E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalara dair radikal tahminler yatırımcıları korkutuyor---

Borsalara dair radikal tahminler yatırımcıları korkutuyor

Borsalara dair radikal tahminler yatırımcıları korkutuyor
25 Ocak 2023 - 15:36 borsagundem.com

ABD borsalarının geleceğine ilişkin radikal tahminler havada uçuşuyor. Bu tahminlerin bazılarında geçen oranlar, yatırımcıları korkutacak ya da sevinçten havalara uçuracak cinsten olabiliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçen yılki büyük çöküşün ardından toparlanma belirtileri gösteriyor. ABD ekonomisine dair gelen olumlu verilerin resesyon korkularını hafifletmesinin ve enflasyonun yavaşlama işaretleri vermesinin bu toparlanmada büyük etkisi olduğu kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ancak yatırımcılar borsaların şu anki durumundan çok, geleceğine dair endişe duyuyor. Bu endişenin altında ise dünyanın en iyi stratejistlerinden en büyük ekonomistlerine kadar birçok uzmanın karamsar öngörüleri yatıyor.

Bu öngörülerin çoğu düşüş eğilimine işaret etse de aralarından bazıları düşüşten öte devasa çöküşleri içerebiliyor. Bu radikal tahminler arasında belki de en serti ise Amerikalı Ekonomist ve Hedge Fon Yöneticisi John Hussman’dan geliyor.

Düşüş yüzde 66'yı bulabilir

Acquirers Multiple’dan Johnny Hopkins’in haberine göre, ‘Şansınızı Zorlamak’ (Pushing Your Luck) başlıklı son piyasa yorumunda Ekonomist John Hussman, S&P 500 Endeksi’nin Ocak 2022’deki zirvesinden yüzde 66 oranında düşeceğini öngörüyor.

John Hussman, yaptığı piyasa yorumunda, “Ne yazık ki, altta yatan risk ile kaçınılmaz sonuçlar arasındaki ödül boşluğu, insanları pervasız davranışlarda ısrar etmeye teşvik edebiliyor. 2007 yılında, bu davranışın trajik sonuçları pastanın içinde pişmiş ve acı sonuçlara neden olmuştu. O zaman için belirsiz olan sadece zamanlamaydı. O zaman da belirttiğim gibi, bir mayın tarlasında herhangi bir şey patlamadan biraz mesafe kat etmek mümkün olabilir ancak bunun genel patlama olasılığını düşürdüğünü söylemek hayalcilik olur” diyor.

2007’den çok farklı

Hussman, borsalara dair öngörülerine şu sözlerle devam ediyor: “Finans piyasalarındaki bozulmalar bugün 2007'de olduğundan oldukça farklı. Bu sefer, Fed, yatırımcıları on yıl boyunca ve çok daha agresif bir şekilde getiriye aç bırakıyor. Dikiz aynasına bakıldığında, amansız şekilde verim peşinde koşan spekülasyonların etkilerinin çok açık olduğu görülüyor. Ancak bu durum, olası bir gevşemenin nefes kesici olabileceğini de gösteriyor.”

Borsadaki bozulmaların 2007 yılının çok ötesinde ve daha çok 1929 ve 2000 yıllarına benzediğini söyleyen Hussman, “Balon bir yıl önce zirve yapmış olsa da gerçek maalesef bu. O zamandan beri, S&P 500 Endeksi’nin temettüler dahil yüzde 15,7 oranında değer kaybettiği görülüyor” diyor.

Hussman, “Bu balonun çözülmesinin S&P 500 Endeksi’ni Ocak 2022’de gördüğü zirve noktasının üçte birine gerileteceğini beklemeye devam ediyorum. Bunun mantıksız göründüğünü biliyorum. Bu nedenle, 2007 yılındaki küresel mali krizden önce ve Mart 2000'de teknoloji hisse senetlerindeki yüzde 83'lük kaybı öngördüğümde yaptığım gibi, bu tahminimi de piyasalar çökmeden yapmayı tercih ediyorum” diye yazıyor.

Riskleri göz ardı etmemek gerekiyor

Hussman, “Sonuç oldukça basit. Tahminlere ihtiyacımız yok ancak yatırımcıların riskleri göz ardı etmemesi veya şanslarını zorlarken çok ısrar etmemeleri gerekiyor. Aşırı değerlemeler ve elverişsiz piyasa hareketlerinin mevcut kombinasyonu, finans piyasaları için aşağı yönlü bir ‘tuzak kapısı’ riski yaratıyor. Aynı şekilde, aşırı değer biçmedeki ısrarın, bu aşırı değer biçmeleri teşvik eden sebep ve koşulların yokluğunda risk oluşturduğunu da bilmek gerekiyor” diyerek, bilanço döneminin eninde sonunda hüsranla sonuçlanacağının altını çiziyor.

Enflasyonun hızlı ve doğrusal düşeceği varsayımı riskli

Negatif tahmin edilen risk primlerinin önümüzdeki 30-36 ay boyunca piyasada derin düşüşlere dönüşme eğilimi riski yarattığını belirten Hussman, “Yatırımcıların, rekor kar marjları içeren ‘ileriye dönük kazanç katlarına’ pek güvenmemesi gerekiyor. Ayrıca, hız kesmeye devam etmesine rağmen, enflasyonun hızlı ve doğrusal bir şekilde düşeceği varsayımı da büyük risk oluşturuyor” diyor.

Hussman, borsalarda son dönemde yaşanan yükseliş trendine dair de görüşlerini paylaşıyor ve bu yükselişe inanmadığını gösteriyor: “Piyasaya dair içsel ölçümlerimiz olumluya kayıyor olsaydı, en azından yatırımcıların riskten kaçınma eğiliminden ziyade spekülatif bir anlayışa yöneldiği sonucuna varabilirdik. Şu anda ise, yatırımcıların da bu riski önemseme eğiliminde olduğu gözüküyor ve çok fazla potansiyel riskin olduğu aşırı değerli bir piyasada olduğumuzu fark ediyoruz. Koşullar elbette değişecek ancak o zamana kadar, rahatça kemerleri bağlayıp beklemek gerekiyor.”

Piyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?

 

Wall Street’te ayı piyasası hâlâ güçlü

 

Piyasa hissiyatı değişiyor

 

Borsalardaki ralli şüphe uyandırıyor

 

Piyasa bilanço iyimserliğini fiyatlamak istiyor

 

Ünlü yatırımcı uyardı: ABD borsası yüzde 20 düşecek

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI25 Ocak 2023 16:19

    hisse senetleri nasıl ki 150 kat yükseldi ise normal ise düşmeside normal bence.yeni avlar lazım büyük para babalarına.artık paralı kimseler kalmadı hepsi sıfırı tükettiler demek ki.alıcı olmaz ise satıcı olur bu kadar basıt.