E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHareketli ortalamaları alım satım sinyali olarak kullanmanın 10 yolu---

Hareketli ortalamaları alım satım sinyali olarak kullanmanın 10 yolu

Hareketli ortalamaları alım satım sinyali olarak kullanmanın 10 yolu
07 Mart 2024 - 17:30 borsagundem.com

Teknik analizin en çok tercih edilen araçlarından biri olan hareketli ortalamalar, alım satım sinyali olarak rahatlıkla kullanılabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hareketli ortalamalar, farklı zaman dilimlerindeki trendleri belirlemeye yardımcı olabilecek teknik analiz araçlarıdır ve yatırımcılar bu araçlar sayesinde alım satım seviyelerini belirleyebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hareketli ortalamalar, sinyal olarak kullanılabilir ve alım satım kararlarınızı vermeye yönelik görüş ve tahminlerin yerini alabilir. Hareketli ortalamalar, trendleri gerçek zamanlı olarak belirleyebilir ancak volatil veya belli bir aralıkta seyreden (range) piyasalarda o kadar da kullanışlı olmayabilir.

Trend piyasalar

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesinde, belki de en çok kullanılan teknik analiz araçlarında ‘hareketli ortalamalar’a daha yakından eğiliyor.

Hareketli ortalamaları özellikle trend takip eden yatırımcıların kullanmasını tavsiye eden Burns, bazı efsane trader’ların alıntılarına da yer vererek hareketli ortalamaların nasıl birer alım satım sinyali olarak kullanılabileceğine dair 10 farklı taktik sunuyor.

10 farklı yol

200 günlük gibi uzun vadeli bir hareketli ortalama, grafiğin son 200 işlem günü boyunca uzun vadeli bir yükseliş trendinde mi yoksa düşüş eğiliminde mi olduğunu göstermek için uzun vadeli bir trend filtresi olarak kullanılabilir. Ortalamanın üzerindeki fiyatlar yükseliş trendini, aşağıdaki fiyatlar ise uzun vadeli düşüş trendini gösterir. Bu, tek başına bir sinyal olarak veya en az dirençli yola göre uzun pozisyonda mı yoksa kısa pozisyonda mı ilerlemeniz gerektiğini belirlemek için ideal yöntemlerden biridir.
“Baktığım her grafik için ölçütüm, kapanış fiyatlarının 200 günlük hareketli ortalamasıdır. Kariyerim boyunca hisse senetleri ve emtialar gibi pek çok şeyin sıfıra indiğini gördüm. Yatırım yapmanın püf noktası şudur: ‘Her şeyi kaybetmemeyi nasıl başarabilirim?’ 200 günlük hareketli ortalama kuralını kullanırsanız bu sınavdan başarıyla ayrılabilirsiniz." Paul Tudor Jones

Kısa vadede 10 günlük üstel hareketli ortalama (exponential moving average - EMA) piyasadaki kısa vadeli momentum konusunda rehberiniz olabilir. 10 günlük EMA, piyasadaki yükselişlerde destek ve düşüşlerde direnç görevi görebilir.
“10 günlük üstel hareketli ortalama, ana trendi belirlemek için en sevdiğim göstergedir. Buna ‘kırmızı ışık, yeşil ışık’ diyorum çünkü alım satımlarda kendinize en iyi başarı olasılığını vermek için hareketli ortalamanın doğru tarafında kalmak zorunludur. 10 günün üzerinde işlem yaptığınızda yeşil ışık yanar, piyasa olumlu durumdadır ve satın almayı düşünmelisiniz. Tersine, ortalamanın altında işlem yapmak kırmızı ışıktır. Piyasa olumsuz bir moddadır ve satmayı düşünmelisiniz.” Marty Schwartz

Hareketli ortalama geçiş sinyali, aynı grafik üzerinde hem kısa vadeli hareketli ortalama hem de uzun vadeli hareketli ortalama kullanılarak oluşturulur. Hareketli ortalamalar birbirinin üstünden veya altından geçtiğinde bir geçiş sinyali üretilir. Bir yatırımcı, kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamayı geçtiğinde satın alır ve kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın altına düştüğünde satış yapar. Gün içi alım satım yapan yatırımcılar için gün içi verileri kıstas olurken trend yatırımcıları için kapanışta gün sonu verileri önemli olur. Fiyatın bir sinyal olarak tek bir hareketli ortalamanın üstünden veya altından geçmesi yerine, daha kısa vadeli hareketli ortalamanın kendisi, daha uzun hareketli ortalamanın üzerinden geçerken sinyal çizgisi haline gelir. Hareketli ortalama geçişi, tek bir hareketli ortalamanın birçok yanıltıcı ve yanlış sinyalini filtrelemeye yardımcı olur.
“‘Bu trend takip etme sanatının büyük bir bölümü, uygun bir hareketli ortalamanın geçişiyle açıklanabilir. Yatırımcıların karmaşık formüllere fazla kapılmaması gerekir.” Jerry Parker

Hareketli ortalama, pozisyona girişteki riski yönetmek için bir işlemde zararı durdurma aracı olarak da kullanılabilir. Pozisyona girdiğinizde, zarar durdurma noktanızı, işleminizin başarılı olması durumunda fiyatın altına düşmemesi gereken hareketli ortalamaya ayarlayabilirsiniz.

Pozisyon boyutlandırmanızı, hareketli ortalama odaklı zararı durdurma seviyenize göre riskinizi yönetmek için kullanabilirsiniz.

Kazançlı işlemler için hareketli ortalamaları ve takip eden zarar durdur emirlerini kullanabilirsiniz. Fiyat kırılır ve 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde seyrederse, hem kazancınızı en üst düzeye çıkarmak hem de kaybınızı sınırlamak için trendi 100 günlük, 50 günlük, 20 günlük ve 10 günlük hareketli ortalamaya kadar takip edebilirsiniz.

İsteğe ve grafikleri nasıl okuduğunuza bağlı olarak belirlenen trend çizgilerinin aksine hareketli ortalamalar, matematiğe dayalı ölçülebilir gerçek veriler sunar. Hareketli ortalamalar, matematiğe dayandıkları için geçmişte hangi sinyallerin işe yaradığını görmek amacıyla geriye dönük test yapmak için de mükemmel araçlardır.

Hareketli bir ortalamanın kırıldıktan sonra destek veya direnç olarak dikkate alınmaması, zaman diliminde yüksek volatilitenin işaretidir.

Hareketli ortalamalar yükseliş trendinde yükselen destek, düşüş trendinde ise alçalan direnç görevi görebilir.

Hareketli ortalamalar hem risk yönetimi için savunma araçları hem de kar elde etmek için saldırı araçlarıdır.

6 maddede trade psikolojisi

 

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Ev tabanlı trader’lar için 4 ipucu

 

Hangi trade stratejisi size daha uygun?

 

‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)