E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Borsalarda yükseliş yüzde 30’u bulacak---

Ed Yardeni: Borsalarda yükseliş yüzde 30’u bulacak

Ed Yardeni: Borsalarda yükseliş yüzde 30’u bulacak
12 Aralık 2023 - 16:02 borsagundem.com

Ünlü piyasa gözlemcisi Ed Yardeni, hisse senedi piyasalarının geleceğine ilişkin oldukça iyimser.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ed Yardeni, hisse senetlerinin gelecek iki yıl içinde yüzde 30 oranında değerleneceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ünlü piyasa gözlemcisi ve Yardeni Research'ün kurucusu Ed Yardeni, 2025 yılına gelindiğinde S&P 500 Endeksi’nin yeni zirvelere çıkacağını öngörüyor.

Yüzde 30 artış

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Ed Yardeni, enflasyonun yavaşladığına, Fed'in faiz oranlarını artırmayı bıraktığına ve yapay zekanın baş döndürücü bir hızla ilerlemesiyle hisse senetlerinin yükselişe geçeceğine inanıyor. Ünlü piyasa gözlemcisi ve Yardeni Research'ün kurucusu, 2025 yılına gelindiğinde S&P 500'ün yaklaşık yüzde 30 oranında artışla 6.000 puana çıkacağını öngörüyor.

Yardeni, paylaştığı notta, borsalardaki ralliye dair iyimserliğini şu sözlerle dile getiriyor: “Noel iki hafta sonra. Bu yılın Noel rallisi erken başladı. Peki Noel'e kadar sürecek mi? Yükseliş bu yılın sonuna kadar devam edecek mi, belki 2024'ün sonuna, hatta 2025'e kadar devam edecek mi? Biz de öyle düşünüyoruz.”

Bu gerçekten de cesur bir çağrı olarak kabul edilmeli. Sonuçta, S&P 500 Endeksi, 1957'deki kuruluşundan bu yana yatırımcılara yıllık yaklaşık yüzde 10 oranında getiri sağladı ve bu rakamlar, Küresel Finans Kriz ve pandemi sonrası ekonomiyi ayakta tutmak için faiz oranlarının sıfıra yakın tutulduğu dönemlerin ardından hisse senedi fiyatlarındaki büyük artıştan sonra geldi.

Ancak Yardeni, yaptığı açıklamada, hızlı teknolojik yeniliklerin ortasında üretkenliğin arttığı ve yaşam standartlarının küresel olarak yükseldiği ‘gürültülü bir 2020'ler senaryosu’na inanmak için ‘daha fazla neden’ gördüğünü söylüyor ve konu piyasa tahminleri olduğunda Yardeni’nin geçmişinin başarılarla dolu olduğu görülüyor.

Bazı etkileyici tahminler

Ekim ayı başında S&P 500 Endeksi, Temmuz ayı sonunda 4.588 puana ulaştığı zirveden sonra yüzde 7'lik bir düzeltmeden çıkıyordu. Endeks yıl bazında hâlâ yüzde 10'un üzerinde yükselişteydi ancak geri çekilme, artan faiz oranları nedeniyle hisse senetleri için kasvetli bir yıl öngören düşüş yönlü analistleri saklanmaktan kurtardı.

Daha sonra Ed Yardeni karşıt bir çağrıyla ortaya çıktı. Kendisi, S&P 500 Endeksi’nin Ekim ayında 200 günlük hareketli ortalaması olan 4.200 puanın altına düşeceğini, ardından yıl sonuna kadar 4.600 puana kadar bir ‘Noel rallisi’ yaşayacağını savundu.

Tahmin ürkütücü derecede kehanet niteliğindeydi. 27 Ekim itibarıyla S&P 500 Endeksi, Yardeni'nin öngördüğü gibi 4.117 puana geriledi. Ve o zamandan bu yana, Noel rallisi gerçek oldu; güçlü kazanç sonuçları ve düşen enflasyon nedeniyle hisse senetleri 4.600 puanın üzerine çıktı.

'Kükreyen 2020'ler'in işaretleri gerçeğe dönüşüyor

Birçok Wall Street emektarı 2023 yılı boyunca artan faiz oranlarının ekonomiyi yavaşlatması nedeniyle temkinli davranırken, Ed Yardeni boğalara öncülük ediyor. Onun iyimser ve artık oldukça ileri görüşlü görünen bakış açısı birkaç temel faktöre dayanıyor: “Azalan enflasyon, düşen faiz oranları ve teknolojik devrim.”

Düşen enflasyon

Yardeni, yaptığı açıklamada, her şeyden önce beklenenden düşük enflasyonun Noel rallisinin kızağını hızlandırabileceğini ve bunun da hisse senetlerinin 2024 yılında artmaya devam etmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Yardeni, “Yüksek maliyetler son birkaç yılda işletmeleri engelledi ve tüketici harcamalarını yavaşlattı ancak bu durum 2024 yılında değişebilir” diyor.

Enflasyon, Haziran 2022'deki yüzde 9 üzerindeki zirvesinden Ekim'de yüzde 3,2'ye kadar düştü. Cleveland Fed’in Inflation Nowcasting modelinin Kasım ayı için sadece yüzde 3 enflasyon gösterdiğini belirten Yardeni'ye göre Kasım ayı enflasyon verileri, düşen benzin ve kira fiyatları nedeniyle daha da düşük olabilir.

Ekonomistlerin tüketici fiyat artışlarını kontrol etmede kritik olduğuna inandığı Amerikalıların enflasyon beklentileri de son zamanlarda düşüş gösteriyor. New York Federal Reserve'e göre geçen ay kısa vadeli ortalama enflasyon beklentileri Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine, yüzde 3,4’e gerilemiş durumda.

Düşen faiz oranları

Yardeni'ye göre düşen enflasyon, faiz oranlarının düşmesi anlamına geliyor ve bu da piyasalar için bir nimet anlamına geliyor. Artan faiz oranları, 2023 yılında birçok ABD firması için borçlanma maliyetlerini giderek daha da acı verici hale getirdi; ancak bu acı yakında sona erebilir.

Yardeni, yıllardır süren şahin söylemin ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yumuşamaya hazır olduğunu, hatta faiz indirimlerinin gelebileceğini öne sürüyor. Powell'ın Çarşamba günkü Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında konuşma yapması planlanıyor ve Yardeni onun güvercin bir tavırla karşılanacağına inanıyor.

Yardeni, “Bizim iddiamız, enflasyonun Fed'in gelecek yılki yüzde 2 hedefine doğru ılımlı seyrini sürdürmesi halinde, FOMC'nin muhtemelen federal fon oranını düşüreceğini, böylece gerçek federal fon oranının daha da kısıtlayıcı olmayacağını kabul edeceği yönünde. Bu hisse senedi piyasaları için elbette yükseliş anlamına geliyor” diyor.

Uzun vadeli teknolojik yenilikler

Enflasyonun azalması ve faiz oranlarının düşmesi, ekonomik soğumadan doğrudan resesyona doğru bir düşüş yaşanmasını engelleyerek borsa kazançları için ideal bir reçete anlamına geliyor. Ancak Ed Yardeni'nin ‘kükreyen 2020’ler' öngörüsü, yakın vadeli ekonomik eğilimlerden çok, uzun vadeli teknolojik yeniliklerle ilgili.

Yardeni, bu yıl OpenAI'nin ChatGPT'sinin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinin ‘Kükreyen 2020’leri' başlatan olay olabileceğini savunuyor. Yardeni, yapay zekanın üretkenliği artıracağı, maliyetleri azaltacağı ve dünya genelinde yaşam standartlarını yükselteceği bir çağ öngörüyor. Bu, yapay zekayı çevreleyen abartılı reklamın abartıldığına inanan Wall Street'teki bazı kişilerle keskin bir tezat oluşturuyor.

Ve bu sadece yapay zeka ile sınırlı değil. Yardeni robotik, genetik ve kuantum hesaplamalarındaki teknolojik yeniliklerin bu on yılda ekonomik küresel büyümede yeni bir çağın başlamasına yardımcı olacağına inanıyor. Kıdemli piyasa gözlemcisi, ekonomist meslektaşlarının 2030 yılında bugünlere dönüp bakacaklarını ve şöyle diyeceklerini tahmin ediyor: “Kötü başladı ama son derece iyi sonuçlandı.”

Ed Yardeni: Savaş resesyon olasılığını artırdı

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Resesyon belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

 

Jeffrey Gundlach: Hisse senetlerine para akışı mantıklı değil

 

Goldman Sachs: Hisse senetleri dipten alınabilir

 

BofA: Tahvillerde ralli hisse senedi piyasalarına zarar verir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ12 Aralık 2023 19:40

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)