E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'İniş yok' senaryosu yatırımcıları korkutuyor---

'İniş yok' senaryosu yatırımcıları korkutuyor

'İniş yok' senaryosu yatırımcıları korkutuyor
05 Şubat 2024 - 11:55 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar, enflasyonun hedefte seyrettiği ve ekonominin dirençli kaldığı ‘iniş yok’ senaryosundan çekiniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ekonomi için ‘yumuşak iniş’ senaryosunu fiyatlıyor ancak işlerin beklendiği gibi gitmeme ihtimali büyük risk anlamına geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de her ne kadar yatırımcılar enflasyonun yenildiğini ve ekonominin resesyona girmeyeceğini ve bu dönemi ‘yumuşak iniş’le atlatacağını fiyatlıyor olsa da, Ocak ayı istihdam raporu ve görece güçlü kurumsal kazançların ‘iniş yok’ senaryosunu giderek güçlendirdiği görülüyor.

‘İniş yok’ riski

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, ABD’de enflasyonun hedefte kaldığı ancak ekonominin hala dirençli seyrettiği ‘iniş yok’ senaryosunun yatırımcılar için bir hayal kırıklığı olacağı endişesi hakim.

Moneyfarm yatırım sorumlusu Richard Flax'a göre, enflasyon sabit kaldığı sürece böyle bir senaryo ABD hisse senetleri için hala olumlu olabilir ancak Flax, eğer enflasyon yeniden hızlanırsa Fed'in politika faiz oranını fazla düşürmekte tereddüt edebileceğini ve bunun da sorun yaratabileceğini ifade ediyor.

Veriler neler söylüyor?

Yatırımcılar, ekonomik veriler ve kurumsal kazanç raporları açısından bu yıl şimdiye kadarki en yoğun haftayı geçirdi; hisse senetleri ise rekor seviyelerde ya da bu seviyelere yakın seyretti.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, Dow Jones Endeksi, haftayı 2024'teki dokuzuncu rekor kapanışıyla tamamladı. S&P 500 Endeksi Cuma günü bu yılki yedinci rekor kapanışını gerçekleştirirken, Nasdaq ise zirvesinden yaklaşık yüzde 2,7 oranında daha düşük seyrediyor.

Fed, Çarşamba günkü toplantısında politika faiz oranını beklendiği gibi yüzde 5,25 - 5,5 aralığında tuttu ve değiştirmedi. Ancak sonraki basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell, piyasanın merkez bankasının Mart ayında faiz indirimine başlayabileceği yönündeki beklentilerine suskun kaldı ve enflasyonun düşürülmesinde ‘daha fazla güven’ beklediklerinin altını çizdi.

Eski Fed başkan yardımcısı Roger Ferguson, Powell'ın konuşmalarıyla ‘yeni bir risk türünü, iniş yok riski'ni getirdiğini söyledi.

Mart ayında faiz indirimi olasılığı neredeyse ortadan kalktı

Ferguson, bu senaryoda ekonomi güçlüyken enflasyonun düşüşünün duracağını ifade ediyor ancak Ferguson bunun olası bir sonuç olduğunu düşünmediğini de ekliyor.

CME FedWatch aracına göre, yatırımcıların Cuma günü Fed'in Mart toplantısında faiz oranlarını düşüreceğine dair yüzde 20,5'lik bir ihtimali fiyatlıyordu ve bu oran bir hafta önceki yüzde 46'nın oldukça altında bir olasılığa işaret ediyor. Fed'in Mayıs ayında faiz indirimi programına başlama ihtimali ise yüzde 58,6 seviyesinde.

Flax, Cuma günü açıklanan Ocak ayı istihdam verilerinin beklenenden daha güçlü olmasının Mart ayında faiz indirimi olasılığını daha da ortadan kaldırdığını belirtiyor.

ABD ekonomisi Ocak ayında 353.000 yeni iş eklerken, The Wall Street Journal anketine katılan ekonomistler yeni işlerde 185.000 artış öngörüyordu. Saatlik ücretler Ocak ayında yüzde 0,6 ile neredeyse iki yılın en büyük artışını kaydetti.

Kazançlar iyi ancak rehberlik kötü

Microsoft, Apple, Meta ve Amazon gibi birçok teknoloji devinin mali sonuçlarını açıkladığı geçen hafta kazanç raporlarıyla da yoğun geçti. Fundstrat'taki analistler, şu ana kadar kazançlarını açıklayan 220 S&P 500 şirketinin yüzde 68'inin tahminleri geride bıraktığını ve kazançlarının ortalama yüzde 7 oranında beklentiyi aştığını yazdı.

Interactive Brokers'ın kıdemli ekonomisti José Torres, büyük teknoloji şirketlerinin rapor ettiği kazançların ‘iyi’ olduğunu ancak 'rehberliğin iyi olmadığını' ifade etti.

Torres, geçen yıldan bu yana teknoloji hisselerindeki ralliyi yönlendiren şeyin çoğunlukla yapay zeka ürünlerinin satış beklentisi olduğunu ancak teknoloji şirketlerinin henüz bu trendden para kazanamadığını ekliyor.

Bölgesel bankalara dair endişeler geri dönüyor

Olumsuz rüzgarlara ek olarak bölgesel bankalarla ilgili endişelerin geri dönüşü bir başka faktör olarak öne çıkıyor. Perşembe günü, New York Community Bancorp’un hisseleri, Silicon Valley Bank'ın Mart 2023'teki çöküşünden bu yana bölgesel banka hisselerindeki en sert düşüşü tetikledi. New York Community Bancorp Çarşamba günü sürpriz bir kayıp bildirdi ve ticari gayrimenkulde zorluklara işaret etti. Sektörün sorunlu kredilere sahip olduğu biliniyor.

Bu arada, Fed'in geçen yıl Mart ayında bankacılık sisteminin kapasitesini desteklemek amacıyla başlattığı banka vadeli fonlama programı da 11 Mart'ta sona erecek.

Torres, Fed'in Mart ayında faiz oranlarını düşürmeye başlamasının ‘bölgesel bankaları alıp kurtaracak bir tür ambulans gibi’ olacağını söylüyor. Torres, “Artık ambulans en erken Mayıs ayında gelecek; şu andan itibaren Mayıs ayına kadar özellikle riskli bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum” diyor.

Yatırımcılar ne yapmalı

Torres'e göre yatırımcılar Mayıs ayından önce riskten mümkün olduğu kadar kaçınmalı. Torres, “Geçen yıl, mallar ve emtialar enflasyonla mücadele cephesinde çok yardımcı oldu. Bu yıl enflasyondaki düşüşün devam etmesi için buna katkıda bulunmaya başlayacak hizmetlere ihtiyacımız olacak. O zaman işsizlik oranında bir artış görmemiz gerekecek” diyor.

Torres, vadesi dört yıl veya daha kısa olan ABD Hazine tahvillerini tercih ettiğini çünkü uzun vadeli olanların mali açık ve hükümet borçlanmasıyla ilgili risklere karşı duyarlı olabileceğini belirtiyor. Torres, hisse senetleri için sağlık, kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri ve enerji sektörlerini tercih ettiğini de ekliyor.

Globalt Investments'ın kıdemli portföy yöneticisi Keith Buchanan ise daha iyimser. Buchanan, “Enflasyondaki yavaşlama ve nispeten güçlü ekonomik veriler ve kazançlar, ‘gerçekten bir riskten kaçış senaryosu tablosu çizmiyor” diyor ve ekliyor: “Risk varlıklarının yapısı hâlâ yükseliş beklentisine doğru ilerliyor.”

Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor mu?

 

Bank of America: Borsada yükseliş ivmesi artarak sürecek

 

Ünlü borsa uzmanından ABD için felaket tahmini

 

Borsa rallisinde ‘dot-com balonu' dönemini hatırlatan 5 işaret

 

Küçük ölçekli hisse senetleri ralliyi gecikmeli takip ediyor

 

Morgan Stanley'den ABD hisse senetleri için karamsar beklenti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)