E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyondaki yavaşlama borsalara müzik gibi geldi---

Enflasyondaki yavaşlama borsalara müzik gibi geldi

Enflasyondaki yavaşlama borsalara müzik gibi geldi
14 Aralık 2022 - 11:17 borsagundem.com

Kasım ayı enflasyon verileri finans piyasaları için neden büyük bir değişiklik anlamına geliyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon nihayet dizginleniyor. Dün açıklanan Kasım ayı enflasyon verileri, enflasyonun düşüş eğiliminde bir istikrar sağlandığını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, düşen enflasyonun en önemli yansımasının ise Fed’in bugün açıklayacağı faiz oranı artırımıyla kendini göstermesi bekleniyor. Piyasa oyuncuları ise, olumlu gelen enflasyon verilerinin Fed’i köşeye sıkıştıracağını ve şahin tavrında yumuşamaya gitmeye zorlayacağını düşünüyor.

Yüzde 5’in üzeri düşük ihtimal

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in analizine göre, Kasım ayının beklenenden daha yumuşak gelen tüketici fiyat endeksi, yatırımcılar ve piyasa analistleri tarafından enflasyonun hızla düştüğünü gösteren ve Fed’in 2023 yılında faiz oranlarını yüzde 5'in üzerine çıkarma olasılığını azaltan bir ‘oyun değiştirici’ olarak tanımlanıyor.

Enflasyon verilerinin Kasım ayında aylık bazda yüzde 0,1 oranında küçük bir artış göstermesinin ardından, varlıklar güçlü bir seyir izledi. Hisse senetleri ve tahviller, altın ve petrol fiyatları ile birlikte yükselirken, hisse senedi piyasa oynaklığını gösteren volatilite endeksi VIX yüzde 9,80 oranında düştü. ABD Dolar Endeksi ise neredeyse altı ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. Hisse senetleri dalgalı bir seansı arka arkaya kazançlarla tamamladı: Dow Jones yüzde 0,3 oranında yükselirken yatırımcılar faiz oranlarının uzun süre daha yüksek kalabileceğinden endişe ederken, küçük de olsa bir kayıptan kurtulmayı son anda başardı.

Enflasyon dönemi geride mi kaldı?

Belki de bu yıl ilk kez, ABD'nin kırk yılın en kötü enflasyon dönemini geride bıraktığı fikri tamamen makul göründü. Kasım ayındaki yıllık enflasyon oranı, bir önceki ayki yüzde 7,7 seviyesinden yüzde 7,1'e düşerek, Haziran'da görülen yüzde 9,1 ile zirve yaptıktan sonra, 2021'in sonundan bu yana gördüğü en düşük seviyeyi işaret ediyor. Bu rakamlar, Ekim ayı TÜFE raporundaki fiyat baskılarının hafiflediğine dair işaretlerin üzerine gelmesi bakımından da anlamlı kabul ediliyor.

New York merkezli tahvil yüklenicisi Roosevelt & Cross Ticaret Başkanı John Farawell, “Hepimiz zaten daha yumuşak bir rapor bekliyorduk. Bu oldukça önemli bir gelişme ve insanların Fed'in ileriye dönük olarak ne yapacağını sorgulamasına neden oluyor” diyor. Farawell, “50 ila 75 baz puanlık faiz artışları düşünüyorduk, ancak şimdi biliyoruz ki ilk hamle 50 ve ondan sonra, Şubat ayında gelecek faiz artırımı da 25 baz puan olabilir” şeklinde konuşuyor.

Fed belirsizliği sürüyor

Farawell, politika yapıcıların enflasyonu çoğu insanın düşündüğünden daha hızlı dizginlediğini ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yarın ne diyeceğini görmemiz gerektiğini ifade ediyor. Farawell, “Kasım ayı raporu, varlık sınıfları arasında çok önemli bir güç yaratan bir ‘oyun değiştirici’ niteliği taşıyor ancak Fed'in gelecekte ne yapacağına dair belirsizliği de sürdürüyor” diye konuşuyor.

Gerçekten de, piyasa uzmanlar ve analistler, özellikle Fed'in Şubat ayında gerçekleştireceği en olası faiz artırım hamlesi etrafında, 2023 oran beklentilerini yeniden ayarlıyor. Uzmanlar, bugün yapılacak olası 50 baz puanlık bir artışın, Fed’in Şubat ayında yalnızca 25 baz puan faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 50'den fazla artıracağını görüyorlar. Bunun ise Fed'in ana politika faizi hedefini yüzde 4,5 ve yüzde 4,75 aralığına çekmesi anlamına geliyor. Bu noktada yatırımcılar, faiz oranlarının gelecek yıl yüzde 5'in üzerine çıkma olasılığının azaldığını da görmüş oluyorlar.

Piyasalar güzel bir müzik dinliyor

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “Rapor ezber bozdu çünkü insanlar ilk kez enflasyonun gelecek yıl yüzde 3'e düştüğünü gerçekten görebileceğimiz fikrinden bahsetmeye başladı. Ve bu, insanların Fed faiz artışına yönelik beklentilerinde büyük bir ayarlama olacağı anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.

Moya, “Enflasyondaki yavaşlama, Fed güvercinlerinin ve daha geniş anlamda finans piyasalarının kulağına güzel bir müzik gibi geliyor" diyen Moya, “Bu, hisse senetlerine daimi bir destek verecek ve zayıf dolar hareketini gerçek anlamda yönlendirecek” şeklinde konuşuyor.

Enflasyon rakamı küresel risk iştahını destekledi

 

Biden: Enflasyon dünyada artarken ABD'de azalıyor

 

ABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

Piyasalar Fed'in faiz kararını bekliyor

 

Piyasalarda daha yavaş Fed beklentileri hakim

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 🔨14 Aralık 2022 12:36

    Hisseniz hersey ralli yaparken çıkmıyor ama endeks kızarınca sanki endeks hissesi gibi en önde düşüyorsaaa,çattığınız yerden kolay ekmek çıkmaz demektir ya çelik gibi sinirleriniz olmalı veya satın gidin başka yere,en ufak bir düzeltmede ayda verdiğini bir günde alır bunlar kan emicilerin hakim olduğu hisselerdir günde 8-10 kademeye para toplarlar,hatta bazısı çok çıkmış gibi en önde düşer endeks kızarınca,bu tip hisselerde zMan kaybetmeyin takılmayın satın ve çıkın ne mısına götürecekse götürsün kendi kendine.