E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPiyasalar Powell’dan ne duymak istiyor?---

Piyasalar Powell’dan ne duymak istiyor?

Piyasalar Powell’dan ne duymak istiyor?
07 Mart 2023 - 13:03 borsagundem.com

Küresel piyasalar bu hafta yine FED gündemine kilitlendi. FED Başkanı Powell ABD Kongresi’ne altı aylık raporunu sunmaya hazırlanıyor. Yatırımcılarsa Powell’ın mesajlarından faiz artışlarına dair ipuçları yakalamaya çalışacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yılın sert satış dalgasından geri dönen borsalar bugün söz konusu toparlanmanın ne kadar sağlıklı olduğunu bir kez daha test edecek. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın ABD Kongresi’ne vereceği mesajları merakla bekliyor. Zira Powell’ın bugün ve yarın ABD Kongresi’ne vereceği yapacağı açıklamalar FED’in enflasyonla mücadele amacıyla faizleri daha ne kadar yükselteceğine dair ipuçları sağlayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Powell para politikası ve ekonomi ile ilgili en son altı aylık raporunu bugün Senato Bankacılık Komitesi’ne yarın da Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler paneline sunacak. Her iki oturum da Türkiye saati ile 18:00’de gerçekleşecek. Powell’ın ifadelerinin 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) öncesindeki son açıklamaları olması bekleniyor.

MarketWatch’un haberine göre Fundstrat’ın Araştırma Başkanı Tom Lee, Powell’ın açıklamalarında veriye dayalı pozisyonunu korumasını bekliyor. Lee’ye göre Powell piyasaların beklentilerini teyit edecek ve mart toplantısında 25 baz puan faiz artırılacağına dair ipuçları sağlayacak.

Lee konuyla ilgili açıklamasında, “Birçok 'enflasyonist', ocak ayı verilerinin çok 'sıcak' olduğunu ve 50 baz puanlık bir artışa ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Tahvil ve hisse senedi piyasalarının verilere karşı reaksiyonu da bu yönde. Ancak biz Powell’ın şu anda faiz oranlarının nötr seviyeye yakın olduğunu vurgulamasını bekliyoruz. Bu yüzden aceleyle daha yüksek faiz artışlarına daha az ihtiyaç var ve bu arada FED de artık verilere dayalı hareket edebilir” ifadelerine yer verdi.

Vadeli piyasalardaki işlemlere göre FED kararına ilişkin piyasa beklentilerini izleyen CME FedWatch göstergesine göre yatırımcılar 25 baz puanlık faiz artışı olasılığına %69,4’lük bir ihtimal veriyor. 50 baz puanlık faiz artışına verilen oransa %30,6 seviyesinde. Yatırımcılar bir ay öncesinde ise 50 baz puanlık faiz artışına sadece %3,3’lük bir şans veriyordu.

Ocak ayına ilişkin beklenenden çok daha güçlü gelen ekonomik veriler FED’in faiz politikasında daha agresif bir tavır takınacağına dair beklentileri artırdı. Ocak ayı enflasyon verileri fiyatların FED’in istediği kadar yüksek gelmediğini gösterdi. İstihdamdaki beklentileri katlayan artışsa borsa yatırımcılarının FED’in rotasını tekrar düşünmeye ve bir sonraki para politikası toplantısında daha büyük faiz artışları ihtimaline yakınlaştırdı.

FED yöneticileri geçen yıl son 40 yılın zirvesine ulaşan enflasyonun ardından dört kez üst üste 75 baz puanlık faiz artışı uygulamıştı. Faiz artışlarındaki ivme enflasyondaki düşüşle birlikte yavaşlamış ve geçen ay 25 baz puana kadar gerilemişti.

St. Louis FED Başkanı James Bullard ve Cleveland FED Başkanı Loretta Mester, geçen ay 31 Ocak-1 Şubat toplantısında 50 baz puanlık bir artışı desteklediklerini açıkladı. Toplantı tutanakları, "birkaç" FED üyesinin daha büyük bir faiz artışını desteklediğini gösteriyordu. Ne Bullard ne de Mester, 2023'te oy hakkı olan FOMC üyeleri arasında değil.

Analistler, FED üyelerinin son toplantıda vites küçültmesinin ardından faiz artışlarının boyutunu artırma konusunda özellikle isteksiz olabileceğini belirtiyor.

Lee konuyla ilgili açıklamasında, “50 baz puana geçmek, politikada büyük bir değişiklik ve yavaşlamanın tersine çevrilmesi olacaktır ve açıkçası, FED’in kredibilitesinin baltalanması olarak görülecektir” görüşlerine yer verdi.

Avustralya merkezli aracı kurum Pepperstone’un Araştırma Başkanı Chris Weston, Powell’ın muhtemelen FED’in hamlelerini savunacağını ve enflasyonu hedef seviyeye indirmek için ‘ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını’ söyleyeceğini öngörüyor.

Weston yine de hem piyasalar hem de FED’in veriye bağımlı olarak hareket ettiğine dikkat çekerek cuma günü açıklanacak şubat ayı istihdam verileri olmadan kesin konuşmanın mümkün olmadığını belirtti. Borsa uzmanına göre 13 Mart’ta açıklanacak şubat ayı tüketici fiyat endeksi verileri de %6’nın üzerinde bir nihai faiz artışının hedeflenmesine ve o seviyeye ulaşmak için 50 baz puanlık faiz artışı gereksinimlerine sebep olabilir.

Weston Powell’ın açıklamalarına ilişkin, “Piyasa onun sözlerinden bir miktar hareket bekliyor. Ancak konuşmadaki herhangi bir mesajı önceden satın almak zor. Bu yüzden beklenti içerisinde olmak yerine reaksiyon gösteriyor olacağım” dedi.

Wall Street Journal tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, cuma günü açıklanacak şubat ayı istihdamının 225.000 artmasını bekliyor. Bununla birlikte, Deutsche Bank ve Jefferies gibi Wall Street bankalarındaki ekonomistlerse, rakamın konsensüs tahminlerin çok üzerinde olacağını öngörüyor.

Powell öncesinde küresel piyasalarda risk iştahı bozuk

 

Piyasaların odak noktası Powell’ın konuşmasında olacak

 

ABD piyasalarında ralli beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Federov07 Mart 2023 13:23

    Piyasalar fed den faiz sebep enflasyon sonuçtur cümlesini duymak, konut kredi faizleri başta olmak üzere faizleri sürekli indirmek yedi yirmidört para basmak saçmak dağıtmak enflasyonu da patlatarak borsaya para akışı sağlamasını ister.

  • Sözün özü08 Mart 2023 08:54

    Federov senin analizin Kavcıoğlu için geçerli ...... Bunu da söyle