E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları 2023’te zor günler bekliyor---

Borsaları 2023’te zor günler bekliyor

Borsaları 2023’te zor günler bekliyor
29 Aralık 2022 - 11:36 borsagundem.com

Piyasalardaki kasvetli görünüm borsalara da yansımış durumda. Enflasyonist baskılar ve faiz artışlarının yanı sıra hisselerin 2023 yılında temel büyüme ile de mücadele etmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar 2022 yılında zorlu ekonomik koşullar tarafından tanımlandı. Başta S&P 500 olmak üzere tüm ABD borsaları da bu duruma bir istisna olamadı. S&P 500’de yer alan sektörler kazanç açısından gerilerken, endeksi meydana getiren hisse senetlerinin büyük bölümü için, artan enflasyon, yükselen faiz oranları ve zayıflayan piyasa hissiyatı nedeniyle gelecek yıl kasvetli bir görünüm bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, endekste yer alan ve yılı kazançla kapatmak üzere olan şirketlerin de 2023 yılında genel ekonomik koşullarla ilişkili olarak temel büyüme ile mücadele etmesi gerekiyor. Üstelik, gelecek birkaç çeyrekte daha fazla enflasyonist baskının ve faiz artışlarının endeksi olumsuz etkilemesi de tahmin ediliyor.

Makroekonomik koşullar borsaları cezalandırıyor

Yahoo Finance’ten Faizan Farooque’un haberine göre, tüm bu zorlu koşullar altında birçok yatırımcı, yatırımın görece kolay yöntemlerinden biri olan ETF’lere (Exchange Traded Fund) yani borsa yatırım fonlarına yönelmiş olsa da, 2023 yılında bu alanın da kazanç açısından kolay olmayacağı gözüküyor.

FactSet raporuna göre, S&P 500'deki şirketler, 2022'nin dördüncü çeyreğinin ilk iki ayında hisse başına kazançta yüzde 5,6 düşüş gösteriyor. Ayrıca, S&P 500'deki 12 sektörden 10'unun, aynı dönemde değer kaybettiği gözleniyor.

Kovid salgını, tüketici tercihlerinde benzeri görülmemiş bir değişime neden oldu ve çok sayıda sektörün dijital dönüşümünü hızlandırarak küresel ekonomiyi önemli ölçüde değiştirdi. Bu da ilgili hisse senetlerinde balon büyümelere neden oldu. Beklenen işten çıkarmalar, azalan tüketici harcamaları ve sözleşmeli iş yatırımları nedeniyle ise sektör yatırım riskleri yüksek kalmaya devam ediyor.

Otoriteler de faiz indirimleri ve doğrudan teşvik ödemeleri gibi destekleyici tedbirlerle Kovid'in ekonomi üzerindeki etkisini azaltmak için adımlar attı; ancak, teşviklerin bedelinin eninde sonunda ödenmek zorunda kalacağı ortadaydı.

Sektörel bazda beklenti düşük

S&P 500'de ilk beş sektör, Bilgi Teknolojisi, Sağlık Hizmetleri, Finans, İsteğe Bağlı Tüketim ve Sanayi olarak sıralanıyor. Fitch Ratings'e göre, ABD teknoloji sektörünün fiyat düzeltmeleri nedeniyle 2023'te daha da düşeceği tahmin ediliyor. Firmanın taban derecelendirme durum tahminleri yüksek tek haneli düşüşler gösteriyor. Başka bir raporda ise Fitch, İsteğe Bağlı Tüketici sektörünün 2023'te daha düşük tüketici harcaması büyümesi nedeniyle engellerle karşılaşacağına inanıyor.

Ayrıca, araştırma kuruluşu Economist Intelligence Unit’e (EIU) göre, Sağlık ve Finans sektörlerinin gelecekte, özellikle de zayıflayan ekonomik çıktı, artan faiz oranları ve uluslararası siyasi gerilimler nedeniyle zorluklarla karşılaşması bekleniyor.

Enerji sektörünün ise S&P 500 endeksinde yer alan birçok sektörü geride bıraktığı ve bu yıl S&P 500 ETF'leri için bir miktar tampon sağladığı görülüyor. Ancak enerji sektörünün de 2023 yılındaki büyümesinin yüzde 1,3’e gerilemesi bekleniyor.

Faizler inmiyor

Bu ayın başlarında, Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonla mücadele sona ermediği için faiz oranlarının artmaya devam edeceğini söyledi ve “Daha gidecek çok yolumuz var” diye ekledi. Daha sonra Federal Açık Piyasa Komitesi, 50 baz puan artışa giderek hedeflenen faiz oranının yüzde 4,25 ila yüzde 4,50 arasında olduğunu ilan etti. Ayrıca, tahmini oranların 2024 yılında olası bir düşüşe geçmeden önce 2023'te yüzde 5,1 seviyesine ulaşması bekleniyor.

Bunun da ötesinde, 2022 yılında yüzde 3,7 olan işsizlik oranının 2023'te yüzde 4,6'ya çıkması ve gayri safi yurt içi hasıla büyümesinin Eylül ayına göre 70 baz puan yavaşlayarak yüzde 0,5'e gerilemesi bekleniyor. Ayrıca belirtilen bu faktörlerin tüketici harcamalarını baskılayarak daha düşük gelir ve kazançlara yol açması bekleniyor.

Analistlerin tahminleri hedefi tutturamıyor

Wall Street, S&P 500'de hafif bir artış öngörüyor ancak durgunluk dönemlerinde endeks için önceki tahminlerinin hedeften uzak kalmış olduğu gözüküyor. Örneğin 2008 Finans Krizi sırasında analistlerin endeks için tahminlerini yüzde 92 oranında ıskaladıkları biliniyor. Daha yakın zamanlarda ise, Wall Street’in yılbaşında S&P 500'ün 2022'nin sonunda 5.264 puana ulaşacağını tahmin etmesi örneği duruyor. Ancak endeksin şu an 3783 puan civarında seyrettiği gözleniyor.

Şu anda S&P 500 endeksi için ortalama hedef 2023 sonu için 4.031 puan olarak duruyor. Wall Street'in tahmininin, gelecekte küresel ekonominin resesyona girmeyip sadece durgunlaşması durumunda gerçekleşebileceği öngörülüyor. Öte yandan, Conference Board anketi, CEO'ların yüzde 98'i önümüzdeki bir ila bir buçuk yıl içinde ABD ekonomisini bir durgunluğun vuracağını tahmin ediyor.

Sonuç olarak S&P 500 Endeksi’nin bu yıl önemli ölçüde düştüğü görülüyor ve bu, daha geniş anlamda piyasaların iyi performans göstermediğini anlatıyor. Dördüncü çeyrekte, S&P 500’de yer alan sektörlerin çoğu zorluklarla karşı karşıya bulunuyor. Araştırma raporları ise, endeksin en yoğun sektörlerinin daha da düşeceğini veya önemsiz bir büyüme göstereceğini söylüyor. Ayrıca, faiz oranlarının ve enflasyonun daha fazla artmasının beklenmesi de, S&P 500 için yükseliş senaryosuna yardımcı olmuyor. CEO'ların çoğunluğunun da yakında bir durgunluk öngördüğü düşünüldüğünde, Wall Street'in tahminlerinin fazla iyimser olduğu ortaya çıkıyor.

2023 yılı ayı ve boğa piyasası senaryoları

 

İnfo Yatırım'dan 2022 değerlendirmesi, 2023 beklentileri

 

2023’te yatırımcılar en iyisini ummalı, en kötüsüne hazırlıklı olmalı

 

Tarihsel veriler 2023’te borsalar lehine

 

2023'te küresel ekonomi nasıl olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)