E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te ayı piyasası hâlâ güçlü---

Wall Street’te ayı piyasası hâlâ güçlü

Wall Street’te ayı piyasası hâlâ güçlü
24 Ocak 2023 - 11:26 borsagundem.com

ABD borsalarında ayı piyasasının gölgesi hissedilmeye devam ediliyor. Yükselen hisse senetlerine rağmen borsalara ilişkin öngörüler uzun vadeli bir iyimserliği göstermiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalardaki gidişat halen ‘ayı piyasası’ olarak sınıflandırılıyor. Yine de The Street yazarı Bob Lang yine de borsaların en azından ocak ayını yükseliş ivmesiyle bitirebileceğini belirtiyor. Zira Lang’e göre ayı piyasası nedeniyle piyasalar bir miktar yanlış değerlendiriliyor olabilir.

Tüm yatırımcı hedefleri ve girişimleri bir ayı piyasasında sıkışılıp kalındığını gösteriyor. Ancak bu sonsuza kadar böyle devam etmeyecek. Borsa yazarı muhtemelen bu zorlu ayı piyasasında yarı yolu tükettiğimize ve sona yaklaştığımıza dikkat çekti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları 2023 yılına oldukça pozitif bir havada başladı. Yatırımcılar zorlu geçen 2022 yılının ardından düşme belirtileri gösteren enflasyonla birlikte ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikasını da değiştireceğini fiyatlandırdı. S&P 500 Endeksi yıl başından itibaren yüzde 5’in üzerinde yükseldi.

Lang yıl başından beridir görülen fiyat hareketlerinin güçlü olduğunu ve teknik göstergeler tarafından da desteklendiğini yazdı. Ancak The Street yazarı tüm ayı ve boğa piyasası destekleyicilerini dinlediğini ancak kalabalığa katılmaktan nefret ettiğini belirtiyor:

“Herkes havuza giriyor! Ancak bu ayı piyasasında daha önce de gördüğümüz gibi bu gerçekte yapılabilecek en doğru eylem değil.”

Borsa yazarı piyasalara girmek için bilanço sezonunun yol gösterici olacağını belirtiyor. Hafta içerisinde yatırımcılar oldukça kritik bilanço raporlarını inceleyecek. Analistlerse bilanço beklentilerini düşürüyor. Yani şirketlerin atlaması gereken engel çok yüksekte olmayacak. Ancak Lang yatırımcıların mutlaka bilanço açıklamalarını pür dikkat takip etmesi gerektiğini belirtiyor.

Lang’e göre birçok şirket ekonomideki ters rüzgarlar, işten çıkarma açıklamaları ve zor durumdaki tüketici nedeniyle karşı karşıya oldukları sorunlardan bahsedecek. Zira geçen hafta paylaşılan perakende satış rakamları da tüketicinin Noel döneminde alışverişe çok fazla odaklanmadığını gösterdi.

Bununla birlikte, geçen hafta yayınlanan ABD Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) düşmesi zayıflayan fiyat baskıları ve şirketlerin ilk düşünülenden daha iyi bir fiyatlama gücüne sahip olduğunu gösterebilir. Günün sonunda en önemli veri kaynağı ise bilanço büyüme oranları olacak. Bir şirket büyümüyorsa, yatırımcılar hisselerini sattıkça daha da küçülecektir.

Kritik bilanço haftasında bazı şirketlerin kötü mali raporlarının halihazırda satın alınıp alınmadığı merak ediliyor. Örneğin Netflix 2022’nin son çeyreği için berbat bir bilanço raporu açıkladı ve gelecek için hayal kırıklığı yaratan beklentiler paylaşmıştı. Ancak şirketin hisseleri daha sonraki süreçte %8 değer kazandı.

Hisse senetleri, muhtemelen zayıf bir bilanço sezonuna hazırlık olarak aralık ayında sert bir düşüş göstermişti. Lang’e göre belki de şu anda görülen yükseliş hissi, hisse senetlerini en azından ocak ayı sonuna kadar devam ettirilebilir. Ancak borsa yazarı bu tür dönemlerin daha önce de yaşandığını ve piyasalar direnişe geçtiğinde satışa geçen yatırımcılar tarafından reddedildiğini hatırlatıyor:

“Yatırımcılar kendilerini oldukça iyi hissetmeye başlasa bile ayı piyasası hâlâ yaşıyor.”

 

Moody's'ten yatırımcılara uyarı

 

Piyasa hissiyatı değişiyor

 

Borsada kritik destek ve direnç seviyeleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)