E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGary Shilling: Olasılıklar resesyondan yana---

Gary Shilling: Olasılıklar resesyondan yana

Gary Shilling: Olasılıklar resesyondan yana
06 Mart 2024 - 16:48 borsagundem.com

Gary Shilling, ABD borsalarında hisse senetlerinin yüzde 30 oranında düşebileceği konusunda uyarıyor ve olasılıkların ‘resesyondan yana’ olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de merak edilen iki ana konu bulunuyor: ‘Hisse senedi rallisi devam edecek mi?’ ve ‘Beklenen resesyon bu yıl gerçekleşecek mi?’

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa gurusu ve analist Gary Shilling, hisse senedi piyasalarında düşüşün yüzde 30 seviyelerine varabileceğini söylüyor. AbBD ekonomisiyle ilgili de konuşan Shilling, olasılıkların ‘resesyondan yana’ olduğunu belirtiyor.

‘Satış’ beni şaşırtmaz

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, efsane yatırımcı Gary Shilling, aşırı fiyatlanan hisse senetlerinin çökebileceği ve aylar içinde resesyonun gelebileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor. Gary Shilling, “Hem kurumsal kazançlara hem de Hazine bonosu gibi rakip varlıklara göre hisse senetleri şu anda çok ama çok pahalı” diyor ve ekliyor: “Bu günlerden birinde uyanırsak ve büyük bir şirketin başının belaya girdiğini ve bunun Hisse senetlerinde büyük bir satışı tetiklediğini görürsek, hiç şaşırmam.”

Shilling, Merrill Lynch'in ilk baş ekonomistiydi ve son 40 yılda birçok başarılı piyasa öngörüsüyle tanınıyor. Yıldız tahminci, S&P 500 için ‘Shiller fiyat-kazanç oranı’nın uzun vadeli ortalamadan yaklaşık yüzde 45 daha yüksek olduğunu, bunun da hisse senetlerinin tarihsel olarak aşırı değerlendiğini gösterdiğini belirtiyor.

Ayrıca bir avuç hisse senedinin borsanın mevcut değerinin büyük bir kısmını oluşturduğu konusunda da uyarıda bulunan Shilling, bu tür bir yoğunlaşmayı ‘her zaman tehlikeli’ olarak gördüğünü belirtiyor. Shilling, çünkü bunun yatırımcıların ‘borsanın geri kalanını ve dolayısıyla ekonominin büyük kısmını gerçekten sevmediğini’ gösterdiğini öne sürüyor.

Shilling, ‘Muhteşem Yedili’ teknoloji hisselerindeki yükselişi, 1970'lerin başında Winnebago ve Polaroid gibi isimlerin odaklandığı ‘Nifty Fifty’ balonuyla karşılaştırarak “Bu son derece spekülatif bir piyasa türü” diyor.

Shilling, S&P 500'ün yüzde 20 ila yüzde 30 oranında düşebileceği, hatta düşüşün ‘bundan daha büyük olabileceği’ konusunda uyarıyor. Shilling, karşılaştırma endeksinin 3.500 puanın altına düşebileceğini de ekliyor. Bu, endeksin yaklaşık 5.100 puanlık mevcut seviyesinden yüzde 32'lik bir düşüşe karşılık geliyor.

Usta ekonomist, Bitcoin'i ‘tamamen spekülatif bir araç' olarak öne çıkararak “Yaygın spekülasyonlar büyük bir düşüşe mahkum görünüyor” diyor.

Ekonomideki çatlaklar

Shilling, resesyonun yaklaştığını gösteren bir dizi kırmızı bayrağı da işaret ediyor ve ‘Öncü Ekonomik Endeks'teki uzun süreli düşüşe, konut başlangıçları üzerindeki baskıya, azalan tüketici talebine ve güvenine, küçük işletmelerin işe alım planlarını küçültmesine, yumuşayan bir iş gücü piyasasına ve Fed’in faiz oranlarını 2022'nin başlarında neredeyse sıfırdan yüzde 5'in üzerine yükseltmesine dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yedi resesyona bakıldığında Shilling, bunların Fed'in faiz artırımına başlamasından ortalama 26 ay sonra gerçekleştiğinin altını çiziyor. Shilling, “Bu döngüdeki ilk faiz artışından bu yana yaklaşık iki yıl geçti ve bu da ekonominin bir gerileme dönemine girdiğini gösteriyor. Olasılıklar durgunluktan yana” diyen Shilling, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yalnızca bir kez yumuşak iniş yaşandığına dikkat çekiyor.

Buna rağmen Shilling, ekonominin teslim olmasının zaman alacağını öngörüyor ve son yıllarda iş gücü kıtlığıyla karşı karşıya kaldıktan sonra şirketlerin çalışanları işten çıkarmayı ertelediğini ve tüketicilerin pandemi tasarruflarından yararlanarak ve rekor miktarda kredi kartı borcu biriktirerek harcamaya devam ettiğini söylüyor.

Konut piyasası ve dolar

Shilling ayrıca donmuş ABD konut piyasası, ulusal borç ve dolar hakkındaki görünümünü de paylaşarak ipotek oranları düşerken gelecek üç veya dört yıl içinde konut faaliyetlerinde 'önemli bir canlanma' yaşanacağını öngörüyor. Shilling ayrıca federal borçlanmanın giderek artmasının hükümetin bütçesinin giderek daha fazlasını sadece borçlu olduğu faizi ödeyerek harcamasına yol açması nedeniyle gelecekte bir ‘borç bombası’ oluşma riskine de dikkat çekiyor.

Dolar konusunda da görüşlerini belirten Shilling, ‘dolarsızlaşma' veya döviz piyasalarında doların hakimiyetinin sona ermesi konusunda endişelenmediğini söylüyor. Shilling, “Gerçekten dolardan başka seçenek yok; o çamaşırhanedeki en temiz çorap, en uzun cüce, en yavaş düşen kaya. Yani her ne ise, içlerinde en iyisi o” şeklinde konuşuyor.

ABD'de tasarruf oranları dip seviyeye yaklaşıyor, resesyon an meselesi

 

Resesyonun hiç konuşulmayan gerçek nedeni

 

BofA: Yatırımcı resesyon beklentisini terk etti

 

2024 resesyonu borsaların kaderini belirleyecek

 

Hisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka

 

Bank of America: Borsada rallinin anahtarı 'aşırı alım' bölgesinde kalmak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)