E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBiden’ın azalan kamuoyu desteği borsaları nasıl etkiliyor?---

Biden’ın azalan kamuoyu desteği borsaları nasıl etkiliyor?

Biden’ın azalan kamuoyu desteği borsaları nasıl etkiliyor?
09 Eylül 2021 - 13:23 borsagundem.com

ABD Başkanı Biden’ın kamuoyu desteği Ağustos ayının ortalarından itibaren %50’nin aşağısına düştü. Borsa yazarı Mark Hulbert düşük kamuoyu desteğinin borsalarda yükseliş eğilimini artırdığını belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsaları ile ABD Başkanı’nın kamuoyu desteği arasında önemli bir ilişki olabilir. MarketWatch yazarı Mark Hulbert ABD Başkanı Joe Biden’ın kamuoyu desteğinin %50’nin aşağısına düşmesiyle ABD borsalarındaki tüm büyük endekslerin tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmesine dikkat çekiyor.

16 Ağustos itibariyle Biden’ın kamuoyu desteğinin %50’nin altına düşmesinden bugüne kadar S&P 500 Endeksi %1, Nasdaq Endeksi ise %3,9 yükseliş gösterdi. Bu elbette çok güçlü bir veri sağlamıyor. Ancak Hulbert söz konusu durumun 1970’lerden bu yana devam eden bir modelin yansıması olduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yüksek kamuoyu desteğinin başkanları ekonomi politikaları konusunda daha özgür hale getirmesi yatırımcıların piyasalara olan güvenini olumsuz etkiliyor. Ancak kamuoyu desteğinin aşırı bir şekilde düşmesi piyasaların yıllık getirilerde negatife düşmesine neden oluyor

S&P 500 Endeksi’nin toplam reel getirisiyle ABD Başkanı’nın kamuoyu desteğini karşılaştıran MarketWatch yazarı, ABD hisse senetlerinin ABD başkanlarının kamuoyu desteğinin %50’nin aşağısına düşmesiyle en iyi performansını göstermeye daha yatkın olduğunu belirtiyor. Ancak modelin işleyebilmesi için başkanın kamuoyu desteğinin %35’in üzerinde kalması gerekiyor. Söz konusu kamuoyu desteği oranıyla S&P 500 Endeksi yıllık %12,9 oranında getiri sağlıyor.

Yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere ABD başkanlarının kamuoyu desteği %50 ila %65 arasında olduğunda S&P 500 Endeksi’nin yıllık getirisi %7,5’le daha düşük hale geliyor. Üstelik kamuoyu desteği %65’in üzerine çıktığında yıllık getiriler de %4,4’e kadar düşüyor.

Hulbert bu korelasyonun bir sınırı olduğunu belirtiyor. Zira grafikte de görüldüğü üzere başkanın kamuoyu desteği yeterince düştüğünde (%35’in aşağısına) ABD borsalarının kayıp verme ihtimali de artıyor. Ancak bu duruma görece çok daha nadir rastlanıyor. ABD başkanının %35’in altında kamuoyu desteğini en uzun süreli devam ettirdiği durum 1973 ve 1974 yıllarında ABD Başkanı Richard Nixon’ın Watergate skandalıyla mücadele ettiği ve sonunda istifa ettiği dönemde gerçekleşti. Düşük kamuoyu desteğine diğer örneklerse Jimmy Carter’ın görev süresinin ilk yarısında ve George W. Bush’un başkanlığının son bir yılının önemli bir kısmında gerçekleşti.

ABD Başkanı’nın kamuoyu desteğinin borsaların yükselişiyle tezat oluşturmasının nedeni ise tartışmaya açık. Hulbert bir teoriye göre başkanın kamuoyu desteğinin yüksek olmasıyla yatırımcıların gergin hale geldiğini zira ABD’nin ekonomi politikasında değişiklik ihtimalinin arttığını belirtiyor. Söz konusu teori yeni değil. Borsa yazarı Washington’ın siyasi çıkmaza girdiğinde Wall Street ortalamalarının daha iyi performans gösterdiğini hatırlatıyor.

Cramer’ın Eylül korkusunun 6 sebebi

 

Ekonomik görünüm piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor

 

Evergrande'nin bazı tahvilleri yeniden işleme kapatıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)09 Eylül 2021 18:02

    Merak etme, destek alsada 1 - eyalet baraj sistemi değişebilir, 2 - abd anayasası değiştirlebilir, yerli milli abd yasası olmalı 3 - gerekirse, mülteci ispanyollara brezilyalıalra vatandaşlık verilip, biden için oy kullanması sağlanabılır. 4 -sandıkların başında 10 yazan  oylar  1000 yapıalrak kayıtlara işlenebilir. 5 -hastaların yatakda oy kullanması sağlanmalı yurtdışıdna görevli abd askerline sandık göturulup hangi bölüm tabur kıme oy atmış birebir sandık sonuçları baskısı yapılabilir.  6 - acilen papazlar mecliste her hafta dualar ederek kotu ruhları yok edebılır 7 - ezilen zenciler ve kızılderelilerin oyları için  yeniden gel barışalım kampanyası ybağlatılabilir. zenci ve kızıldereli anaları ağlamasın propagandası yapılabilir.  en güzeli biz ABd ye ziyarete gelelim, ortadoğu programların için nasıl oy toplarsın anlatalım.