E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar zayıflayan ekonomiden çok, enflasyondan endişe ediyor---

Yatırımcılar zayıflayan ekonomiden çok, enflasyondan endişe ediyor

Yatırımcılar zayıflayan ekonomiden çok, enflasyondan endişe ediyor
26 Nisan 2024 - 10:50 borsagundem.com

Veriler ABD ekonomisinin yavaşladığını gösteriyor ancak yatırımcılar asıl yüksek enflasyondan endişe ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar, yavaşlayan ekonomiden daha çok yüksek enflasyondan çekiniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni veriler yılın ilk üç ayında ABD ekonomisinde yavaşlama olduğunu ortaya koydu. Ancak yatırımcıları daha da endişelendiren şey, enflasyonun Wall Street'in beklediğinden daha hızlı artması ve piyasalara şok dalgası göndermesi.

Faiz indirimi senaryosu rafa mı kalkıyor?

Yahoofinance’ten Josh Schafer’ın haberine göre, Ekonomik Analiz Bürosundan (Bureau of Economic Analysis - BEA) alınan son veriler, değişken gıda ve enerji kategorilerini hariç tutan ‘temel’ Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksinin ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,7 büyüyerek yüzde 3,4 tahminlerinin üzerinde ve önceki çeyrekte görülen yüzde 2'nin önemli ölçüde üzerinde arttığını gösteriyor. Bu, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesinde bir yıl içinde ilk üç aylık artışa işaret ederek merkez bankasının faiz oranlarını öngördüğü kadar hızlı düşüremeyeceğine dair endişelerin de altını çiziyor.

Çarşamba günü Meta'nın hayal kırıklığı yaratan kazançlarının tetiklediği piyasalardaki kayıplar, BEA raporunun ardından ise hızlandı. Tahvil getirileri yükselirken, üç ana endeksin tümü gün ortasında yüzde 1'den fazla düşüş yaşadı. Hisse senetleri için son dönemde olumsuz bir gelişme olan 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, Kasım ayı başından bu yana ilk kez yükselerek yüzde 4,7'nin üzerine çıktı.

Deutsche Bank'ın ABD'li kıdemli ekonomisti Brett Ryan, “Perşembe günkü verilerin Fed ve piyasalar açısından en zor kısmı, çekirdek PCE'nin enflasyon baskısıydı. Fed'in bakış açısına göre asıl sıkıntılı olan da bu ve piyasanın oldukça olumsuz tepki vermesinin nedeni de bu çünkü bu durum Fed'i gerçekten garip bir duruma sokuyor ve bu yıl faiz indirimi yapıp yapamayacaklarını sorgulamaya başlıyorsunuz” diyor.

Verilerin, Cuma günü yayınlanması planlanan ayrı bir enflasyon raporuna yönelik etkileri olabileceğini de sözlerine ekleyen Ryan, çeyrek için fiyat artışlarına ilişkin Perşembe günkü okumanın ya Mart ayı PCE verilerinin beklenenden daha sıcak olacağını ya da revizyonların enflasyonun aslında Ocak ve Şubat aylarında önceden düşünülenden daha yüksek olduğunu göstereceğini belirtiyor. Kötü haber şu ki, her ikisi de faiz indirimi beklentileri açısından iyiye işaret anlamına gelmiyor.

Piyasalar yalnızca tek faiz indirimini fiyatlıyor

Ocak ayının başındaki yaklaşık yedi faiz indirimi senaryosundan bu yıl önemli ölçüde gerileyen faiz indirimine ilişkin beklentiler Perşembe günü daha da düştü. Bloomberg verilerine göre piyasalar artık bu yıl yalnızca tek bir faiz indirimini fiyatlıyor.

Bu değişikliğin nedeni, bu yıl enflasyona ilişkin beklenen konsensüsün sıfırdan yazılması olduğu görülüyor. Başkan Barack Obama döneminde Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin başkanı olarak görev yapan ekonomist Jason Furman, “Tahminciler 'görevin başarıyla tamamlandığını' düşünüyordu. Bunun yerine artık yanıp sönen kırmızı bir uyarı işaretimiz var” diyor.

Furman, “Fed, Aralık ayı olsa bile bu yıl herhangi bir zamanda, faiz indirimine gitme noktasında enflasyona güvenemeyecek. Fed'in yakın zamanda faiz indirimine gitmesine neden olacak tek şey, iş gücü piyasasında beklenenden çok daha hızlı bir bozulma” olacak diye ekliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell yakın zamanda Fed'in enflasyonun düşeceğine dair ‘daha fazla güven’ elde edene kadar faiz oranlarını düşürmeyeceğini yineledi. 16 Nisan'da Powell, “Son veriler açıkça bize daha fazla güven vermedi, aksine, bu güvene ulaşmanın muhtemelen beklenenden daha uzun süreceğini görüyoruz” dedi.

Perşembe günkü veriler, ilk çeyrekteki ekonomik büyümenin beklentilerin altında kaldığını gösteriyor. ABD'nin ilk çeyreğine ilişkin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) ilişkin ön tahmin, ekonominin dönem boyunca yıllık bazda yüzde 1,6 oranında büyüdüğünü gösterdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, ABD ekonomisinin bu dönemde yıllık bazda yüzde 2,5 oranında büyüyeceğini tahmin ediyordu.

Ekonomistler, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın büyük bir kısmının gelecek çeyrekte toparlanabilecek değişken kategorilerden kaynaklandığını ve enflasyondaki artışın Perşembe günkü ekonomik veri dökümünün en önemli parçası olduğunu belirtiyor. Furman, “Bu baskıda gerçek GSYİH ve gerçek büyüme açısından endişelenecek çok az şey var; enflasyon açısından ise endişelenecek çok şey” diyor.

Pek çok stratejist, Fed bu yıl faiz oranlarını düşürmese bile hisse senedi piyasalarının hala daha yüksek seviyelere çıkabileceğini savunuyor. Ancak yakın vadede faiz indirimi beklentilerinin azalması tahvil getirilerinin yükselmesine neden oluyor. Mevcut piyasa dinamiğinde, artan tahvil getirileri hisse senetleri için hoş bir işaret anlamına gelmiyor.

Piper Sandler Baş Yatırım Stratejisti Michael Kantrowitz de, “Bugün oldukça tahvil odaklı bir hisse senedi piyasasında yaşıyoruz. Şimdilik, gelen enflasyon verilerinin bu konuda pek faydası olmuyor” diyor.

Yellen: ABD ilk çeyrek büyümesi yukarı yönlü revize edilebilir

 

ABD borsalarına 'büyüme' darbesi

 

Fed: En büyük risk enflasyon

 

ABD’de enflasyon neden düşmüyor?

 

Opsiyon piyasalar FED’e odaklandı: Faiz artışı ihtimali

 

Mark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ26 Nisan 2024 11:34

    Bize birşey olmaz çünkü biz enflasyon ile kaşarlandık ve bağışıklandik resmen canbazlaştık sizler düşünnün.Sonra hangi bir iktidar gelir ise gelsin bu durumun da değişmeyeceğini bildiğimiz için gidebildiği yere kadar gideceğiz.

  • Turkogluturk28 Nisan 2024 07:55

    Ocehalet guzel vir sey. Akil ve bilimin yerine inanc gecerse iste boyle sacmalanir.takim tutar gibi parti tutup 1 oy dan bir sey olmaz dersen sonuc bu.