E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Sürü psikolojisi borsalarda olası bir erimeyi tetikleyebilir---

Ed Yardeni: Sürü psikolojisi borsalarda olası bir erimeyi tetikleyebilir

Ed Yardeni: Sürü psikolojisi borsalarda olası bir erimeyi tetikleyebilir
21 Şubat 2024 - 16:45 borsagundem.com

Piyasa gurusu Ed Yardeni, ABD hisse senedi piyasalarındaki sürü psikolojisinin bir erimeye yol açabileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ed Yardeni, ABD borsalarındaki ‘sürü psikolojisi’nin olası bir erimeye yol açabileceğini, aksi takdirde hisse senedi piyasalarının gelecek yıllarda yüzde 30’a varan oranda yükselebileceğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa emektarı Ed Yardeni, “Yatırımcılar arasındaki ‘sürü psikolojisi’ piyasada bir çöküşe yol açmadığı sürece hisse senetleri önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 30'a kadar yükselebilir” diyor.

Sürü psikolojisi riski

MarketWatch’tan Barbara Kollmeyer’in haberine göre, Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni, S&P 500'ün 2026 yılına kadar 6.500 puana sıçrayabileceğini öngörüyor ve bu da gösterge endeksin mevcut seviyelerinden yüzde 30'luk bir artışa işaret ediyor. Boğa piyasasının yükselişe devam etmesini oldukça muhtemel gören Yardeni, yatırımcı coşkusunun çok ileri gitmesinin ise hisse senedi piyasalarında bir ‘erime’ye neden olabileceği noktasında ise küçük bir risk olduğunu belirtiyor.

Bu riskler kısmen yatırımcıların yapay zeka konusundaki heyecanından kaynaklanıyor. Gerçekten de, ralliyi kaçırma endişesinin üretken yapay zekayı çevreleyen hisse senetlerini 2024'te yeni zirvelere taşıdığı görülüyor.

Yardeni, paylaştığı notta, “Takipçileriniz onların coşkusunu onaylamadığınız için sizden nefret edecek. Eğer bu finansal analizden çok bir ‘sürü psikolojisi’yse, bu kaçınılmaz sondur” diye yazıyor.

Piyasanın gözden kaçan bazı köşelerinde erime işaretleri görülüyor. Sektör analistlerinin uzun vadeli kazanç büyümesi tahminleri, 'dot-com balonu’ gibi daha önceki erimelerle ilişkili değerlerin yakınında seyrediyor. Bunlar arasında en ekstrem olanı ise piyasadaki en büyük sekiz büyük teknoloji hissesine ilişkin okumalar. Buna göre, söz konusu hisselerde uzun vadeli kazanç artışının Ocak sonu itibarıyla rekor seviyeye ulaştığı görülüyor.

Fiyat düzeltmesi

Diğer analistler de dev teknoloji hisselerinin aşırı değerlenmiş seviyelere ulaşabileceği ve bunun da sonuçta piyasada fiyat düzeltmesine yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Wall Street'in yapay zeka konusundaki heyecanıyla yükselen yedi büyük sermayeli teknoloji firmasından oluşan ‘Muhteşem Yedili’ hisseleri, şu anda toplam S&P 500'ün yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor ve hisse senedi endeksinin geçen yılki kazanımlarının çoğunu bu hisseler sağlıyor.

Yardeni’ye göre, hisse senedi piyasasındaki erime yatırımcılar için iyi bir haber çünkü bu sağlıklı bir düzeltme anlamına geliyor. Ancak bunu daha derin bir erimenin takip etmesi halinde, Yardeni, gerçek bir riskin ortaya çıkabileceğinin altını çiziyor. Yardeni, “Bu bizim yükseliş pozisyonumuz için harika olurdu, ta ki öyle olmayana kadar. Erimeleri sonradan fark etmek her zaman kolaydır çünkü onları erimeler takip eder" diye uyardı.

Yatırımcılar iyimserliğini koruyor

Yardeni, firmasının hisse senetlerindeki boğa piyasasının bir erime olayı olmadan istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam etmesi için ‘kök saldığını' ancak erime riskleri konusunda endişelerinin sürdüğünü belirtiyor.

Ancak yatırımcılar, özellikle Fed'in bu yılki iddialı faiz indirimlerini fiyatladıkları için hisse senetleri konusunda hâlâ oldukça iyimserler. En son AAII Yatırımcı Duyarlılığı Anketi'ne göre (AAII Investor Sentiment Survey) yatırımcıların yüzde 42'sinden biraz fazlası gelecek 6 ay boyunca hisse senedi piyasasının yükselişe geçeceğini düşündüklerini söylüyor.

Bu arada piyasalar, Fed'in faiz oranlarını bu yıl en az 100 baz puan düşürme ihtimalini yüzde 63 olarak fiyatlıyor. Bu, merkez bankacılarının resmi olarak öngördüğünden daha fazlasına karşılık geliyor.

Ed Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor

 

Ed Yardeni: Borsaları yılın ilk yarısında 4 tehlike bekliyor

 

Ed Yardeni: Borsalarda yükseliş yüzde 30’u bulacak

 

Wall Street borsa rallisinin geleceğini parlak görüyor

 

Borsa rallisini 'duygular' mı yönlendiriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)