E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEd Yardeni: Savaş resesyon olasılığını artırdı---

Ed Yardeni: Savaş resesyon olasılığını artırdı

Ed Yardeni: Savaş resesyon olasılığını artırdı
11 Ekim 2023 - 11:11 borsagundem.com

ABD, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın, uzun zamandır beklenen resesyon ihtimalini artırıp artırmadığını tartışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, ABD ekonomisinde geçen yıldan bu yana resesyon bekliyor. Görünen o ki beklenen resesyon, siyasi bir şokla, İsrail ve Hamas arasındaki savaşla yeniden gündeme oturuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin resesyona gireceğini ısrarla dillendiren analist Ed Yardeni, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından bu ihtimalin arttığının altını çiziyor.

Şiddetli bir ekonomik durgunluk

MarketWacth’tan Christine Idzelis'in haberine göre, Yardeni Research, İsrail-Hamas savaşının başlamasının ardından gelecek yılın sonundan önce şiddetli bir ekonomik durgunluk riski görüyor.

Yardeni Research analistleri, yayınladıkları notta, “Orta Doğu'da savaşın uzaması ihtimali ABD'de resesyon olasılığını artırıyor. Baz senaryomuz bu değil ancak 2024 yılı sonundan önce resesyon olasılığını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltiyoruz” diyor.

Analistlere göre, İsrail ile Hamas arasında geçmişte olduğu gibi sağlanması olası hızlı bir ateşkes ise, bu savaş bir bakıma da İsrail ile İran arasında bir savaş olduğu için pek olası gözükmüyor. Analistler bu savaşı, “İsrail için bu varoluşsal bir durum” diye açıklıyor.

İran faktörü ve petrol fiyatları

Analistler, bu kez İsrail'in hedefinin İran'ın Gazze'deki vekili olan Hamas'ı yok etmek olduğunu yazıyor: “Savaş aynı zamanda İsrail'i yok etme entrikalarını ilerleterek halkın otoriter rejime duyduğu hoşnutsuzluğu ortadan kaldırmaya ihtiyaç duyan İranlı mollalar için de varoluşsal bir önem taşıyor.”

Yardeni, savaşın ‘İran'ın Lübnan'daki vekili’ şeklinde niteledikleri Hizbullah'ı da kapsayacak şekilde genişleyebileceği konusunda da uyarıda bulunuyor ve ABD'nin İran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları sıkılaştırma olasılığını gündeme getiriyor.

Analistler, "İran petrolüne yönelik yaptırımların sıkılaştırılması, petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üzerine çıkmasına neden olabilir ve bu da dünya çapında bir durgunluğu tetikleyebilir. Suudi Arabistan'ın petrol fiyatını varil başına 100 doların altında tutmak için üretimini ve ihracatını artırması ise daha muhtemel” diye yazıyor.

FactSet verilerine göre, West Texas Intermediate ham petrol fiyatları dün sabah itibariyle hafif düşüşle varil başına 86 dolar civarında işlem görüyordu.

Endişe listesi

Nota göre Yardeni'nin ‘endişe listesi’ son zamanlarda kabarıyor. Analistler, Orta Doğu düşmanlıklarının tırmanmasının ötesinde, potansiyel bir borç kriziyle ilgili endişelerini de dile getirirken bankacılık sektöründe ‘kredi krizi’nin ortaya çıkabileceğine dair herhangi bir işaret olup olmadığını izlediklerini de belirtiyor.

Geçen ay Yardeni, ABD federal hükümetinin çok geniş açıklara bağlı bir borç krizi potansiyeline ilişkin endişelerinin bir sonucu olarak resesyon ihtimalini yüzde 25'e çıkarmıştı. Analistler, finansal piyasaların bu konuda endişeli olduğunu söylüyor. Analistler, uzun vadeli Hazine getirilerindeki son artışa işaret ederek, “Tahvil Kanunsuzları, maliye politikasına kanun ve düzeni geri getirmeyi amaçlayan sert bir ekip oluşturmuş gibi görünüyor” diyor.

FactSet verilerine göre, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi dün sabah 12 baz puan düşüşle yüzde 4,69 civarında işlem gördü. Yardeni analistleri, “10 yıllık Hazine tahvil getirisinin hâlâ yüzde 4,50 - 5,00 aralığına yani ‘eski normal aralığı’na yerleşmesini bekliyoruz. Bu ancak enflasyonun tahmin ettiğimiz gibi yavaşlamaya devam etmesi durumunda gerçekleşebilir” diyor.

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Ed Yardeni: Resesyon olasılığı yükseliyor

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisinde resesyon beklemiyor

 

ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji

 

Jeff Gundlach: Tahvil getirileri resesyon işareti

 

ABD ekonomisinde resesyon beklentisinin 6 nedeni...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)