E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi piyasalarında risk ödül oranı iyileşiyor---

Hisse senedi piyasalarında risk ödül oranı iyileşiyor

Hisse senedi piyasalarında risk ödül oranı iyileşiyor
27 Aralık 2022 - 10:59 borsagundem.com

Yeni yılda ekonomi ve piyasaların nasıl seyredeceğine yönelik tahminler genel olarak kötümser olsa da, uzmanlar piyasaların ekonomiye kıyasla görece daha iyi olacağı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi piyasalarında yeni yılın neler getireceği büyük bir soru işareti olarak kendini gösteriyor. Bir yanda resesyon olasılığı, diğer yanda Fed’in faiz oranlarında artırımlara devam edeceğinin sinyallerini vermesiyle piyasalar, yeni yılda borsaların nasıl bir seyir izleyeceği noktasında bölünmüş durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar ise ABD ekonomisini ve piyasaları terazinin iki ayrı kefesine koymayı tercih ediyor; terazide ağır basan tarafın ise uzmanlara göre hisse senetleri olması bekleniyor.

Resesyon, değerleme ve kazançlar

Financial Express’ten Sunil Dhawan’ın haberine göre, JPMorgan, 2023 yılında hisse senetleri için risk ödül oranının iyileştiğini öngörüyor. Bu, borsaların yatırım yapılabilir olduğu anlamına geliyor.

JPMorgan uzmanları, 2022 yılındaki düşüşler göz önüne alındığında, 2023 yılında hisse senetleri için risk ödül oranının arttığını ancak hisse senedi piyasası için dip seviyelerin hala biraz uzakta olabileceğini belirtiyor. JPMorgan, ‘2023 Yatırım Görünümü’ isimli yakın tarihli raporunda, öngörüsünü “2023 yılı ekonomi için kötü bir yıl, piyasalar için daha iyi bir yıl” şeklinde özetliyor. JPMorgan, 2023 yılında Hisse senedi piyasaları için olumlu getiri beklentisini koruyor.

JPMorgan'ın hisse senetleri için temel durum analizi büyük ölçüde üç faktöre dayanıyor: Resesyon, değerleme ve kazançlar. JPMorgan’a göre 2023 yılında bu etkenlerin nasıl şekilleneceği, hisse senedi fiyatlarını belirleyecek etkenler olarak öne çıkıyor.

JPMorgan'ın hisse senetleri için temel durum analizi büyük ölçüde üç faktöre dayanıyor: Resesyon, değerleme ve kazançlar.

Hisse senetlerinde durgunluk fiyatlandı

JPMorgan'ın hisse senetlerinde pozitif getirili 2023 yılı tahmini, ılımlı bir resesyonun zaten birçok hisse senedi için büyük ölçüde fiyatlandığı görüşüne dayanıyor. Eylül 2022'nin sonunda S&P 500, zirve noktasında yüzde 25 değer kaybetmişti. Tarihsel veriler ışığında değerlendirildiğinde, bu düşüşün ardından, borsanın bir yıl sonra daha yüksek olma eğiliminde olduğu gözleniyor. Bu durumun 1950 yılından bu yana sadece iki istisnası bulunuyor: 2008 finans krizi ve 2000 dot-com balonu.

Değerlemeler

S&P 500 değerlemelerinin, 2022 yılına da 2000 yılındaki dot-com balonu sırasında görülen seviyelerden çok da uzak olmayan bir şekilde başladığı görülüyor. Bununla birlikte, yüksek değerlemeler büyük ölçüde büyüme hisse senetlerine bağlı olma özelliği taşıyor. 2022 yılında düşük performans göstermesine rağmen, bu hisse senetlerinin tarihsel standartlara göre hâlâ ucuz olmadığı gözüküyor.

Bununla birlikte, değer hisse senetleri, geçmişe kıyasla artık oldukça makul fiyatlı durumda kabul ediliyor. JPMorgan, değer hisse senetlerinin 2023 yılının sonuna kadar hala pahalı görünen büyüme Hisse senetlerinden daha yüksek seyredeceğine dair daha güçlü bir inanca sahip bulunuyor.

Kazanç beklentileri

Hisse senetleri için bir başka risk de, 12 aylık ileriye dönük kazanç beklentilerinin şu an için çok yüksek görünmesi ve son zirvesinden sadece yaklaşık yüzde 5 oranında düşüş göstermesi. Oysa uzmanlar, bir resesyonun kazanç beklentilerinde daha fazla düşüşe yol açmasını daha muhtemel görüyor.

Bazı uzmanlar, kazanç not indirimlerinin gerçekleşmesinin, borsayı daha da aşağı çekeceğini iddia etse de, JPMorgan, piyasanın görüş birliği tahminlerine göre daha fazla not indiriminin de piyasalarda şimdiden fiyatlandığına inanıyor. JPMorgan raporunda, “Piyasa şimdiden, görüş birliği kazanç tahminlerinin öne sürdüğünden daha kötü haberleri hesaba katıyor” deniliyor.

Hisse senedi piyasası

İşsizlik oranı yükselmeye başlamadan ve Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını düşürmeye başlamadan önce borsanın dibe vurmuş olmasının alışılmadık bir durum olacağı kabul ediliyor. Ancak JPMorgan’a göre, yeni iş olanakları azalmaya başlamadan önce de piyasa zaten normalden çok daha fazla gerilemiş gözüküyor. Bunun muhtemelen son 50 yılda en doğru ve mutabık kalınan şekilde tahmin edilen resesyon olduğu göz önüne alındığında, hisse senedi piyasalarının bunu normalden daha erken fiyatlama şansı olduğuna inanılıyor.

JPMorgan, halihazırda pek çok kötü haberi de hesaba katarak, borsalarda gerçekleşmesi muhtemel daha fazla düşüş potansiyelinin 2022 yılının başına göre daha sınırlı olduğunu düşünüyor.

Tarihsel veriler 2023’te borsalar lehine

 

2023'te küresel ekonomi nasıl olacak?

 

2023'te borsanın rakibi 'emtia ve mevduat'

 

Küresel borsalar 2023’te yüzde 12 yükselebilir

 

Bireysel yatırımcılar 2023’te hangi varlıklara yatırım yapacak?

 

"2023’te getiriler neredeyse sıfır olacak"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI27 Aralık 2022 11:32

    Dansözler bunlar kadar kıvırdamıyor.daha 5 gün önce hisse senetlerinden çıkın diyorlar idi şimdi ise böyle.