E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?---

Piyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?

Piyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?
25 Ocak 2023 - 14:13 borsagundem.com

Küresel borsalar 2023’e yönelik tüm resesyon beklentilerine rağmen yükseliyor. Bilançolarında ekonomik gerileme uyarılarına yer veren Wall Street bankalarının rezervlerindeki hazırlıksızlık da dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şirket yönetim kurullarındaki tüm resesyon uyarılarına rağmen Wall Street çevreleri çok fazla endişeli gibi görünmüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi 2022 yılında ayı piyasasına girmesinin ardından yılbaşından bu yana %4,6 oranında yükseldi. Geçen yıl %32,5 düşen teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi 2023’ün başından beridir %8,5 arttı.

Barrons’un haberine göre son rallilerde liderliğin döngüsel ekonomiye uygun hisselerde olması ekonomik koşullar tamamen elverişli olmasa dahi yatırımcıların büyüme odaklı hisselere yatırım yapmakta kendilerini rahat hissettiğini gösteriyor. Yaklaşık üç yıl devam eden ABD hükümet teşviklerinin ve buna eşlik eden enflasyonun ardından yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın yumuşak inişe benzer bir dönüşü tasarlayabileceği fikrini benimsiyor.

Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Piyasalar iniş nasıl olursa olsun zor olmayacağı fikrini benimsiyor” ifadelerine yer verdi.

Söz konusu yatırımcı algısı ABD istihdamından ve diğer göstergelerden gelen kafa karıştırıcı ekonomik verilerle aynı zamanda geldi.

İstihdam cephesinde Microsoft, Amazon, Apple veya Spotify gibi büyük teknoloji devleri her geçen gün büyük çaplı işten çıkarma bildirimleri yayınlıyor. Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi büyük bankalar da çalışan sayılarını azaltıyor. Kimsenin işinden olmak istemediği bu ortam Barrons yazarı Carleton English’e göre işten çıkarmaların da göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor. Zira sözü edilen firmaların çoğu pandemi sırasında aşırı işe alımlar gerçekleştirmişti ve şimdiyse iş gücü kadrolarını pandemi öncesi seviyelere yaklaştırıyor.

Yatırımcılar bu ayın başlarında çeyrek bilançolarıyla birlikte bankalardan gelen resesyon uyarılarıyla bir miktar duraklamıştı. Ancak bankaların öngörüleri arasında da farklılıklar bulunuyordu. JPMorgan Chase ve Citigroup yöneticileri olası bir resesyonu ‘hafif’ tabiri ile tanımlamışlardı. İki yönetici de ABD işsizliğinin %5’e ulaşabileceğin i bekliyordu. Fakat bu rakam ABD Merkez Bankası’nın (FED) işsizlik beklentisinin çok üzerinde. FED işsizliğin ABD’de 2024 yılına girerken %4,6 seviyesinde kalacağını öngörüyor.

Yüzde 4,6’lık işsizlik şu anki Amerikan işsizlik oranı olan %3,5’ten 1 yüzdelik puan daha fazla. Bu oran aynı zamanda FED Başkanı Jerome Powell’ın “güçlü bir işgücü piyasası” olarak gördüğü doğal oranın az da olsa yukarısını gösteriyor.

Bankalar kredi kayıplarını yenilerken bankaların rezervleri ise mütevazı kalmayı sürdürüyor. 2022'nin dördüncü çeyreğinde JPMorgan, Citigroup, Bank of America (BAC) ve Wells Fargo (WFC) rezervlerine toplam 2,8 milyar dolar ekledi. Aynı bankalar pandeminin zirve yaptığı 2020’nin ikinci çeyreğinde rezervlerine en az 4 milyar dolar eklemişti. Bankalar bir ekonomik gerilemeye hazırlanıldığını açıklasalar da olası bir felakete karşı kendilerini güvene almıyorlar.

Wall Street'te çok az kişi 2023'ün piyasalar için kolay geçmesini bekliyor. Yardeni bir seferde birkaç sektör yayılabilecek bir sorunların görülebileceğini ancak bunun tüm sektörleri etkileyen “tam teşekküllü” bir resesyona dönüşmeyeceğini öngörüyor. English, 2022'nin ayı piyasası sırasında ‘2023 ve 2024 için ciddi bir resesyon bekleyen’ yatırımcıların şimdilerde ise ‘boğa piyasası’ beklediğine dikkat çekti.

Ünlü yatırımcı uyardı: ABD borsası yüzde 20 düşecek

 

Ayılar ve boğalar birbirlerini ağırlıyorlar

 

Microsoft’un kârındaki düşüş küresel risk iştahını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ25 Ocak 2023 23:36

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6) 

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL25 Ocak 2023 15:06

    ESTEHFULLAH........hafife alanı CİN çarpar....

  • mali 25 Ocak 2023 14:46

    Bizim borsa resesyon tehlikesini hafife almadığı için yine çakıldı. Nereye kadar çakacaklar belli değil! Dört milyon yatırımcıyı bitirinceye kadar mı belli değil.