E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki yükselişten kim ne kadar pay alıyor?---

Borsadaki yükselişten kim ne kadar pay alıyor?

Borsadaki yükselişten kim ne kadar pay alıyor?
12 Şubat 2024 - 15:05 borsagundem.com

New York Fed raporu, borsa yatırımlarının ve getirilerinin Amerikalılar arasında eşit olarak dağılmadığını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yükseliş yatırımcıların yüzünü güldürüyor ancak raporlar, bu kazancın ABD’liler arasında yakın oranlarda paylaşılmadığını ortaya koyuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, New York Fed raporuna göre, borsa yatırımları 2019'dan bu yana diğer varlıklara göre daha hızlı değer kazanıyor ancak herkes bundan faydalanamıyor.

Finansal varlıkların mülkiyeti

MarketWatch’tan Venessa Wong’un haberine göre, borsadaki yükselişten en çok beyaz Amerikalılar yararlanıyor; peki bu kazançtan en çok mahrum kalanlar kimler?

Geride kalan birkaç yılda servet kazanmanın en hızlı yolunun, konut ve diğer varlıklardan daha hızlı yükselen borsaya yatırım yapmak olduğu kabul ediliyor ancak bu zenginliğin Amerikalılar arasında eşit olarak dağıtılmadığı görülüyor.

New York Federal Rezerv Bankası'nın yayınladığı servet eşitsizliğine ilişkin son raporuna göre, ABD'de ırk ve yaşa göre eşitsizlik kısmen devam ediyor çünkü finansal varlıkların mülkiyeti farklı gruplar arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Örneğin, daha fazla beyaz Amerikalı hane, olağanüstü iyi performans gösteren ve yatırımcıların net değerini artıran hisse senetlerine ve yatırım fonlarına sahip bulunuyor.

Gençler de 2019 yılından 2023 yılı ortalarına kadar hisse senedi yatırımlarını artırmış durumda. Sonuç olarak raporda, bu dönemde beyaz Amerikalıların ve 18 ila 39 yaşları arasındaki kişilerin net servetinin, sırasıyla Siyahların ve Latinlerin ve yaşlıların servetinden daha hızlı arttığı ortaya çıkıyor.

New York Fed raporunda, “İşletmelere, hisse senetlerine ve yatırım fonlarına daha fazla maruz kalan gruplar çok daha hızlı finansal varlık büyümesi yaşadı” deniyor.

Hisse senedi sahipliği

S&P 500, 2019 ile 2023 yılı ortası arasında yüzde 91,8'lik kümülatif getiri elde etti. Fed'in 2022 verilerine göre, beyaz Amerikalı ailelerin neredeyse üçte ikisi hisse senedine sahipken siyahi ailelerin yalnızca yüzde 40hisse sahibi konumunda bulunuyor.

Benzer şekilde, evin değer artışını ölçen Case-Shiller Endeksi de bu dönemde yüzde 51,9 oranında artış gösterdi ve bu kazanımların da eşit olmayan bir şekilde yoğunlaştığı görülüyor. Buna göre, beyaz Amerikalı ailelerin yaklaşık yüzde 73'ü kendi evine sahipken, Siyah ailelerin yüzde 46'sı ve Latin kökenli ailelerin yüzde 51'i kendi evine sahip konumda bulunuyor. New York Fed raporunda, “Beyaz Amerikalı bireylerin gayrimenkul varlıklarının değerinde 2019'dan 2023 ortasına kadar daha keskin artışlar yaşandı” deniliyor.

Pandemi boyunca en çok beyaz Amerikalıların serveti arttı

Özellikle pandemi sırasında ırksal zenginlik açığının kötüleştiği gözleniyor. Enflasyona göre ayarlandığında, yüzde 50'den fazlası emeklilik hesaplarında tutulan Siyah Amerikalı hanelerin serveti, geçen yılki bir miktar iyileşmeye rağmen 2019'un ilk çeyreği ile 2023'ün üçüncü çeyreği arasında yüzde 1,4 oranında düşerek 4,6 trilyon dolara gerilemiş durumda.

ABD'deki servetin büyük çoğunluğu, kolektif net değeri 2019'dan 2023'e yüzde 29 oranında artarak 112,77 trilyon dolara yükselen beyaz Amerikalıların elinde olmaya devam ediyor. Bu servet birikiminin, Latin bireylerin yüzde 20'lik kazancını fazlasıyla aşarak 3 trilyon dolara ulaşmış olduğu görülüyor. Raporda, Asya kökenli Amerikalılar için ise herhangi bir veri verilmiyor.

Bu dönemdeki farklılığın ise önemli ölçüde borsaya katılımdaki artan boşluklardan kaynaklandığı ifade ediliyor. Brookings Enstitüsü'nün geçen ay yayınladığı bir rapora göre, hisse senedi özsermayesi Siyahların servetinin sadece yüzde 4'ünü, beyaz Amerikalıların servetinin ise yüzde 30'unu oluşturuyor. Raporda, “Hisse senedi özsermayesi, konut özsermayesine kıyasla daha hızlı değer kazanıyor ve tarihsel olarak halihazırda hisse senedi sahibi olanlar için servet birikimini büyük ölçüde katalize ediyor” deniliyor.

McKinsey tarafından yayınlanan bir raporda ise, Siyah ve beyaz Amerikalıların hisse sahipliği arasındaki uçurumun ‘kısmen Siyah ailelerin yatırım yapacak daha az fona sahip olmasından ve kısmen de Siyah toplulukların tarihsel olarak borsaya güvenmekte zorlanmasından kaynaklandığı’ ifade ediliyor.

Gençler servetlerini diğer yaş gruplarına göre daha hızlı artırdı

Yaşa göre değerlendirildiğinde ise, 2019 ile 2023 yılları arasında tüm gruplarda zenginlik artarken 39 yaş ve altındaki kişilerin net servetinin yüzde 80 oranında artışla 8,86 trilyon dolara yükseldiği ancak 55 yaş ve üzeri kişilerde bu oranın yüzde 30 artarak 97,3 trilyon dolara ulaştığı görülüyor. New York Fed araştırmacılarına göre, 40 ila 54 yaş arasındakiler için ise bu oranın yüzde 10 olduğu ve 27,3 trilyon dolar civarında seyrettiği gözleniyor.

2019 ile 2023 arasında en genç ve en yaşlı gruplar, hisse senedi ve yatırım fonu varlıklarını önemli ölçüde artırmış durumda. Raporda, 40 yaşın altındakilerin finansal varlıklarının gerçek değerinde yüzde 50'den fazla bir artış gördüğü 54 yaşın üzerindekilerin ise yaklaşık yüzde 20'lik bir artış gördüğü belirtiliyor.

Raporda, görece da olgun Y kuşağı ve X kuşağı Amerikalıların, yani 40 ila 54 yaş arasındakilerin finansal varlıklarında yalnızca yüzde 3'lük bir artış görüldüğü ifade ediliyor.

4 ünlü borsa uzmanından Wall Street’te çöküş uyarısı

 

Bank of America’ya göre 2024 yılında borsayı yenmenin 3 yolu

 

Hisse seçmeyi seven yatırımcılar borsalarda düzeltme bekliyor

 

Jeremy Siegel: Yatırımcılar küçük ölçekli hisse senetlerine yönelmeli

 

Borsa rallisinin itici güçleri tersine mi dönüyor?

 

ABD borsalarındaki rekor yükselişin 3 ana nedeni

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)