E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Borsaları yılın ilk yarısında 4 tehlike bekliyor---

Ed Yardeni: Borsaları yılın ilk yarısında 4 tehlike bekliyor

Ed Yardeni: Borsaları yılın ilk yarısında 4 tehlike bekliyor
05 Ocak 2024 - 11:49 borsagundem.com

Yatırım stratejisti Ed Yardeni, ABD borsalarını gelecek 6 ay boyunca bazı tehlikelerin beklediğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2023 yılında damga vuran ralliyi öngören nadir stratejistlerden Ed Yardeni, 2024’ün ilk 6 ayında hisse senedi piyasalarında zorlu bir dönem bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023'ün boğa koşusunu tahmin eden hisse senedi tahmincisi Ed Yardeni, gelecek 6 aylık acıyı ifade eden 4 ‘açık ve mevcut tehlike’ye işaret ediyor.

Yılın ilk yarısı tehlikeli

Fortune’dan Will Daniel’in haberine göre, 2023'te yatırım stratejistlerinin çoğu ABD ekonomisi ve borsa hakkında kötümser olsa da Ed Yardeni kesinlikle yükselişteydi. Kıdemli yatırım stratejisti ve Yardeni Research'ün kurucusu, azalan enflasyonun, istikrarlı bir iş gücü piyasasının, güçlü kazançların ve yapay zeka dahil yeni teknolojilerin kullanıma sunulmasının, S&P 500 Endeksi’nin geçen yıl yüzde 18'den fazla artış göstererek 4.600 puana çıkmasına neden olacağını savundu.

Bu, ileri görüşlü ve fazlasıyla düşüş eğilimli olan bir ortamda çok iyimser ve fikir birliği dışı bir bakış açısıydı. S&P 500 Endeksi, Wall Street'i şaşırtacak şekilde 2023'te yüzde 24'ün üzerinde bir artışla 4.769 puana ulaştı ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq yüzde 43 oranında artışla 15.011 puana yükseldi.

Ancak Yardeni, bu yılın ilk yarısının borsa yatırımcıları için pek de iyi geçmeyebileceği konusunda uyarıyor. Halen ABD'nin, yapay zekadan robot bilimine kadar teknolojik yeniliklerin çalışan verimliliğini artırmaya ve iş maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacağı göreceli bir bolluk çağını başlatacağı ‘Kükreyen 2020’ler' yaşadığına inanıyor ancak aynı zamanda dört ‘açık ve mevcut tehlike’nin de altını çiziyor. Yardeni, bunun muhtemelen hisse senetlerini yakın vadede geride tutacağını öngörüyor.

Yardeni, paylaştığı notta, "S&P 500 yılın ilk yarısında duraksayıp yıl sonuna kadar 5.400 puana yükselirse bu şaşırtıcı olmaz” diye yazıyor.

Şahin Fed

Geçen yılın sonunda, 2024'te agresif faiz indirimi öngören yatırımcılar aşırı iyimser olmuş olabilir. Her ne kadar Fed'in 'Aralık ayı Ekonomik Projeksiyonları Özeti', 2024'te üç adet 25 baz puanlık faiz indirimi öngörse de, birçok yatırımcı beş faiz indirimi bekliyordu.

Yardeni'nin açıkladığı gibi, esasen, “Ekim ayı sonundan bu yana hisse senedi ve tahvillerdeki yükselişler, bu yıl Fed yetkililerinin muhtemelen uygulayacağından daha gevşek bir para politikasını göz ardı etmiş olabilir.”

Yardeni'ye göre, yatırımcılarla Fed arasındaki faiz oranı tahminlerindeki bu uyumsuzluk, ABD Merkez Bankası yetkililerinin ‘yeni yıla faiz indirimi beklentilerini düşürmeye çalışarak başlamasına’ yol açabilir. Fed'in 2024 yılında faiz oranlarını önemli ölçüde düşürmeyeceğine dair herhangi bir işaret, yatırımcıların bir süredir artan borçlanma maliyetlerinin erteleneceğini öngörmesi nedeniyle kesinlikle hisse senetleri üzerinde baskı yaratacaktır.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin'in Raleigh Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada ‘ek faiz artırım potansiyelinin masada kaldığını' söylemesi gibi bu eğilimin bazı kanıtları da zaten mevcut durumda.

‘Siyasi felç’ ve hızla büyüyen federal bütçe açığı

Washington'daki tıkanıklık, Yardeni'nin izlediği bir başka ‘açık ve mevcut tehlike’ olarak öne çıkıyor. Siyasilerin gelecek birkaç hafta içinde 2024 harcama hedefleri üzerinde anlaşmaya varmaları gerekecek ancak Yardeni, ‘Cumhuriyetçiler ve Demokratların gittikçe daha az sayıda konuda anlaşabileceğini’ ve hatta ‘İki partinin her birinde felç edici bir partizanlık’ bulunduğunu kaydediyor. Bu, bu ay Washington'da daha fazla harcamaya ve borç limiti dramasına neden olabilir ve bu da hisse senedi fiyatları üzerinde baskı yaratabilir.

Yardeni, Washington etkisiz kalırken ‘federal borç faiz ödemelerinin artmasının yol açtığı balonlaşan federal açığı'nı dikkatle takip edeceğini söylüyor.

Ulusal borç, son yıllarda artan federal harcamaların etkisiyle 34 trilyon dolara yükseldi ve Yardeni, borç çok yükselirse ‘tahvil spekülatörlerinin’ harekete geçebileceği konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyordu. Bu noktada Yardeni’nin ana fikri, Hazine alıcılarının, artan riskleri telafi etmek için kendilerine daha fazla faiz teklif edilmediği sürece ABD hükümetinin borçlarını satın almaktan çekinecekleri varsayımı üzerine kurulu. Bu, tahvil getirilerinin artmasına neden olur ki bu da genellikle hisse senetleri için kötü bir durum anlamına gelir.

Orta Doğu'da savaş

İsrail-Hamas savaşı henüz borsa getirilerine zarar vermeyi başaramamış olsa da, eğer çatışma tırmanmaya devam ederse, bunu rahatlıkla yapabilir. Husi militanlarının Kızıldeniz'de kargo gemilerine saldırıp ABD ordusunun karşılık vermesine ve İran'ın bölgeye savaş gemisi göndermesine yol açmasının ardından Yardeni, “Gazze savaşı bölgesel bir savaşa dönüşüyor gibi görünüyor” diyor.

Kızıldeniz, küresel ticaret için kritik bir geçiş noktası ve bölgedeki saldırılar, enflasyonu artırabilecek tedarik zinciri sorunlarına yol açabilir. Artan enflasyon Fed'i faiz indirimlerini ertelemeye zorlayarak hisse senetleri üzerinde baskı oluşturabilir. Şimdilik iyi haber şu ki çoğu mal ve emtia, özellikle de petrol, dramatik bir etki görmüş değil.

Yardeni, “Orta Doğu'daki çatışma ve artan gerilimlerin geçen sonbahardan bu yana zayıf seyreden petrol fiyatları üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Arz bol, Çin ve Avrupa'da ise talep zayıf kalıyor çünkü her ikisi de resesyonda” diyor.

Çin ve Tayvan

Son olarak Yardeni, Çin'in zayıf ekonomik büyümesinin, birbirine bağlı küresel ekonomide bu yıl hisse senedi performansını olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyor. Yardeni, ülkenin imalat sektörünün zor durumda olduğunu söylüyor ve bunun küresel büyüme üzerinde baskı oluşturabileceğini ve kurumsal kazanç artışını yavaşlatabilecek ‘deflasyon ve işletme karları üzerinde baskı işaretleri’ bulunduğunu belirtiyor.

Çin'in Tayvan'ı işgal etme hırsı da borsa getirilerini etkileyebilir ancak olumlu bir gelişme olarak Çin'in ekonomik sorunları, yakın bir zamanda gerçekleşecek bir işgali engelleyeceğe benziyor. Yardeni, “Zayıf bir ekonomi, Çin hükümetinin Tayvan'a yönelik herhangi bir planlı işgali ertelemesine neden olmalı. Bununla birlikte, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, kendi kendini yöneten adanın cumhurbaşkanı ve yasama organı için seçim yapmasından sadece birkaç hafta önce yaptığı yıl sonu konuşmasında Pekin'in Tayvan ile ‘yeniden birleşme’ sözü verdi” diye yazıyor.

Ufukta hisse senetlerine yönelik pek çok risk olduğu açık gözüküyor ancak genel olarak Yardeni, ABD ekonomisinin bu 10 yılda gelişmeye devam edeceğine ve hisse senetlerini de beraberinde sürükleyeceğine inanıyor.

Yardeni, "Kükreyen 2020’ler’ senaryosu, bir salgının, ciddi bir enflasyon krizinin ve çok sayıda savaşın yaşandığı ‘şu ana kadar oldukça hareketli geçen bir 10 yıl olsa da hisse senetleri yükselmeye devam etti" diyor. Yardeni, "Bu dört tehlikeli yıl boyunca S&P 500, 2019'un sonundan 2023'ün sonuna kadar yüzde 47,6 oranında yükseldi” diyor ve mottosunun artık “Korkacak hiçbir şeyimiz olmamasından başka korkacak hiçbir şeyimiz yok” olduğunu ekliyor.

Borsada zirve beklentisinin 12 nedeni

 

Ed Yardeni: Borsalarda yükseliş yüzde 30’u bulacak

 

Ed Yardeni: Savaş resesyon olasılığını artırdı

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Geç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir

 

ABD borsalarında yedi yıllık serinin sonu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)