E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda daha yavaş Fed beklentileri hakim---

Piyasalarda daha yavaş Fed beklentileri hakim

Piyasalarda daha yavaş Fed beklentileri hakim
14 Aralık 2022 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

ABD borsaları, beklenmedik derecede düşük tüketici fiyat artışının FED'in enflasyonu kontrol altına almak için yaptığı faiz artışı hızını yavaşlatacağı beklentisini artırmasıyla yükselişteydi. ABD'de tüketici fiyatları, benzin ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra kullanılmış araba ve kamyon maliyetlerindeki düşüş nedeniyle Kasım ayında üst üste ikinci ayda beklenenden daha az yükseldi ve neredeyse bir yılın en küçük yıllık enflasyon artışına yol açtı. Benzin fiyatları %2,0 düştü. Elektrik fiyatları gibi doğalgaz fiyatları da düştü. Ekim ayında %0,6 artan gıda fiyatları, Aralık 2021'den bu yana en düşük seviye olan %0,5 arttı.

Fiyat baskılarının hafiflediğine dair umutların artması ile Fed'in önümüzdeki baharda eskisi kadar sıkı sıkılaştırmaya gitmesine gerek kalmayacak beklentisi hakim. Gelen yumuşak veri sonrası ABD Başkanı Biden, yeni yıl öncesinde benzin fiyatlarındaki düşüşü ve gıda maliyetlerindeki ılımlılığı memnuniyetle karşılarken, "Hata yapmayın, fiyatlar hala çok yüksek, ama işler iyiye gidiyor, doğru yöne gidiyor." açıklaması yapıyordu.

Daha küçük ve daha yavaş Fed faiz artırımlarına yönelik artan beklentiler, ABD Hazine getirilerinin keskin bir şekilde düşmesine yol açtı . Fed fonları vadeli fiyatları , Fed'in Şubat toplantısında 25 baz puanlık daha da küçük Fed faiz artırımı yapmasını ve Mart ayında daha fazla artış yapılmayarak federal fonların en yüksek oranını %4.625'te bırakması bekleniyor. Asya borsaları da yükselişte. Ana etmen aynı; ABD’de enflasyonun zirve yaptığına ve faiz artışlarının yavaşlayacağına ve sonunda 2023'te duracağına dair umutlar.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.6 yükseldi. Japon Nikkei yüzde 0.7 yükseldi. 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi 11 baz puan düştü ve %3.4975'te ,FED Kısa vadeli faiz oranı beklentilerini izleyen iki yıllık getiriler 17,4 baz puan düştü. ABD dolar endeksi 104.01'de sabitlenmeden önce 103.57 ile altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Eylül ayındaki yirmi yılın en yüksek seviyesinden %9'dan fazla düştü.

Euro, sterlin ve Yeni Zelanda doları altı ayın en yüksek seviyesini gördü ve euro en son 1.0637 dolarda kaldı. Petrol, Brent vadeli işlemlerinin varili 80,22 dolardan ve ABD ham petrolünün varili 75,02 dolardan seyrettiği Asya'da kazançlarını biraz azaltmadan önce, genel havayla %1 yükseldi. Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, gözler ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararında olacak. Fed son 4 toplantısında 75'er baz puanlık artışa gitmişti bu akşam ise 50 baz puanlık artış beklenmekte.

Asya borsaları 'Wall Street' sonrası yükselişte

 

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 14/12/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)