E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUBS'ten değişen koşullara uyumlu 3 farklı yatırım stratejisi---

UBS'ten değişen koşullara uyumlu 3 farklı yatırım stratejisi

UBS'ten değişen koşullara uyumlu 3 farklı yatırım stratejisi
25 Mart 2024 - 11:02 borsagundem.com

UBS, faiz indirimlerini ve yapay zeka rallisini odağına alarak yatırımcılar için 3 ayrı yatırım stratejisi öneriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılın ilk çeyreğinden çıkarken yatırımcılar rekor kıran hisse senetlerine, güçlü ABD ekonomisine ve jeopolitik riskleri atlatabilen varlıklara odaklanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, UBS, faiz indirimlerinin başlaması ve yapay zeka rallisinin genişlemesiyle birlikte yıl sonuna kadar yatırımcılar için 3 strateji seçeneği sunuyor.

3 strateji

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, yatırımcılar, son 40 yılın en hızlı faiz artışı döngüsünün ardından Fed'in faiz indirimlerine hazırlanıyor. Bu arada, yapay zeka coşkusu hala güçlü bir şekilde devam ediyor ve teknolojideki kazanımları artırıyor. Bu güçlerin ortasında, yatırımcılar yılın geri kalanına doğru ilerlerken, UBS'in odaklanmaya değer olduğunu söylediği üç temel stratejisi bulunuyor.

Doğru teknoloji yatırımı

Bu bir balon ya da değil; yapay zeka coşkusu borsayı kasıp kavururken teknolojiye ilişkin yükseliş ve düşüş yönündeki görüşlerin sayısı sonsuz.

UBS'in küresel baş yatırım yetkilisi Mark Haefele şöyle yazıyor: “Bizim görüşümüze göre, yatırımcılar teknoloji sektörüne, özellikle de kazanan hisselere yönelik çeşitli stratejik risklere sahip olmalıdır.”

Banka, “Herhangi bir teknoloji sıçramasının muhtemelen ‘kazananları' olan seçkin şirketler, IBM, Microsoft ve Amazon gibi yapay zeka altyapı şirketleri ve yapay zekadaki ilerlemelerden yararlanabilecek iyi konumlanmış platform ve uygulama şirketleridir” diyor.

Bankaya göre teknoloji sektörü bu yıl yüzde 18'lik bir kazanç artışı ve gelecek beş yıl içinde yapay zeka gelirlerinde yıllık bazda yüzde 72'lik bir büyüme görecek. Haefele, bu büyüme potansiyelinin bugünkü değerlemelerin makul görünmesini sağladığını ancak aynı zamanda hayal kırıklığı olasılığının da daha yüksek olduğu anlamına geldiğinin altını çiziyor.

Şu anda teknolojiye fazla ağırlık veren herkes için Haefele, enerji dönüşümü, sağlık hizmetleri ve su kıtlığına yönelik çözümler gibi pazarın gelecek vaat eden diğer alanlarına da açılmayı öneriyor.

Faiz indirimlerine hazırlanmak

Fed şu anda yılın geri kalanı için üç faiz indirimi sinyali veriyor ve yatırımcılar tarafından ilkinin Haziran ayında gerçekleşeceği öngörülüyor.

Bu indirimler geldiğinde tahvil getirileri düşecek. UBS'e göre, 10 yıllık getiri için gösterge faiz oranının bugün yüzde 4,3'ten yıl sonuna kadar yüzde 3,5'e düşeceği tahmin ediliyor. Haefele, bunun toplam yüzde 9,3'lük bir getiri anlamına geldiğini yazıyor.

Haefele, “Bu ortam, yatırımcıların hâlâ yüksek getirilere kilitlenmesi, getirilerin düşmesi durumunda potansiyel sermaye kazançlarından faydalanması ve risklere karşı portföyleri çeşitlendirmesi için cazip bir zaman olduğu anlamına geliyor. Portföyleri daha düşük faiz oranlarına hazırlamak için adımlar atmanın, özellikle de portföylerin kalıcı gelir akışlarından faydalanmasını sağlamanın önemli olduğunu düşünüyoruz” diye yazıyor.

Bu, nakit ve para piyasası fonlarının ötesinde, likit varlıklarını sabit vadeli mevduatlara, tahvillere ve yapılandırılmış yatırım stratejilerine doğru çeşitlendirmek anlamına geliyor. Banka, yatırımcıların, yatırım amaçlı şirket tahvilleri gibi yüksek faiz oranları nedeniyle cazip görünen yüksek kaliteli tahvilleri de düşünmesi gerektiğini belirtiyor.

Riskin etkili bir şekilde nasıl yönetileceğini öğrenmek

Değişken enflasyon rakamlarından 2024 seçimleri öncesindeki piyasa dalgalanmalarına kadar, gölgelerde gizlenen, gergin yatırımcıları etkilemesi bekleyen sayısız risk bulunuyor. Haefele, “Bu ortamda ve büyük hisse senedi endekslerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın işlem gördüğü bir dönemde, yatırımcıların kar alarak veya kenarda kalarak riskleri yönetmeleri cazip gelebilir. Ama bu bir hata olur. Tarih, yatırım yapmanın ve riskten korunmanın, satmaya veya kenarda beklemeye tercih edildiğini gösteriyor” diyor.

Bunun yerine yatırımcıların, varlıklarını varlık sınıfları, bölgeler ve sektörler arasında etkili bir şekilde çeşitlendirmesi gerekiyor. Bu, portföyün yüzde 60'ını hisse senetlerine ve yüzde 40'ını tahvillere ayıran 60/40 bölünmesi gibi teorilerin benimsenmesi anlamına da gelebilir. Haefele, bu stratejinin 5 yıllık bir gelecekte yalnızca yüzde 5 oranında negatif getiri sağladığını yazıyor.

Yatırımcıların portföy çeşitlendirmesinin sadece hisse senedi ve tahvillerle sınırlı olmadığını da unutmamaları gerektiğini belirtiyor. Örneğin UBS, kredi hedge fonları ve özel sermaye gibi ‘benzersiz getiri kaynakları’na sahip belirli stratejiler ve dijitalleşme ve karbondan arındırma gibi yatırım temaları konusunda iyimser bir tavır takınıyor.

Haefele, “Finansal piyasalar için oldukça önemli olacağa benzeyen bir yıla girerken yol gösterici ilkelerimiz değişmeden kalıyor: Uzun vadeli düşünmeye bağlılık, çeşitlendirme ve piyasada geçirilen zamanın piyasa zamanlamasını gölgede bırakacağı inancı” diye yazıyor.

UBS: Rallide zirvenin görüldüğüne dair bir işaret yok

 

UBS, S&P 500 tahminini revize etti

 

UBS'e göre borsa rallisinin devamı için gerekli 3 gelişme

 

UBS: Goldilocks senaryosu borsaların daha da yükselmesini sağlayabilir

 

Küçük sermayeli hisselerde dev ralli yaklaşıyor

 

Teknoloji hisselerinin rallinin dışında kalması balon korkusunu körüklüyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)