E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kazanmanın sırrı---

Borsada kazanmanın sırrı

Borsada kazanmanın sırrı
12 Eylül 2021 - 08:01 borsagundem.com

Pandemi sürecinde borsadaki yerli ağırlığı yüzde 57’ye çıktı. Gedik Yatırım CEO’su Onur Topaç, “Gelen yerli yatırımcı kalıcı. Yabancı yatırımcılar yeniden alım yapsa da payları yüzde 50’yi aşmaz” diye konuştu

Borsa İstanbul’da 30 yıldır 1 milyona demirleyen yatırımcı sayısı son 1.5 yıl içinde hızla arttı. Pandemi koşullarında yaygınlaşan dijitalleşme ve negatif reel faiz yatırımcı sayısını hızla yükselterek 2 milyon 500 bine çıkmasında etkili oldu. Sermaye piyasalarına yönelik bu yoğun ilgi, yabancıların da satış yapmasına fırsat verdi. Yabancılar bu süreçte en yüksek satışlarını gerçekleştirdi.

Gedik Yatırım’ın 31 yaşındaki genç CEO’su Onur Topaç, gelen yeni yatırımcıların kalıcı olduğunu, yatırımcı sayısında kısa sürede bir geri çekilme yaşansa dahi piyasadaki yerli ağırlığın korunacağını, söyledi. Gedik Yatırım CEO’su Onur Topaç, Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın sektöre yönelik sorularına cevap verdi.

Borsada riskler artıyor!

Yatırımcı sayısındaki yükseliş devam eder mi?
Yatırımcı sayısı önümüzdeki 4-5 yılda 5 milyona doğru yükselmeye devam edecektir. Sermaye piyasaları gelişiyor ve yeni gelen yerli yatırımcılar kalırken bunlara yenilerinin eklendiğini göreceğiz. Bankada hesabı olanların ancak yüzde 5’inin yatırım hesabı var. Bu oran çok düşük. Sektör yürümeye yeni başladı. Önümüzdeki süreçte koşma dönemi başlayacak.

Borsalarda hareketli bir hafta bekleniyor

Piyasalara yönelik beklentiniz var o halde...
Elbette. Sermaye piyasalarının büyüyeceğine inanıyoruz ve pandemi sürecine rağmen yatırımlarımızda hız kesmedik. Krizi fırsata döndürerek; 31 ilde 43 şubeye çıktık. Sektörde banka dışı aracı kurum olmamıza rağmen ilk beşte yer alıyoruz. Dijitalleşme artsa da şubeleşmeye ilgi devam ediyor. Yatırımcı gelmek, görmek, irtibat kurmak istiyor. Öte yandan gelişen trendleri yakından takip ediyoruz. Sadece kendi platformlarımızla, şubelerimizle, çalışanlarımızla değil, farklı platformlarla da sermaye piyasası ürünlerini ülkemizdeki yatırımcılar başta olmak üzere yurt dışına ulaştırma hedefindeyiz. Grup şirketleri aracılığı ile önümüzdeki beş senede 60’ın üzerinde startup’a yatırım yapmayı planlıyoruz.

BİST'te işlem gören 68 hissenin pazarı değişiyor

Borsadaki yabancı yatırımcı neden satıyor?
Yabancının bakış açısı değişti. Ekonomideki belirsizlikler uzun vadeden kısa süreli işlemlere dönmelerinde etkili oldu. Eskiden Türkiye odaklı, sektör odaklı gelirken şimdi şirket merkezli bir yaklaşım var. Büyümesi ya da kârı iyi gelecek şirkete yatırım yapıyorlar. Elde tutma süreleri ise üç aya indi. Yabancı yatırımcı tarafı bizim kuvvetli olduğumuz bir alan. 7-8 yıl önce kurup büyüttüğümüz sadece yabancılara yönelik bir ekibimiz var. Bu ekibimizle birlikte yabancı yatırımcının ülkemize gelmesi için ciddi bir çalışma içerisindeyiz.

Borsada yatırımcı sayısı azalmaya devam ediyor!

Periyodik bir eğilime mi geçtiler?
Mevcut yabancılar daha fazla bilanço odaklılar. Hisse senedinde al-tut eğilimi bitti. Kârı gördükleri zaman satıyorlar.

Borsa yatırım fonları rekor yeniledi

Hisse seçim kriterlerinde değişme var mı?
Daha önce uzun uzun analizler yapılırdı. Mutlaka şirketi görmek isterlerdi. Sunumlar yapılırdı. Konferanslar yapılırdı. O bitti. Yatırım kararını eskiden uzun sürede verirlerdi. Şimdi yatırım alışkanlıkları kısa süreye indi. Eskiden karar vermek 1-1.5 ay sürerdi. Şimdi o kadar sürede neredeyse satmış oluyorlar. Geleceğe yönelik projeksiyon yapamamak yatırım kararlarını olduğu gibi etkiledi.

Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri

Son dönemde bireysel yatırımcılarda bir soğuma görüyor musunuz?
Son yapılan halka arzlarda seçici davranılmalıydı. Halka arzlardan sonra yüzde 30’a varan gerilemeler yatırımcıların ürkmesine yol açtı. Yerli yatırımcı pandemi sürecinde yakaladığı yüksek enerjiyi getirilerin düşmesi ile kaybetti. Ancak yeniden ilginin yükselmesiyle sektörde yükselişi canlı kılacak yeni katılımcılar gelecektir.

Küresel hisse fonlarına girişler 1 trilyon doları aştı

Yatırımcı için işlem sıklığı, kazanç ve zamanlama arasında nasıl bir denge olmalı?
Yatırımcıların neredeyse yarısı her ay işlem yapıyor. Son bir yılda Gedik Yatırım’da hesabı olanlar 12 ayın sekizinde kazanç sağlayabildi. İşlem yaparken alımlar zamana yayılmalı. Bireysel yatırımcının en uygun fiyatı yakalaması zordur. Şimdilerde fazla ilgi gösterilmese de her ay düzenli şekilde güçlü firmalara yapılacak yatırım, uzun vadede uygun fiyatın yakalanmasını sağlar. Öte yandan sürekli al-sat yapmak doğru değil. Biz bu işten para kazanıyor olsak da yatırımcılarla uzun vadeli sürdürülebilir bir ilişki istiyoruz. Bu nedenle sürekli işlem yapmaya teşvik etmiyoruz.

Biden’ın azalan kamuoyu desteği borsaları nasıl etkiliyor?

Değerlendiği halde büyük ortak neden hisse satar?
Yükselen hissede büyük ortak satış yapıyorsa bu durumu hisse senedinin değerine ulaştığının önemli bir göstergesi olarak algılamalı. Yatırımcılar aşırı yükselen hisselerde boş hayallere kapılmamalı. Bir Hisse senedi sürekli olarak çıkış ivmesini sürdüremez. Aşırı fiyatlamalar mutlaka törpülenir.

Sanayi ve holdinglerde değerleme oranları dikkat çeken şirketler

Piyasada robot işlemlerin ağırlığı nedir?
Bugün gerçekleştirilen 100 TL’lik işlemin 20-25 TL’si robotlarla gerçekleştiriliyor. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde bu oran yüzde 30-40’lı seviyelere çıkacaktır.

Bireysel yatırımcılar hisselere akın ediyor

Yatırımcılara bir mesajınız var mı?
Ücretli ya da ücretsiz sosyal mecralarda çok sık grupların oluşturulduğunu gözlemekteyiz. Özellikle de Telegram gurupları öne çıkıyor. Bu yolla hisse senedi pazarlamaya çalışanlar, yatırımcıları yanlış yönlendiriyor. Temkinli yaklaşılmadığı taktirde ciddi mağduriyetler olabilmekte. Yatırımcılar hiç tanımadıkları kişilerden ya da sermaye piyasalarında deneyimleri olmayanlardan edindikleri duyumlarla hareket etmemeli. Yanlış kişilere güvenmek ciddi zararlara yol açar.

Cramer’ın Eylül korkusunun 6 sebebi

Buffett göstergesi çöküş sinyalleri veriyor

Dev banka borsa fırsatını kaçıracak mı?

Morgan Stanley Wall Street’te yüzde 15 düzeltme bekliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erdal akar13 Eylül 2021 08:50

    Arkadaşlar amerikan borsası ndan hisse aldım dolar bazında. Hem kurdan hem hissenin artışından kar ettim. Bir de orada kanun yasa var. Burdaki gibi yapanın yanına kar kalmıyor.

  • Onur13 Eylül 2021 08:45

    Yandaş hisseleri yükselince al düşünce sat

  • Ali13 Eylül 2021 07:11

    Adamlar kimde kaç lot var biliyor...sen satınca gidiyor...kolay ekmek yok

  • Tecrübe sıfır 13 Eylül 2021 01:57

    Ne yakınıp duruyorsunuz? Sanki benim gibi thy mi aldınız.

  • Hakan aCemsl 12 Eylül 2021 23:38

    Gedik genel müdürü hiç net bir şey söylememiş. Lafları hep dolandırmış. Gelen tehlikeyi oda farkında olmalı

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU12 Eylül 2021 22:25

    Ben  ülker gıda, işfinans ve oyak çimento hisselerini öneri listelerinden ve bilanço karları güzel diye aldım resmen % 25 zarardayım.

  • Serdar12 Eylül 2021 18:19

    Bir hisse başladığı fiyata geri dönüyorsa ve bu görmezden geliyorsa buna yatırım denmez. Mart'ta itibaren kynin yüzde 80 i kafesleyerek tam bir soygunla karşı karşıya bırakıldı. 20 yıldır halak açık şirketlerin hisseleri 5 kat çıkarılıp nerdeyse aynı fiyatlarına geri getirildi hem enflasyon bakımından hem fiyatın düşmesi bakımından değerlendirildiği zaman bir sürü insan batırıldı şimdi o insanlara sorsanız maliyetini görse arkasına bakmadan kaçacak.

  • Atilla Cam 12 Eylül 2021 18:15

    Al al al vs diyenler her kimse, kağıt boşaltmak/satmak hazırlığı yapan büyük oynayanlara hizmet ediyordur. Onların hisseden çıkabilmesi için KY nın hisse alması gerekir. Ky alır hisse düşerse düşer satan zenginleşir, kazanacağını düşünen ky kaybeder

  • Gerçekçi olalım 12 Eylül 2021 17:54

    Gedik Ceo su “... Şimdilerde fazla ilgi gösterilmese de her ay düzenli şekilde güçlü firmalara yapılacak yatırım, uzun vadede uygun fiyatın yakalanmasını sağlar. ... “ diyerek sorudan kaçmış. Ben sorayım > Güçlü firmaların hepsinde fiyat Balonlaştı, patlarsa ne olacak .. Uzun vade demiş. 3 sene mi 5 sene mi ??? Yabancı neden bu güçlü firmalardan da çıkarak gitti. .. Uani, yani yani. Şu kesin, borsa açısından sıkıntılı, riskli bir dönemdeyizZ

  • Erdi12 Eylül 2021 17:17

    Yandaşın olduğu hisselerde olan kazanıyor.

  • Veli Dertli 12 Eylül 2021 16:58

    1,5 yıldır yükselen borsada yatırım cesaret ister. Çünkü bu işin birde Realizasyon tarafı var. Bir başlarsa 110 binlerce kadar iner mi iner

  • Zeto13 Eylül 2021 21:51

    Şu yandaş hisseleri bi zahmet söyleyiver de biz de kazanalım

  • Sade12 Eylül 2021 16:51

    Borsada yatırımcı sayısındaki yükseliş devam eder mi diye sorulmuş. Tam tersi 300 bine yakın Ky in borsayı bıraktığı haberleri çıktı. Zarar edilen, dayak yenilen yere kim dönermiş

  • Mucize Reis : )12 Eylül 2021 15:37

    GErçektende kazanmak için kaybetmeniz lazım. Bu alanda uğraş göstermelisiniz. Alım -satım yapanları biliyorum. Hİç bir şeye bakmıyor. grafik açmıyor rsi, mac, haber akışları, kafasına gore düşüyor diye çıkıp gidiyor, çıkrken yenıden alıyor. Pc başında izlerken mudehale edip al sat bişele ryapıyor. izleyemedığı surece işlem yapmadna bekleyebılıyor. yanı nden aldın ? neden sattın ? niçin yenıden sattıgını aldın ? plan yok. öncelıkle zihnınde plan yapmalı. x yerden aldım., z haberi gelecek, c verileri açıklanacak, d noktasından düşmüş, j noktasına kadar çıkabilir, z grafiği oluyor, h rakama gelmesı muhtemel çok yukardan düşmüş, yanı bazı stratejı uretmelı. haber akışlarını bunlara yormalı. kadan al sat edenelr zarar edıyor. alın temettu verecek dev lokomotıflerden bekleyın. otomobıl, banka, demır çelık, hizmet, hava yolu, yap sepet, az paranalda tecrube et, gelışım et.

  • cemal ay12 Eylül 2021 14:56

    bizim hirsiz patrin borsasinda kazanamazsiniz adamlar dogustan hirsiz

  • Osman 12 Eylül 2021 10:38

    Borsaya güven kalmamış. Şirketler aracı kurumlara peşkeş çekilmiş. Açığa satmak nedir ya. Böyle bir yatırım mantığı olabilir mi?

  • BORSACI12 Eylül 2021 10:09

    borsa öncelikle nitelikli dolandırıcılık yapan patronlardan ayıklanmalı ihlas şirketleri borsaya girdigi tarihten bu yana varlıgını dolandırıcılık yaparak sürdürmekte her ne hikmetse yönetim bu tür dolandırıcıları ödüllendirmişdir   türkiye borsaında soygun ve dolandırıcılık var.