E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor---

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor
03 Ekim 2023 - 11:07 borsagundem.com

Analist Ed Yardeni, S&P 500 Endeksi’nin dördüncü çeyrekte ralli yapacağını öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında ralli düzeltmeye girmiş olsa da analist Ed Yardeni, dördüncü çeyrekte hisse senetlerinin ralli yapacağını söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD tahvil piyasasında bir dönemin sonuna gelindiğini ifade eden Ed Yardeni, dördüncü çeyrekte, S&P 500'ü 4600 puan seviyesinin üzerine çıkaracak bir ‘Noel Baba rallisi’ bekliyor.

Önce 4.200 puan, ardından ralli

Fortune'dan Will Daniel’ın haberine göre, yatırımcıların yapay zekanın üretkenliği artırma ve yeni bir büyüme çağını başlatma potansiyeli konusundaki coşkusu, borsanın bu yılın ilk yarısı boyunca 2022 yılındaki acımasız düşüşten sonra toparlanmasına yardımcı oldu. Fed, enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırsa bile S&P 500 Endeksi Temmuz ayı sonunda yaklaşık yüzde 20 artışla 4600 puana ulaştı. Yardeni Research'ün kurucusu Ed Yardeni'ye göre borsanın yükselişi bekleniyordu ancak ‘planlananın ötesindeydi’ ve bu da kısa vadede bir gerilemenin yolda olduğu anlamına geliyordu.

Kıdemli yatırım stratejisti, ekonomist ve eski Fed yetkilisi, paylaştığı notta, “S&P 500 Endeksi’nin şu anda 4200 puan civarında olan 200 günlük hareketli ortalamasına düşebileceği sonucuna vardık” diyor. O zamandan bu yana S&P 500 Endeksi tam da bunu yaptı ve yüzde 7 oranında düşüşle 4.280 puana geriledi. Yardeni, endeksin Ekim ayında da 4.200 puan tahminine ‘kolayca' düşebileceğine inanıyor ancak bundan sonra bir geri dönüş bekliyor.

Yardeni, “Yıl sonu Noel Baba'nın 4600 puan ya da bu seviyeye yakın bir yükselişe geçtiğini görüyoruz” diyor ve bunun uzun süreli bir otomobil grevi, hükümet kapatması ya da ‘bankalarda şaşırtıcı kredi kayıpları’ olmadığı varsayımına dayandığını ekliyor.

Kazanç sezonu beklenenden çok daha iyi olacak

Artan borçlanma maliyetlerinin bankalar ve diğer firmalar üzerindeki etkilerine ilişkin endişelere rağmen Yardeni, üçüncü çeyrek kazanç sezonunun muhtemelen ‘genel olarak beklenenden çok daha iyi’ olacağını ve S&P 500'ün hisse başına işletme kazancının yıl sonunda rekor bir seviyeye ulaşacağını savunuyor.

Artan faiz oranlarına, inatçı enflasyona ve Ukrayna savaşına rağmen Yardeni, S&P 500 Endeksi’nin hisse başına işletme kazancının, pandemi öncesindeki yaklaşık 42 dolar seviyesinden bu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık yüzde 29 oranında artarak 54,56 dolara yükseldiğini gösteriyor. “Ve şimdi, bir takım ekonomik olumsuzlukların azalmasıyla, daha fazla kazanç artışı için bile yer var” diyen Yardeni şunları ekliyor: “Sonuçta, üçüncü çeyreğin gerçek GSYİH'sinin konsensüs tahminlerinin çok üzerinde olması muhtemel görünüyor.”

Yardeni'ye göre, hem Baird hem de Ernst & Young (EY) verilerine göre üçüncü çeyrek GSYİH şu anda yüzde 3 ile yüzde 4 arasında seyrediyor.

EY baş ekonomisti Gregory Daco, paylaştığı notta, üçüncü çeyrek GSYİH rakamlarının resesyonun 'yakın vadede ufukta olmadığını’ göstereceğini açıklıyor ve verilerin özellikle güçlü olabileceğini kaydediyor.

Diğer ekonomistler de, iş gücü piyasasının ve tüketici harcamalarının dayanıklılığı nedeniyle son aylarda üçüncü çeyrek GSYİH büyüme görünümlerini yükseltiyor. Philadelphia Federal Rezerv Bankası'nın ekonomik tahminciler paneli, Ağustos ayında, enflasyonu açıklayan gerçek GSYİH'nın üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 1,9 oranında büyüyeceğine inandıklarını ifade ediyor; panelin Haziran tahmini sadece yüzde 0,6 civarındaydı. Philadelphia Fed, anketle ilgili yaptığı bir açıklamada, “37 tahminciye göre ABD ekonomisi önümüzdeki üç çeyrekte üç ay öncesine göre şimdi daha güçlü görünüyor” diyor.

Yapay zeka ve artan şirket karlılıkları

Yardeni, hisse senetlerine ilişkin yükseliş tahmininde yalnız değil. ABD'li hisse senedi stratejisti David Kostin liderliğindeki Goldman Sachs analistleri, paylaştıkları bir notta, S&P 500 Endeksi’nin yılı 4500 puanda bitirmesini beklediklerini açıklıyor.

Kostin ve ekibi, şirketlerin yıl boyunca enflasyon nedeniyle artan girdi maliyetleriyle mücadele ettiğini, ancak artık bu olumsuzlukların yavaş yavaş azaldığını ve bunun da S&P 500 şirketlerinin kârlılığını artıracağını belirtiyor. İleriye dönük olarak, yatırımcıların yapay zeka konusundaki heyecanının haklı olabileceğini söyleyen ekip, ‘gelirlerde ve üretkenlikte yapay zeka kaynaklı bir artış’ın S&P 500'ün yıllık ortalama hisse başı kazanç artışını gelecek 20 yıl içinde önemli ölçüde artırabileceğini de savunuyor.

Ekip, “Yapay zekanın etkisinin zamanlaması konusunda önemli bir belirsizlik olsa da, birçok şirket halihazırda yapay zekanın üretkenliği artırıp maliyetleri azaltabileceği yolları tartışmaya başladı” diye yazıyor.

ABD'de teknoloji hisselerinde ralli beklentisi

 

Mevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor

 

Wall Street rallisi alacakaranlık kuşağında

 

Morgan Stanley ve BofA'dan hisse senedi yorumu

 

Mike Wilson: Hisse senetleri ‘araf’ta sıkıştı

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)