E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar büyük yükselişe hazır mı?---

Borsalar büyük yükselişe hazır mı?

Borsalar büyük yükselişe hazır mı?
04 Ocak 2023 - 11:17 borsagundem.com

Hayal kırıklığı yaratan bir yılın ardından öngörüler, hisse senedi piyasalarının bundan daha kötüye gidemeyeceği yönünde.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başta hisse senedi piyasaları olmak üzere tüm piyasalar için 2022 yılı tam bir hayal kırıklığı oldu. Analistler, bu yıl borsaların daha kötüye gidemeyeceğini düşünse de yine de temkinli davranmayı tercih ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, analistler, ekonomiyi ve borsaları sarsan benzeri görülmemiş ters rüzgarların 2022 tahminlerinin çoğunu suya düşürmesiyle, bu yıla dair öngörülerinde daha ihtiyatlı bir tavır sergiliyor. Yine de borsaların bu yıl büyük bir yükselişe hazır olup olmadığı sorusu akıllardaki yerini koruyor.

Teknoloji şirketleri satışlara öncülük etti

Benzinga’dan Shanthi Rexaline’ın haberine göre, hisse senedi piyasası 2022'de çok erken zirve yaptı ve çoğu hisse Ocak ayında 52 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak hemen ardından, ayı piyasası rallilerinin serpiştirildiği daha geniş bir düşüş trendi piyasaları ele geçirdi. Birçoklarının umudu olan Noel Baba rallisi bile Wall Street'ten kaçmayı başardı.

Piyasaların daha geniş anlamda bir ölçüsü olarak kabul edilen S&P 500 Endeksi, yılı yüzde 19,44 oranında düşüşle kapatarak 2021 yılındaki yüzde 27'lik kazancın büyük bölümünü geri aldı. 2022 yılı, konut piyasasındaki çöküşün ardından bir resesyonun vurduğu ve finansal bir krize dönüşen 2008 yılından bu yana görülen en kötü ayı piyasası olarak tarihe geçti.

Nasdaq’ın yüzde 33,1'lik dik düşüşünün de gösterdiği gibi, teknoloji sektörü tüm yıl boyunca yaşanan satışlara öncülük etti. Finans dışı teknoloji şirketlerini izleyen bir borsa yatırım fonu olan Invesco, yüzde 32,6 oranında değer kaybetti. Piyasa değeri 200 milyar doları aşan ve genellikle yüksek kaliteli, her türlü koşula uyumlu hisse senetleri olarak lanse edilen mega sermayeli teknoloji hisse senetleri yıl boyunca büyük kayıplar verdi.

Piyasa ayıları sinirlenebilir

2022'nin büyük bölümünde hisse senedi piyasası üzerinde baskı oluşturan Fed’in şahin duruşu ve rekor faiz artırımı döngüsüyle ekonomi ve enflasyon görünümüne ilişkin belirsizlik çözümüz kalmayı sürdürdü. Ancak Morgan Stanley Analisti Andrew Slimmon iyimser görünüyordu. Slimmon, “Ekonomi, kazançlara dair ‘yaklaşan çöküşün’ bir çeyrek daha anlaşılmaz kalmasına neden olacak kadar dirençli olduğunu kanıtlıyor. Kazançların yavaş yavaş düşmesini ve piyasa ayılarını sinirlendirmesini bekliyorum” diyor. Slimmon, enflasyon cephesinde devam eden iyileşmelerle birlikte bunun güçlü bir ilk çeyrek performansına yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Credit Suisse ise 2023 yılını iki yarıdan oluşan bir hikaye olarak görüyor. Şirket, piyasanın ‘daha uzun süre daha yüksek faiz oranları’ temasına odaklanmaya devam etmesi nedeniyle, hisse senedi piyasası performansının sessiz kalmasını bekliyor. Arka plana bakıldığında ise şirket, istikrarlı kazanç, düşük kaldıraç ve fiyatlandırma gücüne sahip sektörlerin daha iyi performans göstereceğini öngörüyor.

Morgan Stanley ise, “Merkez bankalarının sıkı para politikasından uzaklaşmasına yaklaştığımız zaman, büyüme eğilimi olan ve faiz oranına duyarlı sektörlere yöneleceğiz” diyor.

Özetle, piyasanın gidişatına ilişkin genel görünüm hâlâ bulanık. İşte bazı Wall Street firmalarının 2023 yıl sonu S&P 500 fiyat hedefleri:

JPMorgan: 4,200

Fundstrat: 4,750

Oppenheimer: 4,400

Morgan Stanley: 3,900

Wells Fargo: 4,200

Evercore ISI: 4,150

UBS: 3,900

Cantor Fitzgerald: 4,100

BofA: 4,000

RBC Capital Markets: 4,000

Jefferies: 4,200

Deutsche Bank Securities: 4,500

BMO Capital Markets: 4,300

Goldman Sachs: 4,000

BNP Paribas: 3,400

Pozitif hareket bekleniyor

Wall Street devlerinin yıl sonu hedeflerinin 3.400 ile 4.750 puan arasında değiştiği görülüyor. Bu da yüzde 11,5'ten yüzde 23,7'ye kadar uzanan pozitif bir hareket anlamına geliyor.

En iyimser tahmine sahip olan Fundstrat'tan Thomas Lee, 2022 krizinin artık fırsatlara kaydırıldığını ve yüzde 10'un üzerinde getiri sağlama olasılığının 2020 yılından bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu belirtiyor. Enflasyonun uçurumdan yuvarlanan bir kaya gibi düşüyor olduğunu söyleyen Lee, 2023'te Fed’in şahin duruşunu revize etmesini ve bunun da daha düşük bir terminal faiz oranına yol açmasını bekliyor.

Şirket karlılıklarındaki büyümenin kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Goldman Sachs ABD Hisse Senedi Stratejisti David Kostin ise, “Sıfır kazanç artışı, borsada sıfır değer artışına yol açacaktır” diyor. Şirket, S&P 500 kazançlarının 2022'de yaklaşık yüzde 17 düştükten sonra 2023'te büyümeye geçmesini bekliyor. “Endeksin parçası olan şirketlerin geliri, nominal GSYİH büyümesine paralel olarak muhtemelen yüzde 4 artacak” diyen Kostin, “Ancak marjlar, hisse başına kazançtaki büyümeyi ortadan kaldıracak şekilde daralacak” şeklinde görüş bildiriyor.

Bu arada HSBC, ABD ekonomisinin şiddetli bir resesyonu önleyeceği beklentisine dayanarak ABD hisse senetlerine fazla ağırlık verdiğini belirtiyor.

Olumlu katalizör: Hisse senetlerindeki düşük değerleme

Doların gücü ve sert iniş korkuları göz önüne alındığında, kurumsal kazançların en azından 2023'ün ilk yarısında cansız olması bekleniyor. Ekonomik faaliyetin büyük bölümünü besleyen tüketiciler, daha fazla aşağı yönlü baskı uygulayan durgunluk korkuları arasında temkinli davranmayı tercih edebilir.

Enflasyon, bir düşüş göstermiş olsa da, fiyat baskısını düşürme takıntısı göz önüne alındığında, Fed'in boyun eğmesi için sürdürülebilir bir düşüş eğilimi göstermesi gerekiyor. İşleri tersine çevirmeye dahil olan pek çok değişken hesaba katıldığında piyasa görünümünün belirsizliğini koruduğu gözleniyor. Kesin olan tek olumlu katalizör ise 2022'deki kasvetli performansların ardından hisse senetlerinin düşük değerlemesi olarak öne çıkıyor.

ABD borsaları 2008'den bu yana en kötü yılını tamamladı

 

2023, ABD hisse yatırımcısı için zorlu geçecek

 

Borsaları 2023’te zor günler bekliyor

 

Piyasalarda gözler Fed tutanaklarında

 

Hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir

 

Hisse senedi piyasalarında risk ödül oranı iyileşiyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Suat04 Ocak 2023 19:01

    İhlas gurubu na bakmayın,adı değişecek hırsız müslüman görünümlüler.

  • Kemal04 Ocak 2023 18:46

    Yapmayın böyle haberler siz bu işi bilen kişilerdiniz gaza getirmeyin insanları sonra nerden döner nereye kadar düşer konuşmaları yapılmasın