E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli"---

"Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli"

Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli
06 Mart 2023 - 14:22 borsagundem.com

ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, Fed’in Mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artışına gitmesi gerektiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası Fed’in Mart ayında ne kadarlık bir faiz artırımına gideceği merak ediliyor. Kimi uzmanlar 25 baz puanlık bir faiz artırımını daha yüksek olasılık olarak görse de bazı uzmanlar ise Fed’in 50 baz puanlık bir artışa gitmesini ‘gerekli' görüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, Fed’in 50 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi gerektiğini söyleyenlerin başında geliyor. Summers, tezini Fed’in daha esnek bir politika yürütmesi gerekliliği üzerine kuruyor.

Esnek ve daha açık fikirli

Benzinga’dan Shanthi Rexaline’ın haberine göre, Larry Summers, Fed'in Mart ayında 50 baz puanlık faiz artırımı seçeneğini ciddi şekilde düşünmesi gerektiğini ifade ediyor.

Piyasa, son seanslarda görülen dayanıklılıktan da anlaşılacağı üzere, Fed'in faiz artırımlarını bir an önce bitirmesi için sabırsızlanıyor. Ancak Ekonomist Summers, Fed'in politika seçenekleri konusunda esnek ve açık fikirli olması gerektiğini düşünüyor.

Eski Hazine Bakanı Larry Summers verdiği demeçte, son dönemdeki güçlü ekonomik verilerin Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Mart ayındaki toplantısında faiz artırımlarının hızında yeniden hızlanmayı getirebileceğini belirtiyor. Summers, “Fed şu ana kadar Mart ayında 50 baz puanlık bir artış için kapıyı sonuna kadar açmış olmalıydı" diyor ve ekliyor: “Fed'in nerede durduğuna dair makul bir değerlendirme, yaklaşık bir yıldır getiri eğrisinin bu kadar gerisinde kalmadıkları üzerinden yapılabilir.”

FOMC, bir sonraki politika hamlesine karar vermek için 21-22 Mart tarihlerinde iki günlük bir oran belirleme toplantısı için toplanacak. Fed vadeli işlemleri toplantıda yüzde 71,6 olasılıkla 25 baz puanlık bir artışla faizlerin yüzde 4,75 - 5 aralığına çekileceğini fiyatlarken, 50 baz puanlık bir artış olasılığı ise yüzde 28,4 olarak kabul ediliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Salı ve Çarşamba günü yapılması planlanan yarı yıl para politikası sunumuna atıfta bulunan Summers, Powell'ın yapacağı sunumlarda, Fed’in sahip olduğu artan güvenilirlik sorunlarını ele almak için beklentileri sıfırlama fırsatı bulacağını söylüyor.

Eski Hazine Bakanı, Fed'in 50 baz puanlık bir hamle yapmadan önce Şubat ayı istihdam piyasası raporunu ve piyasanın buna tepkisini değerlendirmek için Cuma gününe kadar bekleyebileceğini de ifade ediyor.

Yumuşak iniş beklentilerini haksız kılan 6 veri

Summers aynı zamanda, yumuşak iniş beklentilerini yalanlayan altı veri noktasına işaret ediyor. Bunlar:

Tüketici fiyat endeksinde yapılan son mevsimsel revizyonlar, 2022'de birkaç ay boyunca bildirilen enflasyondaki düşüş eğilimini geçersiz kıldı
Ocak ayı verileri enflasyonda hızlanma gösteriyor
Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinde toparlanma
Güçlü Ocak perakende satış verileri
İndirim beklentisini desteklemeyen ücret verileri
Hazine getirilerinde sıçrama

Summers ayrıca Fed'deki üst düzey liderliğin üyelere Mart ayında 50 baz puanlık bir hareket olasılığı konusunda rehberlik etmesini beklediğini de ekliyor. Summers, “Fed'den Mart ayında 50 baz puan olasılığının masadan kalkmış gibi göründüğünü gösteren bazı konuşmalar görmek beni çok hayal kırıklığına uğrattı” diyor.

Fed’in siyasallaşması

Summers, ilerici Demokratların Başkan Joe Biden’ı bir sonraki Fed Başkan Yardımcısı olacak isim konusunda etkileme hamlelerinin de pek hoşuna gitmediğini ifade ediyor.

Elizabeth Warren’ın, Biden'ın Powell'a karşı koyabilecek bir başkan yardımcısı seçmesi için çırpındığını belirten Summers, Kongre Üyesi Warren’ın geçmişte Powell'ın faiz oranları konusunda aşırı adımlar atacağını açıkça belirttiğini ve milyonlarca insanı işsiz bırakmaya istekli olduğunu söylediğini hatırlatıyor.

“Fed, herhangi bir siyasi baskı karşısında bağımsızlığını göstermek isteyecektir” diyen Summers, zaman içinde Fed'in ‘politikleşmesi'ne ilişkin işaretlerin orta vadeli enflasyon beklentilerini yukarı itme potansiyeline sahip olduğunu, bunun daha uzun vadeli getirileri ve dolayısıyla ipotek oranlarını  da yükseltebileceğini belirtiyor.

Nakit moda olsa da Fed’in U dönüşü olasılığına dikkat

 

Dolarda Fed baskısı

 

Fed'in yarıyıl sunumu: Daha fazla faiz artışı gerekli

 

Fed yetkilisinden 'ek faiz artışı' mesajı

 

Cramer uyardı: FED’in faiz artışları bitmeyecek

 

Faiz artırım beklentileri artmaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aydın07 Mart 2023 00:23

    bunlar uç kagıtcı oynayıp duryorlar,emtialar uzerinde faiz  blofunu devamlı tekralıyorlar altın yukseldimi

  • Rafael06 Mart 2023 14:35

    Fed aldığı çöp tahvilleri 4x250 milyar dolarlık paketler halinde satmayı düşünmeli. Aptal aptal işlerle dünyayı oyalamayın. Trilyonlarca karşılıksız yeşil kağıt bastınız.