik hale geldiğine ve bunun üstesinden gelmek için işsizlikte büyük bir artışa ihtiyaç duyduğuna dair hiçbir işaret görmediğini de sözlerine ekliyor.

Krugman, “Bu tablo göz önüne alındığında, enflasyonun kontrol altına alındığı neredeyse kesin olana kadar Fed'in faiz oranlarını yükseltmeye devam etmekten nasıl kaçınabileceğini anlamıyorum” diyor.

Konut başlangıçları ve istihdam

Krugman, henüz strese girmek için bir neden görmediğini de sözlerine ekleyerek şöyle diyor: “Fed yoğun bir veri sisi içinde ilerliyor ve bu bana her iki yönde de sert hareketlerden kaçınması gerektiğini gösteriyor.”

Nobel ödüllü ekonomist, paylaştığı bir tweet’te de, ABD ekonomisinin durumu hakkındaki derin belirsizliğinin altını çiziyor. Krugman, konut inşaatının 2021 yılının başından bu yana istikrarlı bir şekilde tırmandığını, özel sektör konut başlangıçlarının ise geçen yıl düştüğünü gösteren bir grafik paylaşarak “Şu anda ekonomideki en şaşırtıcı tablo bu” diyor.

Krugman, “Konut başlangıçlarına bakıyor olsaydınız, süreçte önemli bir yavaşlama olduğunu düşünürdünüz" diye devam ederek “Ama istihdam hiç azalmadı” diyor.

Krugman, inşa edilen yeni evlerin sayısındaki keskin düşüşün normalde ekonominin yavaşladığını veya küçüldüğünü gösterdiğini vurguluyordu. Ancak kızışmış bir iş piyasası, büyümenin henüz zarar görmediğini gösteriyor. Krugman, “Dürüst olmak gerekirse ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama bu kesinlikle gizemin büyük bir parçası” diye ekliyor.

Piyasalar Powell’dan ne duymak istiyor?

 

ABD piyasalarında ralli beklentisi

 

Cramer: FED ekonomi öngörüsünü kaybetti

 

"Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli"

 

Nakit moda olsa da Fed’in U dönüşü olasılığına dikkat

 

"Fed kazdığı kuyuya kendi düştü"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)