E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü yatırımcı uyardı: ABD borsası yüzde 20 düşecek---

Ünlü yatırımcı uyardı: ABD borsası yüzde 20 düşecek

Ünlü yatırımcı uyardı: ABD borsası yüzde 20 düşecek
25 Ocak 2023 - 11:07 borsagundem.com

Jeremy Grantham 2022’deki borsa çöküşünün sadece bir başlangıç olduğuna inanıyor. Borsa uzmanı bu yıl S&P 500’ün şu anki seviyesine göre %20 düşmesini bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl piyasalara ilişkin yaptığı isabetli tahminlerle dikkatleri üzerine çeken ünlü borsa uzmanı Jeremy Grantham küresel borsalarda etkilerini geçtiğimiz bir yıl boyunca gösteren ayı piyasasının etkilerinin daha uzun bir süre devam edeceğini düşünüyor.

ABD merkezli yatırım firması GMO’nun kurucusu olan efsane yatırımcı, “kısa bir aranın ardından kıyma makinesine geri dönüş” başlığını verdiği salı günkü yazısında ayı piyasasının gidişatına ilişkin öngörülerde bulundu. MarketWatch’un haberine göre efsane yatırımcı “Bir yıl önce uyardığımız piyasa balonunun ilk ve en kolay ayağı tamamlandı” ifadelerine yer verdi.

Grantham 2022 yılında büyüme odaklı en spekülatif hisselerin liderliğinde piyasanın çöktüğüne işaret etti. Borsa uzmanı bir yıl önce öngördükleri çöküşün gerçekleştiğini piyasa genelinde büyük çaplı kayıpların görüldüğünü söyledi.

Bundan sonrasında ise işler biraz daha zor olmaya başlayacak. Grantham piyasadaki en ‘ekstrem köpüklenmenin’ silindiğine, ancak hisse değerlerinin uzun vadeli ortalamaların çok üzerinde kaldığına dikkat çekiyor. Zira geçmişte temel verilerin kötüleştiği durumlarda hisse senetleri de aşırı tepki veriyorlar: Trend çizgilerinin altına düşecekleri bir düzeltmeye girme eğilimi gösteriyorlar.

Hisse senetleri ne kadar geriye gidecek?

Grantham, S&P 500 Endeksi’nin 2023 sonunda 3.200 puan civarında kalacağını düşünüyor. Borsa uzmanının hesapları endeksin trend çizgisiyle ekonomik büyüme ve enflasyon trendlerine dayanıyor. Karamsar beklentiler burada da bitmiyor. S&P 500’ün bu seviyeye ulaştıktan sonra bir veya iki yıl boyunca bu bölgelerde kalacağını tahmin eden Grantham söz konusu senaryoya 3’te 1 ihtimal veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, salı gününü 4.019 puanda bitiren endeksin bu seviyeye gerilemesi için yıllık bazda yaklaşık %17, salı günü kapanışına göre %20 düşmesi gerekiyor.

Grantham, “Açıklamak gerekirse, 3200 puan seviyesi, 2023 için sadece %16,7'lik bir düşüş olacaktır. Yüzde 4'lük bir enflasyonun yıl içinde olacağı varsayıldığında, 2023 için %20'lik bir reel düşüş veya 2022'nin başından itibaren %40'lık bir reel düşüş gerçekleşecektir. 3200 puanı geçen mütevazı bir aşırılık, tüm bu düşüşü %45 ila %50 aralığına getirecektir. Bu düşüş daha önceki benzer aşırılık seviyelerinde gördüğümüz %50 veya daha fazla olan düşüşten biraz daha az kötü alacaktır” ifadelerine yer verdi.

Grantham, böyle bir sonucun yüksek olasılıkla devam edeceğini ancak yatırımcıların ayı piyasanın bir sonraki ayağını tahmin etmesi konusunda çok daha az kesinliğe sahip olmaları gerektiğini söyledi. Ayı piyasasının mola vermesine veya ertelenmesine sebep olabilecek unsurlara işaret eden efsane yatırımcı, “az kabul edilen ve çok güçlü ABD Başkanlığı döngüsünün” yanı sıra enflasyon, istihdam piyasası ve Çin ekonomisi gibi faktörlere dikkat çekti.

Şirket bilançolarının önemine işaret eden Grantham, “Önümüzdeki 12 ila 18 ay boyunca her şey kurumsal temel verilerin ne kadar önemli ölçüde kötüleşeceğine bağlı olacak” dedi.

Grantham, hisse senetleri için büyük resme gelindiğinde, azalan nüfusun, hammadde kıtlığının ve iklim değişikliğinden kaynaklanan uzun vadeli sorunların, ekonomik büyüme beklentilerini "sert bir şekilde" etkileyeceğini söyledi. Borsa uzmanı, "Geçen yılın kaynak ve jeopolitik şokları bu sorunları daha da kötüleştirecek. Ve önümüzdeki birkaç yıl içinde, faiz oranı ortamındaki değişim göz önüne alındığında, küresel emlak piyasalarında bir gerileme olasılığı ekonomi için korkutucu riskler oluşturuyor" diye yazdı.

Ayılar ve boğalar birbirlerini ağırlıyorlar

 

Wall Street’te ayı piyasası hâlâ güçlü

 

Tarihin en uzun ayı piyasasında olabiliriz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cumhur Türk 29 Ocak 2023 18:36

    Yabancı ve yerli gruplar bu bankaları silkeleyip ky elinden almak ve dibe yakın yerden girip toplama operasyonu mu diye düşünüyorum.

  • YUSUF KALEKAPISI25 Ocak 2023 12:23

    benim uykuma bile zararı yoktur.ben aralık ayında şortlamıştım.isterse sıfırlasın borsalar.

  • Düşüncelerim25 Ocak 2023 11:56

    Yabancı ülkeleri bilmem ama bizim Xbank endeksimiz enflasyon karşısında mum gibi eridi. Nedeni kötü bir politikadan mı, yoksa piyasada kalan bir kaç aracı kurumunun tercihi olmadığından mı bilemiyorum. Şirketleri korumakla görevli olanlarında hiç bir alım gerceklestirmemesi nedeniyle sığ piyasa olunca en ufak satışla piyasalar dip yapabiliyor. Varlık fonuda müdahale etmeyince maalesef pes etmiş gibi bir görünüm sergileniyor. Ben 25-30 yıllık emeğin çöp olmasından sa tüm kadroyu lav eder, sistemi eski haline şimdiden getirirdim. İnsanlara haddinden fazla taviz verdiğinizde, onu denetlemeye tabi tutmadığınızda bir çekincesi olmadığından istediğini yapıyor.Başlar ayak, ayaklar baş oluyor maalesef. Bu benim kendi düşüncem. Çünkü Rabbimiz buyuruyor ki zulme sessiz kalmayın. İnsanlar mağdursa sebebi önce sistemde arar.

  • Düşüncelerim 25 Ocak 2023 12:48

    Ben Allah'ı zikredip yalan söyleyenlerden hiç hoşlanmıyorum. Size göre belirttiğiniz gibi olabilir.22 Mayıs 2013 te 19.68 Halkbank hisse değeri, USD ise 1.84 kuruş. Şuan dolar 18.81 Bankalarımız 60 -90 cent. Ben bankacılık tarafında şirketlerin bilancolarına göre fiyatlamalarını doğru bulmadığımı belirtiyorum. Bu benim düşüncem. Kimseyi etkilemeye calışmıyorum. Bu şirketler tüm ülkenin finansal ağını yönetiyor. Üzerlerinde ki nasıl bir rehavetse, bir düşünsünler bir analiz yapsınlar. Ha derler ki bizim değerimiz bu amenna.

  • HACI AHMET ÖZBİLEN25 Ocak 2023 12:14

    Ne alakası var.üç sene içinde borsadaki hisse senetleri 150 kata kadar yükseldiler.döviz ise sabit kaldı.kar edenler satıp satıp dövize geçti yabancılarda ucuz dövizden çıkıp ülkeden çıktılar .bankalar % 300-600 yükseldi bu parayı dünyanın hangi ülkesinde kazanabilirsin.hissenin olması önemli değil amaç utmaktır.BURASI BORSA KİM KEMA KORSA .