E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de tasarruf oranları dip seviyeye yaklaşıyor, resesyon an meselesi---

ABD'de tasarruf oranları dip seviyeye yaklaşıyor, resesyon an meselesi

ABD'de tasarruf oranları dip seviyeye yaklaşıyor, resesyon an meselesi
23 Şubat 2024 - 15:47 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD ekonomisi için resesyon olasılığının yaklaştığını ve bunun hisse senetlerinde büyük bir çöküşe yol açacağını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi dirençli yapısını sürdürüyor görünse de bazı uzmanlar, yüzeyin altında önemli zayıflıklar olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BCA stratejisti Roukaya Ibrahim, durgunluğun yaklaştığını ve azalan tasarruf oranlarının ekonomide bir 'kısır döngü' tetiklemesi nedeniyle hisse senetlerinin yüzde 26 oranında düşmesine yol açabileceğini söylüyor.

Hisse senetleri için keskin düşüş riski

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Ibrahim'e göre, Wall Street'te iyimserlik hakim olsa da durgunluk hâlâ yolda ve bir gerileme yaşandığında hisse senetleri dik bir düşüş riskiyle karşı karşıya.

Ibrahim, ekonominin muhtemelen 2025'in başlarından önce bir gerilemeye gireceğini düşünüyor ve resesyon meydana geldiğinde S&P 500'ün 3.500 puana kadar düşebileceğini öne sürüyor. Bu, gösterge endeksin mevcut seviyesinden yüzde 26 oranında daha düşük bir seviyeye gerileyeceği anlamına geliyor.

Ibrahim, bu görünümün Fed'in Mart 2022'den bu yana uyguladığı ‘agresif parasal sıkılaştırma’ya dayandığını belirtiyor. Ibrahim, “Faiz oranları şu anda 2001'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı; bu, ekonomistlerin uzun zamandır finansal koşulları aşırı sıkılaştırabileceği ve ABD'yi resesyona sürükleyebileceği konusunda uyardığı seviyeye karşılık geliyor” diyor.

Ekonomistler ayrıca, Fed'in faiz artırımlarının tüm etkilerinin ekonomide hâlâ etkisini gösterdiğini ancak hasar belirtilerinin şimdiden yüzeye çıkmaya başladığının altını çiziyor. Ibrahim, taşıt kredisi gecikmelerinin arttığını vurguluyor ve bu durumu, enflasyonun olumsuz etkileri ve borçlanma maliyetleri arttıkça tüketicilerin borç ödemelerinin gerisinde kaldıklarının bir işareti olarak gördüğünü söylüyor.

Tasarruf oranında yarı yarıya düşüş

Bu arada ekonomideki tasarruf oranı rekor düşük seviyede kalmaya devam ediyor: Amerikalılar Aralık ayında gelirlerinin yalnızca yüzde 3,7'sini tasarruf edebilmiş durumda. Bu da 2019'daki kişisel tasarruf oranının yaklaşık yarısına karşılık geliyor.

İbrahim, tüketicilerin daha sıkı finansal koşulları hissetmeye devam ettikçe daha fazla tasarruf etmeye ve daha az harcamaya hazır olduklarını öne sürüyor. San Francisco Fed'in yaptığı bir çalışmaya göre, Amerikalılar muhtemelen 2023'ün üçüncü çeyreğinde pandemiden kaynaklanan fazla tasarruflarını boşa harcadı. JPMorgan da geçen yılın sonunda Amerikalıların yüzde 99'unun bu yıl mali açıdan pandemi öncesine göre daha kötü durumda olacağını tahmin etmişti.

Ibrahim, “Bu gerçekleştiğinde muhtemelen ekonomide bir kısır döngünün oluştuğunu göreceğiz" diye uyarıyor.

2025’ten önce resesyon ihtimali yüzde 61

Ibrahim, ekonomi resesyona girdiğinde, özellikle de yatırımcıların piyasa konusunda bu kadar iyimser göründüğü bir dönemde hisse senetlerinin savunmasız olacağını ekliyor. Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği'nin (American Association of Individual Investors’) son Yatırımcı Duyarlılığı Anketi'ne göre, yatırımcıların yüzde 44'ü gelecek altı ay içinde hisse senetlerinde yükseliş beklentisi olduğunu belirtiyor.

Ibrahim'e göre, ekonomik durgunluk meydana geldiğinde kurumsal kazançların yüzde 10 civarında düşeceğini ve bunun da gösterge endeks için 3.500 puan fiyat hedefinin temelini oluşturacağını ifade ediyor.

Diğer piyasa yorumcuları da yaklaşmakta olan durgunluk ve hisse senetlerine yönelik riskler konusunda uyarıda bulundu. Bir modele göre, ABD ekonomisinin olası bir gerileme dönemine girme ihtimali yüzde 85 olarak gösteriliyor; bu, 2008 Büyük Finans Krizi’nden bu yana kaydedilen en yüksek olasılık olarak öne çıkıyor. New York Fed ekonomistleri ise, ABD'nin Ocak 2025'ten önce resesyona girme ihtimalini yüzde 61 olarak fiyatlıyor.

Resesyonun hiç konuşulmayan gerçek nedeni

 

BofA: Yatırımcı resesyon beklentisini terk etti

 

Amerikan ekonomisinde ani resesyon riski

 

2024 resesyonu borsaların kaderini belirleyecek

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklentilerin altında arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)