E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHedge fonları teknoloji hisselerine geri dönüyor---

Hedge fonları teknoloji hisselerine geri dönüyor

Hedge fonları teknoloji hisselerine geri dönüyor
25 Ocak 2024 - 11:25 borsagundem.com

Dünyanın en çok izlenen endeksi S&P 500, 2024’ün henüz sadece 24 günü geçmişken yıl sonu tahminlerini aştı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2024 yılında durgun bir başlangıç yapmış olsa da, kazanç sezonunun da etkisiyle rekor zirvelere tırmanmaya devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasalarındaki bu neredeyse soluksuz yükseliş yatırımcıları mutlu etse de bazı isimler bu ‘hız’dan endişe ediyor. Ancak veriler, piyasaya yeni girişler ve ‘geri dönüş’ler olduğunu gösteriyor.

Konsensüs tahminleri 24 günde aşıldı

Bloomberg’den Lu Wang ve Alexandra Semenova’nın haberine göre, 2024 yılının henüz sadece yirmi dört günü geçmiş olmasına rağmen S&P 500 Endeksi, endeksin yılı nerede tamamlayacağına ilişkin Wall Street konsensusunu çoktan aşmış durumda.

Dünyanın en çok izlenen hisse senedi endeksi, Nvidia ve Microsoft’taki ilerlemelerin de yardımıyla Çarşamba günkü işlemlerde yeniden yükselişe geçti. Beş seanstır yükselen S&P 500 Endeksi, Bloomberg anketindeki tahmincilerin 11 ay sonrasını tahmin ettiği ortalama seviye olan 4.867 puanı aştı.

Değerlemelerdeki genişleme sayesinde geçen yılki yüzde 24'lük ralliye dayanan hareketin hızından endişe duyanlar arasında saygıdeğer hisse senedi gözlemcisi Ed Yardeni de yer alıyor. Yardeni, bu yükselişin geleceğini görmüş olmasına rağmen endişeli olduğunu ifade ediyor. Yardeni’nin endeks için yıl sonu tahmini bugünün 4.888 puanına karşılık 5.400 puan seviyesinde.

Spekülatif balon endişesi

Değerlemeler ve perakende yatırım faaliyeti, bu özsermaye ilerlemesinin önceki coşku nöbetlerinden daha güçlü temellere sahip olduğunu öne sürse de, ilerlemenin hızı Yardeni gibi boğaları endişelendiriyor. Yardeni Research’ün kurucusu paylaştığı notta, “Şu andaki asıl endişemiz, S&P 500'ün 1990'ların ikinci yarısında yaşananlara benzer bir teknoloji liderliğindeki erimeyi başlatıyor olabileceğidir. Mantıksız bir coşkunluk döneminin hisse senedini daha yükseğe taşıyıp 1990'ların sonlarında olduğu gibi borsada spekülatif bir balonu şişirip şişirmeyeceğini merak ediyoruz” diyor.

Bu, geçen yıl varlıklar genelinde risk iştahındaki ani canlanma nedeniyle gafil avlanan yatırım profesyonellerini hazırlıksız yakalayan yükseliş piyasası momentumunun son örneğine karşılık geliyor. S&P 500 Endeksi, hisse senetlerinin ayı piyasasına girip çıktığı iki yıllık gidiş-dönüş yolculuğunun ardından üst üste dördüncü kez tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmaya hazırlanıyor. Nasdaq ve Dow Jones’un da bu süreçte yükselerek rekor kırdığı görülüyor.

Fiyat kazanç oranı

Balon uyarıları süzülürken bile hisse senetleri, tek seanslık ‘meme hisse senedi’ patlamalarının günlük bir olay olduğu ve Nasdaq’ın fiyat-kazanç oranının şimdiye göre yaklaşık 4 puan daha yüksek olduğu üç yıl kadar yakın bir zamanda olduğu gibi belirgin şekilde daha az genişlemiş görünüyor. Ayrıca ‘dot-com balonu’ndan farklı olarak bugünün teknoloji şirketleri, fiyat hareketlerine tam olarak ayak uyduramasa da benzer bir yörüngede ilerleyerek kâr artışı sağlıyor.

Aralarında Apple, Alphabet, Amazon, Meta ve Tesla'nın da bulunduğu en büyük yedi teknoloji firmasından oluşan grup 49 kat kârla işlem görüyor. Bu oran, S&P 500'deki ortalama hisse senedinin 17’lik fiyat/kazanç oranının yanında çok pahalı görünüyor.

Ancak 1990'ların sonlarındaki balon dönemine bakıldığında değerlemeler nispeten ılımlı kalıyor. Aralarında Benjamin Bowler’ın da bulunduğu Bank of America stratejistlerinin yakın tarihli bir analizine göre, eğer o zamanın en büyük yedi teknoloji hissesinin zirve katlarının yalnızca yarısına ulaşabilseydi, bugünün 'Muhteşem Yedili'si olarak adlandırılan hisselerin her birinin yüzde 55 oranında artması gerekecekti. Bu, diğer tüm şartlar eşit olduğunda, S&P 500 Endelsi için yüzde 15'lik bir kazanç anlamına geliyor.

Fed ve kazançlarda toparlanma

Piyasanın son yükselişini tetikleyen şey, Fed'in olası faiz indirimlerine ilişkin iyimserlik ve şirket kazançlarındaki toparlanma olarak öne çıkıyor. Nasdaq dün Netflix hisselerinin beklenenden iyi abone sayılarıyla yükselmesiyle yüzde 1 oranında değer kazandı.

Yapay zeka çılgınlığının da etkisiyle en büyük yedi teknoloji hissesinin değerleri geçen yıl ikiye katlandı. Gelecek haftalarda üç aylık kazançlarını açıklayacak olan Apple ve Microsoft gibi firmaların gişe rekorları kıran sonuçlar açıklaması bekleniyor. Bloomberg tarafından derlenen analist tahminlerine göre, e-ticaretten bulut bilişime ve elektroniğe kadar her alandaki hakim konumları sayesinde yedi büyük teknoloji şirketinin kârı muhtemelen ortalama yüzde 39 oranında arttı.

BMO Varlık Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Yung-Yu Ma, “Kabarcıklı hale geldiğini söyleyemem ama gerginleşiyor. Zaman geçtikçe soru şu olacak: Şirketler fiyatlandırılan yüksek beklentileri karşılayabilecek mi?”

Piyasa olumsuzlukların üstesinden geliyor

Wall Street tahmincileri arasındaki yaygın isteksizlik ve sessizlik göz önüne alındığında, hisse senetlerinin hedeflerini aşmasının fazla zaman almamasının bunda etkisi olduğu anlaşılıyor. Aralık ayında yaptıkları tahminler, S&P 500 Endeksi’nin 2024 yılında yüzde 1,3 oranında artmasına yönelikti; bu, Bloomberg'in 1999'da verileri izlemeye başlamasından bu yana en düşük yıllık yükseliş öngörüsüne karşılık geliyordu.

Tahminlerdeki tereddüt, küresel olarak alevlenen jeopolitik gerilimleri ve Fed'in on yıllardır yaptığı en agresif faiz artırımlarından sonra olası bir ekonomik gerileme riskini yansıtıyor. Ancak piyasa, olumsuz rüzgarların üstesinden gelme yeteneğini bir kez daha kanıtlamış gözüküyor.

Tahmincilerin sessizliği ve hedge fonları

Wall Street’in gösterdiği bu sessiz direncin, geride kalma tehlikesinin bir hatırlatıcısı olarak görmek de mümkün. Geçtiğimiz yıl, S&P 500 Ocak ayına kadar Wall Street'in öngörüsünü aşmayı başardığında, stratejistler başlangıçta kendi görünümlerine sadık kalmış ancak piyasa yükselmeye devam ederken kendilerini yakalama çabası içinde bulmuşlardı.

Morgan Stanley tarafından derlenen verilere göre, Ağustos ortası ve Aralık ayları arasında teknoloji hisselerindeki uzun pozisyonlarını kısaltan hedge fonları, sektörün yeni yılda liderliği yeniden kazanmasıyla gruba geri dönüyor. JPMorgan’dan alınan farklı müşteri verileri de benzer bir modele işaret ediyor.

JPMorgan'ın ABD nakit hisse senedi ticareti başkanı Ron Adler, paylaştığı notta, “Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca yapay zekada gördüklerimiz, ‘uzun pozisyonda değilsen kaybedensin’ sözünü doğruluyor. Piyasadaki yukarı yönlü hareket, coşku ve FOMO karışımıyla desteklenmeye devam ediyor” diyor.

Deutsche Bank: ABD borsası düzeltme yaşayabilir

 

'Sıkıcı' borsalar boğa piyasası işareti

 

UBS: Borsada olası bir düşüş 3 risk faktörüne bağlı

 

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?

 

UBS: Borsada rekor zirve seviyeler yatırımcıları endişelendirmemeli

 

Ed Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )25 Ocak 2024 12:25

    Davosdan sonra Yapay Zeka yeniden popüler oluyor.. işin ilginç yanı... yapay yazılımlar, kendi kendine istediği programı yazabılıyor... mesela bir araştırma izledim... proje aşamsında yabancı ülke :D ... adamlar metroları, hatları yapay zekaya emanet edecekler... yapay zeka 24 saat metro hattını ilşletecek. bu işletme esnasında gelen insan sayısına göre anlık hesaplamna yaparak, metroların nasıl hareket etmesi gerektiğini, kaç dakikada bi rkalkış,i kaç takikada bir yenı hat eklemesi gerektiğini hesap edecek. ör: mesela beyzbol maçı var attım, bir topluluk x den y durağına gidiyor. yapay zeka yoğunluğu algılayıp, aşırı yoğun noktaları kamera sistemleri ayakları bastığı sensötler , vb. algılayıp yonlendırme yapacak... belkide TC de bunu yapanlar çıkar :D metro, garaj, hava lımanları, stadlar, vb kullanabilir. bedava fikir arkadaş :D biraz silokon vadisi haberleri olsa tv medya vb çok iyi olur, ülkemizde fikir oluşturur