E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeffrey Gundlach: Hisse senedi piyasaları hırçın ve momentum odaklı---

Jeffrey Gundlach: Hisse senedi piyasaları hırçın ve momentum odaklı

Jeffrey Gundlach: Hisse senedi piyasaları hırçın ve momentum odaklı
25 Mart 2024 - 15:02 borsagundem.com

Tahvil Kralı olarak da bilinen Jeffrey Gundlach, yapay zeka rallisinin 'balon' olduğu konusunda ısrarcı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına hakim olan yapay zeka rallisi yükselişini sürdürürken, rallinin balon olup olmadığı hala tartışılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, elit yatırımcı Jeffrey Gundlach, hisse senetlerindeki yapay zeka patlamasını ‘dot-com balonu’yla karşılaştırmaya devam ediyor ve olası bir düşüş konusunda yatırımcıları uyarıyor.

1999’a benziyor

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Jeffrey Gundlach, yapay zekanın çılgına çevirdiği borsanın kendisine ‘dot-com balonu’nu hatırlattığı konusunda uyarıda bulunuyor ve inatçı enflasyon ile ekonomik düşüşün acı verici bir karışımının yakın bir zamanda gerçekleşeceğini öngörüyor.

DoubleLine Capital CEO’su, “Bu, 1999'a çok benziyor” diyor. Milyarder yatırımcı, Nasdaq Endeksi’nin 1999'un dördüncü çeyreğinde yüzde 80 oranında arttığını, ancak 12 ay sonra zirveden yüzde 85 oranında düştüğünü hatırlatıyor. Gundlach, ayrıca, mevcut piyasayı ‘hırçın' ve ‘ivme odaklı' olarak nitelendiriyor ve ‘yedi hisse senedine sahip olmakla ilgilenmediği için' yalnızca eşit ağırlıklı endekse yatırım yapacağını ifade ediyor.

Fon yöneticisi, Nvidia ve Microsoft'un da dahil olduğu ve S&P 500 ve Nasdaq gibi piyasa değeri ağırlıklı endekslerin büyük bir kısmını oluşturacak kadar büyümüş bir grup olan ‘Muhteşem Yedili'den bahsediyor. Gundlach, Meta gibi üyelerin, ‘dot-com’ öncüllerinden farklı olarak oldukça kârlı olduğunu kabul ediyor ancak “Nesneler ne kadar hızlı ve yükseğe çıkarsa düşüşleri de o kadar sert olur” şeklindeki eski düsturunu tekrarlamayı da ihmal etmiyor.

Risk çok yüksek

Gundlach, “Burası riskli bir bölge ve yeni ve agresif pozisyonlar alınacak bir yer değil. Buraya kadar ilerleyen piyasalarda çok fazla risk var” diyor.

Yapay zekaya ek olarak, bu yılki faiz indirimi beklentisi de hisse senetlerini uçurmuş durumda. Düşük oranlar, müşterileri tasarruf etmek yerine harcamaya teşvik ederek şirketlerin satışlarını artırma eğiliminde oluyor ve genellikle faiz maliyetlerini düşürerek kurumsal karları artırıyor.

Yine de Gundlach, ham petrol fiyatlarında yakın zamanda yaşanması olası bir artışın muhtemelen enflasyonu hızlandıracağı konusunda uyarıyor. Ayrıca büyümenin durması halinde Fed'in faiz oranlarını ancak minimum düzeyde düşürebileceği ve bilançosunu çok agresif bir şekilde küçülterek fiyatların yeniden yükselmesine neden olabileceği ihtimaline da dikkat çekiyor. Gundlach, “Enflasyonist bir ekonomik yavaşlama yaşayacağız” diyor ve stagflasyon benzeri bir ortamın risklerine işaret ediyor.

Coşku ve baloncuklar

Bir diğer milyarder tahvil yatırımcısı Bill Gross da, Gundlach'ın aşırı gerilmiş hisse senetleri hakkındaki endişelerini yineliyor.

PIMCO’nun kurucu ortağı, faiz oranları son iki yılda neredeyse sıfırdan yüzde 5'in üzerine sıçramışken piyasanın neden rekor yüksek seviyelerde işlem gördüğünü sorguluyor. Bu, Hazine ve tasarruf hesaplarından garantili getirileri kaldırarak hisse senedi gibi riskli varlıkların çekiciliğini azaltıyor.

Gross, “Mali açığa neden olan harcamalar ve yapay zeka coşkusu, en önemli faktörler ve ivme oldu. İrrasyonel coşku, 2022'den bu yana piyasalara hakim” diyor.

Hussman Investment Trust'ın başkanı John Hussman ise, paylaştığı notta, bir adım daha ileri gidiyor. Uzun zamandır piyasada düşüş eğiliminde olan Hussman, hisse senetlerinin daha önce yalnızca iki kez bu kadar değer kazandığı konusunda uyarıyor: Ocak 2022'de piyasanın zirveye ulaşmasından önceki gün ve Wall Street Çöküşü ve Büyük Buhran öncesindeki 1929 yılının zirvesinde. Hussman, “Benim izlenimim, yatırımcıların şu anda ABD finans tarihindeki en aşırı spekülatif balonun çift tepesinden keyif aldıkları yönünde” şeklinde konuşuyor.

Şirket kazançları hisse rallisine engel olabilir

 

Küçük sermayeli hisselerde dev ralli yaklaşıyor

 

Teknoloji hisselerinin rallinin dışında kalması balon korkusunu körüklüyor mu?

 

Borsa yatırımcılarını 'düzeltme' endişesi sardı

 

UBS'ten değişen koşullara uyumlu 3 farklı yatırım stratejisi

 

UBS: Rallide zirvenin görüldüğüne dair bir işaret yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mağdur25 Mart 2024 18:16

    Sn Cumhurbaşkanım, sizden cesaret alan yatırımcıya karşı sorumsuzca hareket eden İzmir sorunlunuz bu millete ne vadediyor? Katmer hissesi 2,13 rakamındaysa sizlerin tanıdığı imtiyazlar sayesindedir. Yatırımcısına 2010 yılından itibaren saygı duymayan kişiler İzmir halkına, kaynakkarına mı saygı duyacak.Yatırımcıları kaçırmakta süper bir ekip iş başında. Sizin dışınızda kimseyede saygı duymuyorum. Keşke almasaydın diyenlere iki çift lafım var. Spk halka arz ettiyse ben almasam başkası alır. Kimsenin yatırımcısını uzun süreli ortada bir sebep yokken mağdur etme hakkı bulunmuyor.

  • A25 Mart 2024 16:53

    Valla kimsenin pusuda beklediği yok anca agziniz laf yapıyor